Smacznego Nowego Roku

Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Karol Okrasa
02.01.2016 09:06
A A A

Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Składniki:

po 30 g sałaty lollo rosso i bianco

po 10 g sałaty dębolistnej, frisee i radicchio

10 g marchwi

5 g pora

10 g pomidora bez skóry i pestek

10 g ogórka obranego i bez pestek

10 g czerwonej papryki

20 ml oleju sojowego

5 ml octu winnego

70 g filetu ze świeżego łososia

1/2 cytryny

kilka listków bazylii

70 g jasnego pieczywa tostowego

20 g oleju i masła do smażenia grzanek

sól

mielony biały pieprz

 

Wszystkie sałaty po umyciu porwij na mniejsze kawałki. Marchew umyj, obierz, pokrój w cienkie "zapałki" i zblanszuj. Umyty, osuszony por także pokrój w bardzo cienkie "zapałki". Pomidory, ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę. Pieczywo tostowe pokrój w kostkę o bokach nie większych niż 0,5 cm i usmaż na złoty kolor na oleju z masłem.

Łososia pokrój w cienkie plastry, a następnie na mniejsze ok. 4-cm kawałki. Posmaruj je olejem, dopraw solą oraz białym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posyp pokrojoną świeżą bazylią. Wstaw do piekarnika i chwilę zapiekaj.

Wszystkie rodzaje sałat zmieszaj z marchewką, porem oraz olejem sojowym i octem winnym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przełóż na talerz. Obok ułóż ciepłego łososia, posyp pomidorami, ogórkiem i papryką oraz grzankami z pieczywa tostowego.

Przepis: Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, korporacyjny doradca kulinarny Nestle Professional

Zdjęcie GERLACH Zastawa stołowa Bella Zdjęcie Luminarc Serwis CARINE 19cz. biało-czarny D2381 Zdjęcie OXFORD COUP BLACK Serwis obiadowy i kawowy 42/6
GERLACH Zastawa stołowa Bella Luminarc Serwis CARINE 19cz... OXFORD COUP BLACK Serwis ob...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX