Pomysły na ciasto francuskie

Rożek, rogalik albo ciastko. Na słodko - z orzechami lub brzoskwinią, na słono - ze szpinakiem lub pieczarkami. Szybkie w przygotowaniu gotowe ciasto francuskie.
Rogaliki z masą orzechową Rogaliki z masą orzechową Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Z masą orzechową

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g)

200 g mielonych orzechów (włoskich i laskowych)

100 ml miodu

100 ml śmietanki 30 proc.

 

Na patelni rozgrzej miód, wrzuć do niego orzechy i, mieszając, zrumień. Dodaj śmietankę i nadal mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej konsystencji.

Ciasto francuskie rozmroź, podziel na kwadraty, a następnie po przekątnej na pół, na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż farsz orzechowy i zwiń ? zaczynając od podstawy. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C, włóż blachę z rogalikami i piecz, aż będą złotobrązowe.

Zdjęcie Desery Zdjęcie Desery z ciasteczek Zdjęcie Przysmaki. Dziwaki. Desery
Desery Desery z ciasteczek Przysmaki. Dziwaki. Desery
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Ciasteczka z nadzieniem brzoskwiniowym Ciasteczka z nadzieniem brzoskwiniowym Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Z nadzieniem brzoskwiniowym

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g)

1 puszka brzoskwiń w syropie

2 łyżki miodu

2 łyżki rodzynek sok z cytryny

 

Brzoskwinie odsącz na sitku (zachowaj syrop) i pokrój w plasterki. Rodzynki sparz wrzątkiem i odsącz. Do rondelka włóż pokrojone brzoskwinie, dodaj miód i rodzynki. Gotuj, często mieszając, na małym ogniu  5-7 minut. Jeśli nadzienie jest zbyt gęste, dolej trochę syropu, gdy zbyt słodkie ? sok z cytryny. Zdejmij z ognia i wystudź.

Z rozmrożonego ciasta francuskiego wytnij kółeczka. Na środku każdego z nich ułóż brzoskwinie i polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C. Piecz 10-15 minut. Wyjmij, gdy się zezłocą.

Zdjęcie Lekue Foremka na mini tartaletki 0621315N01M022 Zdjęcie Mastrad MA-F43014 Zdjęcie SILIKOMART TARTLETKI MEDIUM 93064
Lekue Foremka na mini tarta... Mastrad MA-F43014 SILIKOMART TARTLETKI MEDIUM...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Z farszem szpinakowym Z farszem szpinakowym Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Z farszem szpinakowym

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 1/2 opakowania mrożonego szpinaku

200 g twarogu  1/2 kostki fety

2 ząbki czosnku pieprz sól

szczypta gałki muszkatołowej

1 jajko (do posmarowania)

 

Szpinak rozmroź na sitku, aby odciekł sok. Przełóż na patelnię, dodaj rozkruszony twaróg i fetę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszając podsmaż na małym ogniu, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową (ewentualnie solą, ale ostrożnie, ponieważ feta jest słona).

Rozmrożone ciasto francuskie podziel na kwadraty o boku ok. 5 cm. Na środku każdego kwadratu ułóż farsz. Złącz po przekątnej rogi kwadratów i mocno zlep. Powstałe paczuszki posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż na blasze. Piecz 10-15 minut w piekarniku rozgrzanymdo 220 st. C.

Zdjęcie Duo Talerze WHITE 50967 Zdjęcie Rosendahl Grand Cru Szklane talerze 2szt 25472 Zdjęcie FLORINA PREMIUM Talerze Dmuchawce 6szt 2K1476
Duo Talerze WHITE 50967 Rosendahl Grand Cru Szklane... FLORINA PREMIUM Talerze Dmu...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Z farszem pieczarkowym Z farszem pieczarkowym Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Z farszem pieczarkowym

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g)

500 g pieczarek 2 cebule

1 łyżka bułki tartej

2 łyżki oleju sól pieprz

ew. starty żółty ser (2 łyżki)

1 jajko (do posmarowania)

 

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż jeszcze kilka minut (możesz dodać starty żółty ser). Zostaw do ostygnięcia.

Z rozmrożonego ciasta francuskiego wykrój kwadraty. Na środku każdego kładź tyle farszu, by można było wygodnie sklejać brzegi. Utworzone kwadratowe lub trójkątne krokiety posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż na blasze. Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.

 

Stylizacja: Zuzanna Wiciejowska; zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki

Zdjęcie BOSCH MUM 54420 Zdjęcie BOTTI KF-109 Zdjęcie TEFAL QB4041
BOSCH MUM 54420 BOTTI KF-109 TEFAL QB4041
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (4)
Pomysły na ciasto francuskie
Zaloguj się
  • biedronka7112

    Oceniono 25 razy 7

    Rozmrożenie ciasta francuskiego w lodówce to około godzina.
    Każdy z tych przepisów wymaga siedzenia w kuchni przez co najmniej pół godziny, a możliwe, że bardziej cała - więc spoko, akurat ciasto się rozmrozi.
    Już widzę, jak niespodziewani goście ze spokojem sobie siedzą w pokoju, podczas gdy osoba, do której przyszli, szaleje w kuchni.
    Do tego doliczmy czas pieczenia i przestygnięcia - wychodzi, że już w dwie godziny po wejściu gości w drzwi mamy dla nich poczęstunek, o ile od razu zabraliśmy się do roboty.
    To ja bym już wolała upiec ciasto ucierane - wszystko wrzucam do miksera, ukręcam góra 10 minut, w tym czasie nagrzewa się piekarnik, piecze się jakieś 40 minut, więc wychodzi, że gościom mogę podać ciepławe jeszcze ciasto jakieś półtora godziny po ich wejściu w drzwi, przy czym w kuchni siedzę tylko 10 minut, a nie godzinę.
    No, ale co kto lubi ;-)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX