Soczyste gruszki na 4 sposoby

Konferencje, klapsy, lukasówki... od połowy sierpnia do końca października możemy cieszyć się świeżymi gruszkami. Używajmy ich do deserów, kompotów, a także marynujmy w occie. Można je również ususzyć i zachować do bożonarodzeniowego kompotu z suszu.
Tartaletki gruszkowe Tartaletki gruszkowe NATALIA NOWAK - BRATEK

Tartaletki gruszkowe

3 gruszki
sok z 1 cytryny
400 ml wody
50 ml soku pomarańczowego
200 g cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
500 g zimnego ciasta francuskiego
100 g marcepanu
150 ml syropu klonowego


Gruszki obieramy, zostawiamy ogonki. Przekrawamy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy wodę z sokiem pomarańczowym, cukrem i cynamonem, wkładamy do rondla gruszki, gotujemy 5 minut. Wyjmujemy je i studzimy. Wykrawamy gniazda nasienne, gruszki kroimy w plastry, trzymając za węższą końcówkę ? nie kroimy do końca, aby plasterki trzymały się razem.
Z ciasta wycinamy koła o średnicy 12 cm, formujemy niski rant. Do środka każdej tartaletki wsypujemy porcje marcepanu startego na tarce o dużych oczkach, wlewamy po łyżce syropu klonowego. Pokrojone owoce rozchylamy, układamy na marcepanie. Kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 20-25 minut w 180°C. Skrapiamy pozostałym syropem klonowym i dopiekamy 3-5 minut.

Zdjęcie KAISER LA FORME 637334 Zdjęcie Kitchen Craft MASTER CLASS CRUSTY BAKE KCMCCB37 Zdjęcie Lekue Forma do tarty 2412328R01M017
KAISER LA FORME 637334 Kitchen Craft MASTER CLASS ... Lekue Forma do tarty 241232...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gruszki duszone w pergaminie Gruszki duszone w pergaminie MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Gruszki duszone w pergaminie

1 cytryna (pokrojona w plasterki)
4 gruszki
4 łyżeczki rodzynków
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka drobnego brązowego cukru
2 laski wanilii
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy cztery kwadratowe arkusze (o boku 30 cm) pergaminu, rozkładamy na nich plasterki cytryny, stawiamy po jednej obranej gruszce i wsypujemy po łyżeczce rodzynków. Oprószamy gruszki cynamonem z cukrem. Jedną laskę wanilii nacinamy wzdłuż i kroimy na cztery części ? kładziemy po kawałku obok każdej gruszki. Zbieramy brzegi pergaminu, związujemy bawełnianym sznurkiem namoczonym w wodzie. Ustawiamy sakiewki w brytfance, wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Z drugiej laski wanilii wyskrobujemy ziarenka.
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i wanilią. Ustawiamy sakiewki na talerzykach, delikatnie rozwijamy, skrapiamy gruszki sosem powstałym podczas duszenia. Podajemy z bitą śmietaną.

Zdjęcie Odelo NACZYNIE ŻAROODPORNE OD1119 Zdjęcie Rosendahl Naczynie żaroodporne Grand Cru średnie Zdjęcie Tadar Naczynie żaroodporne okrągłe z pokrywą 71075
Odelo NACZYNIE ŻAROODPORNE ... Rosendahl Naczynie żaroodpo... Tadar Naczynie żaroodporne ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gruszki w miodzie z orzechami na sałacie Gruszki w miodzie z orzechami na sałacie JACEK URA

Gruszki w miodzie z orzechami na sałacie

3 gruszki
4 łyżki akacjowego (lub innego) miodu
1 łyżeczka cynamonu y garść pokruszonych orzechów pekan (lub włoskich)
1 łyżka masła
kawałek dowolnego sera pleśniowego
mieszanka sałat


Z gruszek usuwamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Gdy owoce się lekko zarumienią, wlewamy miód i wsypujemy cynamon. Kiedy miód zacznie się karmelizować, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy orzechy i masło. Potrząsamy patelnią, aby gruszki równomiernie pokryły się sosem. Podajemy na ciepło z serem pleśniowym i sałatą.

Zdjęcie Brabantia Patelnia Vision 30000182 Zdjęcie Patelnia Skeppshult 0130t Zdjęcie Tefal Patelnia A1960782
Brabantia Patelnia Vision 3... Patelnia Skeppshult 0130t Tefal Patelnia A1960782
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Gruszki nadziewane gorgonzolą Gruszki nadziewane gorgonzolą Fot. MARCIN URBAN

Gruszki nadziewane gorgonzolą

4 duże twarde gruszki
100 g orzechów włoskich
100 g gorgonzoli
50 g masła
sok z 1 cytryny

Odłóż kilka ładnych połówek orzechów do dekoracji, pozostałe posiekaj. Ser rozgnieć, utrzyj z masłem i posiekanymi orzechami. Umyte gruszki przekrój wzdłuż na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie skrop owoce sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Do wydrążonych gruszek nałóż połowę masy, każdą owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z pieca, ostrożnie zdejmij folię, nałóż pozostałą masę serową i udekoruj połówkami orzechów.

 

Warto wiedzieć:
> Do gotowania i pieczenia wybieramy niezbyt miękkie gruszki, które nie rozpadną się szybko
pod wpływem wysokiej temperatury.

> Do pieczenia gruszki zawsze obieramy ze skóry, bo skórka twardnieje i ciemnieje.

> Gruszki po obraniu i przekrojeniu szybko ciemnieją, trzeba je skropić sokiem z cytryny, zwłaszcza jeśli używamy ich do sałatki.

> Gruszki pasują nie tylko do słodkich potraw. Świetnie komponują się z serami pleśniowymi
i różnymi mięsami.

Zdjęcie Organic Series serwis kawowy Zdjęcie Chodzież Serwis kawowy Maria Teresa 39 elementów 2S3360 Zdjęcie Karolina Serwis kawowy AMELIA FBC
Organic Series serwis kawowy Chodzież Serwis kawowy Mari... Karolina Serwis kawowy AMEL...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.