garść suszonych grzybów
3 łyżki oleju
1/2 cebuli
1 łyżka masła
sól
1 marchewka
1/2 pietruszki
2 ziemniaki
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki śmietany 18%
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Osączamy, podgrzewamy na patelni, aby odparować wodę. Wlewamy 1 łyżkę oleju i smażymy. Wrzucamy posiekaną cebulę. Dodajemy masło i solimy. Zdejmujemy z ognia. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojone marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy, wlewamy litr wrzątku, solimy i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. W połowie gotowania dodajemy wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Doprawiamy solą oraz sporą ilością pieprzu. Na koniec zabielamy zupę śmietaną.
HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | Florina Waza Folk 3l |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
garść suszonych borowików
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy
500 g (najlepiej arborio lub carnaroli)
1 i 1/2 l bulionu
1 szklanka wytrawnego białego wina
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki
Grzyby zalewamy szklanką ciepłej wody, zostawiamy na 20 minut. Odsączamy (wody nie wylewamy), kroimy je w paski, cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, po chwili grzyby, smażymy 3 minuty. Dodajemy ryż i, mieszając, smażymy, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Wlewamy podgrzane wino, a gdy ryż je wchłonie, stopniowo dolewamy bulion i wodę z moczenia grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy, mieszając około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Posypujemy natką.
Fissler Patelnia Patelnia G... | Valdinox Patelnia Głęboka z... | Pentolpress Patelnia Głębok... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto:
300 g mąki
1/2 łyżeczki soli
150 g masła
1 żółtko
ok. 2 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
2 pory (białe części)
150 g suszonych grzybów
4 jajka
olej do smażenia
250 ml słodkiej śmietanki
100 g żółtego sera
sól
pieprz
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, aby zmiękły. Mąkę łączymy z solą, masłem i żółtkiem, rozcieramy na kruszonkę. Dodajemy trochę wody i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i wkładamy do lodówki. Myjemy i kroimy pory. Smażymy je na oleju, przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy odsączone grzyby. Doprawiamy. Mieszamy jajka ze śmietanką, dodajemy starty ser i doprawiamy. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem.
Na wierzchu układamy usmażone pory, a na nich grzyby. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy w 200°C około 30 minut.
Warto wiedzieć:
> Suszone grzyby przed dodaniem do potraw moczymy w chłodnej wodzie, aby zmiękły. Wody nie może być za dużo, aby grzyby nie straciły aromatu. Grzyby powinny być równomiernie zanurzone w wodzie, warto je co jakiś czas mieszać.
> Podgrzybki i prawdziwki moczymy około 2 godzin. Inne gatunki nawet dłużej. Niektórzy zalecają moczenie grzybów przez całą noc.
> Po namoczeniu odciskamy delikatnie grzyby, aby otrzymać jak najwięcej esencjonalnego płynu. Możemy go użyć do przygotowania sosu albo zupy grzybowej.
> Płyn po moczeniu grzybów trzeba przed dodaniem do potraw bardzo starannie przecedzić, aby usunąć piasek, który najprawdopodobniej zbierze się na dnie naczynia.
GUARDINI 00360 | Kitchen Craft KCMCHB86 | Pavoni FRT052MRAS.2 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |