Proste i oryginalne dania z rybami

Ryby warto jeść - są bardzo zdrowe. Tymczasem jemy ich coraz mniej. Nie tylko ze względu na cenę, są drogie, ale również dlatego, że nie znamy innych sposobów na ich podanie poza rybą w panierce.
Ryba w sosie z tamaryndowca Ryba w sosie z tamaryndowca Fot. HLPHOTO / SHUTTERSTOCK

Ryba w sosie z tamaryndowca

50 g tamaryndowca
2 łyżki oleju
1 łyżeczka gorczycy
10 liści curry
2 ząbki czosnku
2 cebule
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
3 pomidory
sól
500 g białej ryby


Kawałek tamaryndowca zalewamy szklanką wody, rozgniatamy trochę łyżką i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Na głębokiej patelni lub w garnku podgrzewamy olej. Dodajemy ziarna gorczycy, a gdy zaczną podskakiwać - liście curry, drobno posiekany czosnek i cebule. Dusimy, aż się wszystko zezłoci. Wsypujemy kurkumę i chilli, mieszamy. Następnie dorzucamy posiekane pomidory (obrane ze skórki i pozbawione nasion), szczyptę soli i dusimy przez 2 minut. Dolewamy przefiltrowaną przez sitko wodę z tamaryndowca. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut, aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Rybę kroimy w średniej wielkości kawałki - na jeden kęs - i wrzucamy do sosu. Dusimy razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Podajemy z ryżem.

Zdjęcie Altom Deska do oprawiania ryb N02050057 Zdjęcie Joseph Joseph INDE0100CB Zdjęcie Joseph Joseph Index New 60090
Altom Deska do oprawiania r... Joseph Joseph INDE0100CB Joseph Joseph Index New 60090
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta z sardynkami Tarta z sardynkami MARCIN KLABAN

Tarta z sardynkami

(na formę o średnicy 24 cm)

300 g słonego kruchego ciasta
2 ząbki czosnku
1 cebula
oliwa
1 por
sól, pieprz
400 g dyni (np. piżmowej)
200 g sardynek z puszki
1 pomidor
garść czarnych oliwek
2 gałązki natki
skórka otarta z 1 cytryny


Wkładamy ciasto do formy. Podnosimy brzegi, dociskamy je palcami, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180°C.
Posiekane czosnek i cebulę szklimy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekanego pora oraz dynię pokrojoną w paski. Wlewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 10 minut, aż woda odparuje. Warzywa układamy na cieście, na wierzchu kładziemy kawałki sardynek, cienkie plastry pomidora i oliwki. Zapiekamy 5 minut. Posypujemy natką i skórką cytrynową, skrapiamy oliwą.

Zdjęcie Kuchenprofi - Forma do Tarty 28 cm - Pomarańczowa Zdjęcie Pavoni FRT052MRAS.2 Zdjęcie Sagaform Season SF-5015821
Kuchenprofi - Forma do Tart... Pavoni FRT052MRAS.2 Sagaform Season SF-5015821
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Rybna zapiekanka z cykorią Rybna zapiekanka z cykorią ŁUKASZ ZANDECKI

Rybna zapiekanka z cykorią

3 cykorie
1 łyżka oliwy
300 g filetów z dorsza
100 g wędzonego łososia
2/3 szklanki wywaru warzywnego
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 łyżka musztardy
100 g ostrego żółtego sera (np. ementalera)
po 1 łyżeczce zielonego pieprzu z marynaty i mielonej kolendry
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
sól
gotowe ciasto francuskie


Pokrojone w grube plastry cykorie układamy w wysmarowanym oliwą płaskim naczyniu żaroodpornym. Na to kładziemy kawałki dorsza i posiekanego łososia. Wywar warzywny mieszamy z jogurtem, musztardą, startym serem, przyprawami. Sosem zalewamy cykorię i ryby, mieszamy. Wierzch naczynia starannie zalepiamy ciastem francuskim. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Kroimy na kwadraty, podajemy z zieloną sałatą i pomidorami.


Warto wiedzieć:

Dorsza, wykorzystanego dziś do zapiekanki, można gotować (również na parze), smażyć i piec. Jego mięso jest bardzo delikatne, a więc przed każdą obróbką cieplną najlepiej skropić je sokiem z cytryny i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce, aby stało się bardziej zwarte.

Kupując sardynki w puszce, możecie zamiast nich znaleźć szproty, śledzie lub sardele. Co więcej, nie jest to oszustwo. Cytujemy: ?Zgodnie z rozporządzeniem Rady Wspólnoty Europejskiej, ustanawiającym normy handlowe dla konserwowanych sardynek, istnieją gatunki ryb pokrewnych, z których produkuje się konserwy rybne pod nazwą produktu ?sardynki?, pod warunkiem umieszczenia informacji, z jakiego dokładnie gatunku ryb (w języku łacińskim) zrobiona jest konserwa?.

Zdjęcie Alessi Naczynie żaroodporne Tonale DC03/91 RE Zdjęcie Naczynie żaroodporne prostokąt mini 203557 Zdjęcie Rosendahl Naczynie żaroodporne Grand Cru prostokątne 24 cm
Alessi Naczynie żaroodporne... Naczynie żaroodporne prosto... Rosendahl Naczynie żaroodpo...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA