Tarta z gruszkami i gorgonzolą

To przykład na harmonię smaków. Łagodna słodycz gruszki w połączeniu z wyrazistym, ostrym serem, a wszystko na delikatnym kruchym spodzie.
Tarta z gruszką i gorgonzolą Tarta z gruszką i gorgonzolą Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki

1 jajko

100 g masła

szczypta soli

mąka do podsypania ciasta

 

Farsz:

3 dojrzałe gruszki

200 g sera gorgonzola

3 jajka

szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Krok 1

Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

Krok 2

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na placek, podsypując mąką.

Krok 3

Przełóż ciasto do okrągłej formy na tartę i nakłuj dno widelcem.

Krok 4

Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki.

Krok 5

Ułóż pokrojone plasterki spiralnie na cieście i posyp pokrojoną w kawałki gorgonzolą.

Krok 6

Śmietanę roztrzep z 3 jajkami, dodaj przyprawy do smaku i wlej na ciasto z gruszkami i serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C, piecz przez ok. 40 min, aż masa zastygnie a ciasto się ładnie zrumieni.

 

Stylizacja i wykonanie: Maria Szkop; zdjęcia: Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.