Ciasto:
200 g mąki
1 jajko
100 g masła
szczypta soli
mąka do podsypania ciasta
Farsz:
3 dojrzałe gruszki
200 g sera gorgonzola
3 jajka
szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na placek, podsypując mąką.
Przełóż ciasto do okrągłej formy na tartę i nakłuj dno widelcem.
Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki.
Ułóż pokrojone plasterki spiralnie na cieście i posyp pokrojoną w kawałki gorgonzolą.
Śmietanę roztrzep z 3 jajkami, dodaj przyprawy do smaku i wlej na ciasto z gruszkami i serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C, piecz przez ok. 40 min, aż masa zastygnie a ciasto się ładnie zrumieni.
Stylizacja i wykonanie: Maria Szkop; zdjęcia: Agata Jakubowska