Dania z suszonymi grzybami

Sięgajmy po nie częściej, nie tylko wtedy, gdy przygotowujemy wigilijną ucztę. Przydają potrawom smaku i niezwykłego aromatu. Jeśli nie jesteśmy wytrawnymi grzybiarzami, kupujmy tylko te, które mają atest.
Zupa z suszonych grzybów Zupa z suszonych grzybów Fot. SHAIITH/SHUTTERSTOCK

Zupa z suszonych grzybów

garść suszonych grzybów
3 łyżki oleju
1/2 cebuli
1 łyżka masła
sól
1 marchewka
1/2 pietruszki
2 ziemniaki
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki śmietany 18%


Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Osączamy, podgrzewamy na patelni, aby odparować wodę. Wlewamy 1 łyżkę oleju i smażymy. Wrzucamy posiekaną cebulę. Dodajemy masło i solimy. Zdejmujemy z ognia. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojone marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy, wlewamy litr wrzątku, solimy i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. W połowie gotowania dodajemy wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Doprawiamy solą oraz sporą ilością pieprzu. Na koniec zabielamy zupę śmietaną.

Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie Florina Waza Folk 3l
HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Florina Waza Folk 3l
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Risotto z suszonymi grzybami Risotto z suszonymi grzybami Fot. TAIFTIN/SHUTTERSTOCK

Risotto z suszonymi grzybami

garść suszonych borowików
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy
500 g (najlepiej arborio lub carnaroli)
1 i 1/2 l bulionu
1 szklanka wytrawnego białego wina
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki


Grzyby zalewamy szklanką ciepłej wody, zostawiamy na 20 minut. Odsączamy (wody nie wylewamy), kroimy je w paski, cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, po chwili grzyby, smażymy 3 minuty. Dodajemy ryż i, mieszając, smażymy, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Wlewamy podgrzane wino, a gdy ryż je wchłonie, stopniowo dolewamy bulion i wodę z moczenia grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy, mieszając około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Posypujemy natką.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia Głęboka z Pokrywą Szklaną 28cm Zdjęcie Pentolpress Patelnia Głęboka 28cm
Fissler Patelnia Patelnia G... Valdinox Patelnia Głęboka z... Pentolpress Patelnia Głębok...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta z suszonymi grzybami i porami Tarta z suszonymi grzybami i porami Fot. ZI3000/SHUTTERSTOCK

Tarta z suszonymi grzybami i porami

Ciasto:
300 g mąki
1/2 łyżeczki soli
150 g masła
1 żółtko
ok. 2 łyżek zimnej wody

Nadzienie:
2 pory (białe części)
150 g suszonych grzybów
4 jajka
olej do smażenia
250 ml słodkiej śmietanki
100 g żółtego sera
sól
pieprz


Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, aby zmiękły. Mąkę łączymy z solą, masłem i żółtkiem, rozcieramy na kruszonkę. Dodajemy trochę wody i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i wkładamy do lodówki. Myjemy i kroimy pory. Smażymy je na oleju, przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy odsączone grzyby. Doprawiamy. Mieszamy jajka ze śmietanką, dodajemy starty ser i doprawiamy. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem.
Na wierzchu układamy usmażone pory, a na nich grzyby. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy w 200°C około 30 minut.

Warto wiedzieć:
> Suszone grzyby przed dodaniem do potraw moczymy w chłodnej wodzie, aby zmiękły. Wody nie może być za dużo, aby grzyby nie straciły aromatu. Grzyby powinny być równomiernie zanurzone w wodzie, warto je co jakiś czas mieszać.

> Podgrzybki i prawdziwki moczymy około 2 godzin. Inne gatunki nawet dłużej. Niektórzy zalecają moczenie grzybów przez całą noc.

> Po namoczeniu odciskamy delikatnie grzyby, aby otrzymać jak najwięcej esencjonalnego płynu. Możemy go użyć do przygotowania sosu albo zupy grzybowej.

> Płyn po moczeniu grzybów trzeba przed dodaniem do potraw bardzo starannie przecedzić, aby usunąć piasek, który najprawdopodobniej zbierze się na dnie naczynia.

Zdjęcie GUARDINI 00360 Zdjęcie Kitchen Craft KCMCHB86 Zdjęcie Pavoni FRT052MRAS.2
GUARDINI 00360 Kitchen Craft KCMCHB86 Pavoni FRT052MRAS.2
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA