600 g cielęciny bez kości (najlepiej z udźca)
sól
mąka i tarta bułka do panierowania
5 jajek
olej do smażenia
6 łyżek masła
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
cząstki cytryny do dekoracji
Mięso czyścimy z błon i kroimy na cztery plastry w poprzek włókien. Rozbijamy tłuczkiem, formujemy kotlety. Oprószamy solą, obtaczamy w mące, jednym roztrzepanym jajku oraz tartej bułce, smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Zmniejszamy ogień, dodajemy 2 łyżki masła i dosmażamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, smażymy 4 jajka sadzone. Sznycle układamy na ogrzanych talerzach, na każdym kładziemy jajko i kawałek pozostałego masła. Posypujemy szczypiorkiem, dekorujemy cytryną.
> Struktura mięsa cielęcego jest bardzo delikatna. Do jego krojenia i oczyszczenia najlepiej nadaje się elastyczny, bardzo ostry nóż, który nie poszarpie mięsa.
K chenprofi tłuczek do mięsa | PrtoChef Tłuczek do Mięsa V... | Tadar Tłuczek do mięsa walec |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 liście sałaty
5 gałązek natki pietruszki
8 małych sznycli cielęcych
2 łyżki oleju
sól, pieprz
4 jajka
200 g wędzonego łososia (w plasterkach)
8 filecików anchois
1 łyżka kaparów
1 słoiczek marynowanych całych buraczków
grubo mielony pieprz do posypania
Sałatę myjemy i osuszamy. Siekamy listki natki. Sznycle lekko rozbijamy tłuczkiem, smażymy je na łyżce oleju (po 1-2 minuty z każdej strony). Zdejmujemy z patelni, oprószamy solą i pieprzem. Zabezpieczamy przed wystygnięciem. Patelnię wycieramy, wlewamy drugą łyżkę oleju. Rozgrzewamy, smażymy jajka sadzone. Na talerzach podajemy sznycle, jajka, plasterki łososia, anchois, kapary i pokrojone w plasterki buraczki. Dekorujemy sałatą, oprószamy grubo mielonym pieprzem. Cielęcina ma bardzo delikatny smak. Jej aromat można więc czymś zaostrzyć. Mięsa nie trzeba jednak długo marynować (wystarczy 4-6 godzin). Bazą marynat powinny być oliwy i oleje, które można połączyć z winem.
Fissler Patelnia Patelnia G... | Skeepshult Patelnia Grillow... | Valdinox Patelnia 79024 24cm |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
1 kg sznycli cielęcych
2 jajka
bułka tarta
sól
olej do smażenia
4 duże pomidory
roszponka
oliwa
ocet balsamiczny
Sznycle rozbijamy i kroimy na małe kawałki, zanurzamy w roztrzepanych widelcem jajkach i obtaczamy w bułce. Smażymy kawałki mięsa na bardzo gorącym oleju na złoty kolor, solimy i kładziemy na papier kuchenny do osączenia z tłuszczu. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kawałki, roszponkę myjemy, osuszamy. Sznycle układamy na dużym półmisku, przykrywamy roszponką i pomidorami, a tuż przed samym podaniem lekko skrapiamy oliwą oraz octem balsamicznym.
>Do cielęciny idealnie pasują cytrusy, do marynaty warto zetrzeć trochę skórki z cytryny. Charakteru cielęcinie doda też musztarda gruboziarnista oraz zioła.
Chodzież Serwis obiadowy Gl... | ĆMIELÓW Serwis obiadowy ROC... | Karolina Serwis obiadowy LO... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |