Burak na pięć sposobów

Buraki warto jeść! I to właśnie teraz - choć można je kupić przez cały rok, najlepsze są jesienią i w zimie. Mocne barwniki, które nadają im piękny, intensywny kolor, zawierają silne przeciwutleniacze, mające zbawienny wpływ na zdrowie.
Zupa z pieczonych buraków Zupa z pieczonych buraków Fot. NATASHA BREEN/SHUTTERSTOCK

Zupa z pieczonych buraków

500 g buraków
4 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sok z 1/2 pomarańczy
1 litr wywaru warzywnego
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
jogurt naturalny


Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy w 200°C około godziny. Upieczone obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy buraki, smażymy przez 5 minut, solimy, pieprzymy, wlewamy sok z pomarańczy i wywar z warzyw. Wrzucamy skórkę otartą z pomarańczy. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Lekko studzimy i miksujemy. Rozlewamy do talerzy, dekorujemy kleksem jogurtu.

> Buraki powinny mieć cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Im ciemniejszy burak, tym bogatszy w antocyjany.

> Najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie przekraczającej 8 cm, a najlepsze odmiany to czerwona kula, glob f1 i burak opolski.

Mus z buraków Mus z buraków Fot. NATALIYA ARZAMASOVA/SHUTTERSTOCK

Mus z buraków

3 buraki
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
30 g orzechów włoskich
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mielonego imbiru
sól
pieprz


Buraki myjemy, osuszamy i każdy zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około godziny. Upieczone i ostudzone buraki obieramy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz buraki. Dusimy około 5 minut. Zestawiamy z ognia. Gdy całość trochę przestygnie, dodajemy orzechy i jogurt, miksujemy na gładki mus. Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem.

Zdjęcie Blender Lauson Abl 110 Zdjęcie BLENDER HENDI Zdjęcie Blender TEFAL HB 850
Blender Lauson Abl 110 BLENDER HENDI Blender TEFAL HB 850
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałata z marynowanymi burakami Sałata z marynowanymi burakami Fot. SHEBEKO/SHUTTERSTOCK

Sałata z marynowanymi burakami

3 buraki
150 ml wody
30 g cukru
50 g soku z cytryny
szczypta soli y 10 ziarenek pieprzu
opakowanie rukoli
100 g twardego sera koziego
100 g sera pleśniowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny


Marynujemy buraki. Podgrzewamy w rondelku wodę z cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy marynata zacznie się gotować, dodajemy cienko pokrojone na krajalnicy buraki, gotujemy jeszcze 2 minuty i odstawiamy do ostudzenia. Gdy zalewa ostygnie, wyjmujemy plastry buraków i zostawiamy, aby ostygły. Liście rukoli rozsypujemy na talerzu, układamy na nich kostki obu rodzajów sera, plastry buraków, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.

> Buraki obieramy zawsze po ugotowaniu lub upieczeniu. Gdy ścina się skórkę z surowych, w trakcie gotowania tracą dużo cennego soku.

> Warto spróbować również kiełków buraka. Zawierają wiele cennych składników mineralnych. Można dodawać je do sałatek i posypywać nimi inne dania.

Zdjęcie Curver Miska kuchenna komplet 3szt 3411 Zdjęcie Miska kuchenna z rantem-poj.14 L Zdjęcie Practic Miska 7615
Curver Miska kuchenna kompl... Miska kuchenna z rantem-poj... Practic Miska 7615
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Mchali - rosyjskie danie z buraków Mchali - rosyjskie danie z buraków MARCIN KIELBIEWSKI

Mchali - rosyjskie danie z buraków

600 g niedużych buraków ćwikłowych
50 g wyłuskanych orzechów włoskich
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
sól
pieprz


Buraki gotujemy lub pieczemy. Po opłukaniu w zimnej wodzie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy siekamy i mieszamy z burakami, natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i olejem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy po schłodzeniu.

> Do obierania buraków najlepiej założyć rękawice kuchenne - inaczej bardzo pobrudzą ręce.

Zdjęcie ADD Tarka wielofunkcyjna 4T5186 Zdjęcie Lurch VARIO tarka 00010012 Zdjęcie Meliconi Tarka do sera MELICONI Ner Gradosa
ADD Tarka wielofunkcyjna 4T... Lurch VARIO tarka 00010012 Meliconi Tarka do sera MELI...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pieczone buraki z migdałową ricottą Pieczone buraki z migdałową ricottą PAULINA KOLONDRA

Pieczone buraki z migdałową ricottą

120 g płatków migdałowych
60 ml soku z cytryny
60 ml mleka roślinnego
2 łyżki płatków drożdżowych
sól i czarny pieprz
1 burak ćwikłowy
1 łyżka oliwy


Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc, odcedzamy, miksujemy w blenderze z sokiem z cytryny, mlekiem roślinnym i płatkami drożdżowymi, aż powstanie "ricotta" - lekko grudkowaty, gęsty twarożek. Solimy, pieprzymy, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Wyszorowanego i osuszonego buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 40-60 minut. Rozwijamy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. "Ricottę" rozsmarowujemy w miseczce, obsypujemy kawałkami buraka i oprószamy solą, skrapiamy oliwą. Podajemy na przystawkę - np. ze świeżymi warzywami i dobrym pieczywem.

Zdjęcie Luminarc Serwis Obiadowy QUADRATO 19el C5238 Zdjęcie Serwis obiadowy, porcelanowy 2810 Zdjęcie THK Porcelanowy serwis obiadowy So Chilly 16 elem. OPT5808
Luminarc Serwis Obiadowy QU... Serwis obiadowy, porcelanow... THK Porcelanowy serwis obia...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE