Tarta z gruszkami i gorgonzolą

25.12.2010 10:05
To przykład na harmonię smaków. Łagodna słodycz gruszki w połączeniu z wyrazistym, ostrym serem, a wszystko na delikatnym kruchym spodzie.
1 Tarta z gruszką i gorgonzolą Tarta z gruszką i gorgonzolą Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki

1 jajko

100 g masła

szczypta soli

mąka do podsypania ciasta

 

Farsz:

3 dojrzałe gruszki

200 g sera gorgonzola

3 jajka

szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

2

Krok 1

Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

3

Krok 2

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na placek, podsypując mąką.

4

Krok 3

Przełóż ciasto do okrągłej formy na tartę i nakłuj dno widelcem.

5

Krok 4

Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki.

6

Krok 5

Ułóż pokrojone plasterki spiralnie na cieście i posyp pokrojoną w kawałki gorgonzolą.

7

Krok 6

Śmietanę roztrzep z 3 jajkami, dodaj przyprawy do smaku i wlej na ciasto z gruszkami i serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C, piecz przez ok. 40 min, aż masa zastygnie a ciasto się ładnie zrumieni.

 

Stylizacja i wykonanie: Maria Szkop; zdjęcia: Agata Jakubowska

Komentarze (4)
Tarta z gruszkami i gorgonzolą
Zaloguj się
  • Gość: elzbieta.witan@gmail.com

    0

    Fenomenalne!!!!
    Wspaniałe połącznie. Gorąco polecam

  • Gość: minutehead

    0

    Jakoś nie przekonuje mnie połączenie gruszek i gorgonzoli - mogę się oczywiście mylić. Je sli komuś uda się to przygotować i potrafi przedstawić proces produkcji w minutę - zapraszamy do nas!
    -----
    www.facebook.com/minutowa.glowa

  • Gość: mim

    0

    Przydałoby się zdjęcie po upieczeniu!

  • rommoc39

    0

    Do obliczeń zamiast mąki pszennej użyłem mąki pszennej razowej i obliczenia wskazują, że pokarm nadaje się dla cukrzyka. Energia = 2669, węglowodany = 173, bialko = 107, tłuszcz = 169, a IG = 45, ŁG = 73.4. Czyli 100 gram tarty : Energia = 243 kcal, węglowodany = 15.g, białko = 9.8, tłuszcz = 15,4; Ig = 43: ŁG = 74
    POlecam dla cukrzyków

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX