Płatki i owsianki - pomysły na śniadanie

Śniadanie bez płatków? Niemożliwe... Uwielbiają je dzieci, kochają dorośli. Wprawdzie niekoniecznie w formie klasycznej owsianki. Oto pięć propozycji dań z płatkami, dzięki którym dobrze zaczniecie dzień.
Bircher Musli Bircher Musli Fot. FOXY'S FOREST MANUFACTURE/SHUTTERSTOCK

Bircher Musli

2 szklanki płatków owsianych
garść suszonych owoców: figi, morele, daktyle
1 i 3/4 szklanki wody
1/4 szklanki soku jabłkowego
3 łyżki soku z cytryny
jabłko obrane ze skórki i starte na tarce
1,5 szklanki naturalnego jogurtu
świeże owoce sezonowe do dekoracji


Poprzedniego dnia wieczorem zalewamy wodą płatki owsiane wymieszane z pokrojonymi owocami suszonymi. Przykrywamy i zostawiamy na noc. Rano dodajemy sok jabłkowy i cytrynowy, świeżo starte jabłko oraz jogurt. Na wierzchu układamy świeże owoce lub inne dodatki.

Zdjęcie Bezgluten Musli 250g Zdjęcie SANTE Musli owocowe 350g Zdjęcie Schar Crunchy Musli- musli bezglutenowe 350g
Bezgluten Musli 250g SANTE Musli owocowe 350g Schar Crunchy Musli- musli ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Owoce zapieczone pod kruszonką z płatków owsianych Owoce zapieczone pod kruszonką z płatków owsianych Fot. SHUTTERSTOCK

Owoce zapieczone pod kruszonką z płatków owsianych

600 g owoców sezonowych
8 łyżek syropu z agawy
2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju kokosowego lub masła


Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Owoce kroimy, układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy 3 łyżkami syropu z agawy. Miksujemy płatki owsiane z pozostałym syropem, sokiem z cytryny i olejem kokosowym lub masłem. Powstałą kruszonkę posypujemy owoce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut na złoty kolor.

> Zimą, gdy brakuje świeżych owoców, takie śniadaniowe danie można przygotować z mrożonych.
> Syrop z agawy można zastąpić płynnym miodem, a olej kokosowy masłem.

Zdjęcie Black Red White Półmisek do zapiekania THK-040609 Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Owalna - Pomarańczowa Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa
Black Red White Półmisek do... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Kuchenprofi - Naczynie - Fo...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Domowa granola Domowa granola Fot. ANNA_PUSTYNNIKOVA/SHUTTERSTOCK

Domowa granola

1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
2 szklanki płatków owsianych górskich
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki migdałów w słupkach
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych


Nagrzewamy piekarnik do 150°C. Dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Do rondelka wlewamy olej, miód, dodajemy cukier i sól, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Do miski wsypujemy płatki, otręby, migdały oraz orzechy. Polewamy płynną mieszaniną i dokładnie mieszamy.
Płatki rozkładamy równomiernie na blachach, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut, mieszając co 10 minut, aż płatki i orzechy się zrumienią. Wyjmujemy z piekarnika. Po ostudzeniu przesypujemy do puszki lub słoja.

> Do mieszanki płatków można przed pieczeniem dodać łyżkę przyprawy korzennej.
> Pamiętajmy o tym, aby suszone owoce dodać do gotowej już granoli, pieczone z płatkami wyschłyby i stwardniały.

Zdjęcie Borgonovo IGLOO pojemnik szklany 500ml Zdjęcie Glasslock Pojemnik szklany 1050ml Zdjęcie Glasslock Shaker szklany 485ml
Borgonovo IGLOO pojemnik sz... Glasslock Pojemnik szklany ... Glasslock Shaker szklany 485ml
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jesienna owsianka Jesienna owsianka Fot. CATCHASNAP/SHUTTERSTOCK

Jesienna owsianka

4 łyżki płatków owsianych
250 ml wody
1/4 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
sok z cytryny i skórka otarta z cytryny
jagody goji
pestki dyni
orzechy włoskie


Płatki owsiane zalewamy wodą lub mlekiem, dodajemy 1/4 łyżeczki soli, szczyptę kurkumy i skórkę z połowy cytryny, gotujemy kilka minut na małym ogniu. W tym czasie jagody goji zalewamy wrzątkiem, prażymy pestki dyni. Płatki mieszamy z osączonymi jagodami goji, nakładamy do miseczek, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

Owsiankę można śmiało przygotować na mleku roślinnym. Dobrze smakuje zwłaszcza z kokosowym.

Zdjęcie 4Home MAGNOLIA miska śniadaniowa 104102 Zdjęcie GEDA LABELS Zestaw śniadaniowy Raupe Nimmersatt Zdjęcie P:OS Miseczka śniadaniowa z melaminy Disney Frozen
4Home MAGNOLIA miska śniada... GEDA LABELS Zestaw śniadani... P:OS Miseczka śniadaniowa z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Placuszki z płatków owsianych - przepis pochodzi z bloga lekkowkuchni.pl Placuszki z płatków owsianych - przepis pochodzi z bloga lekkowkuchni.pl Fot. SEAGULL_L/SHUTTERSTOCK

Placuszki z płatków owsianych - przepis pochodzi z bloga lekkowkuchni.pl

1 szklanka płatków owsianych
300 g jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki mąki razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli


Płatki owsiane mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy jajko i oliwę. Mąkę mieszamy z sodą i łączymy z resztą składników. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron, najlepiej na patelni ceramicznej bez dodatku tłuszczu. Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym.

Zdjęcie Mango-Media Patelnie Bratmaxx zestaw 2-cz (8095) Zdjęcie PETERHOF PATELNIE PH-15463 Zdjęcie Zestaw 3 patelnie DOMESTIC Top Selection TELESTO
Mango-Media Patelnie Bratma... PETERHOF PATELNIE PH-15463 Zestaw 3 patelnie DOMESTIC ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE