Zrazy zawijane

28.08.2012 12:00
Wybierz dobrej jakości świeże mięso - to podstawa sukcesu. A potem wykaż się cierpliwością i spokojem, gdy będziesz mięso rozbijać tłuczkiem i później zwijać je z zawartością w ciasny rulon.
1

Przygotuj składniki

1 kg wołowiny bez kości (rostbefu, pierwszej krzyżowej, zrazówki)

200 g wędzonego boczku

3 kromki razowego chleba

3 cebule

3 ogórki kiszone

3 łyżki ostrej musztardy

2 łyżki majonezu

1 szklanka bulionu wołowego

6 łyżek oliwy

sól, pieprz

liść laurowy

2-3 łyżki mąki

2

Krok 1

Mięso połóż na desce i długim, ostrym nożem pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster rozbij lekko tłuczkiem zwilżonym wodą z obydwu stron, uważając, by nie porozrywać mięsa. Posyp solą i pieprzem z obydwu stron.

3

Krok 2

Dwie cebule obierz i pokrój w dość grube piórka. Ogórki obierz i pokrój w słupki. W podobnej wielkości słupki pokrój także boczek i 2 kromki chleba.

4

Krok 3

Plastry mięsa posmaruj musztardą. Połóż na każdym po 3 słupki boczku i ogórka, 2 słupki chleba i po kilka piórek cebuli, oprósz majerankiem.

5

Krok 4

Załóż do środka - na farsz - dwa brzegi mięsa, cały płat mięsa z zawartością ciasno zwiń w rulon.

6

Krok 5

Obwiąż białą bawełnianą nicią albo zepnij szpilkami lub wykałaczkami. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Zrazy obtocz delikatnie w mące i usmaż ze wszystkich stron na rumiano.

7

Krok 6

Trzecią cebulę obierz, pokrój w talarki i zeszkij w dużym płaskim garnku na reszcie oliwy. Na podsmażonej cebuli ułóż zrazy, zalej szklanką bulionu. Dodaj liść laurowy, resztę majeranku i pieprz. Duś na małym ogniu około 1 godziny. W czasie duszenia sprawdzaj, czy nie trzeba zrazów podlać wodą. Na 15 minut przed końcem duszenia włóż pokruszoną trzecią kromkę chleba, by zagęścić sos i nadać mu ciekawy smak. Przed podaniem usuń ze zrazów nici, szpilki lub wykałaczki.

 

Rady: wybieraj mięso młode (poznasz po jasnoczerwonym kolorze) i w zwartym kawałku. Jeśli obawiasz się, że rozbijając tłuczkiem, zrobisz w płatach dziury, rozbijaj je włożone do woreczka foliowego. Do farszu możesz dodać też inne składniki, np. kawałek chrzanu, ugotowane pokrojone suszone grzyby. Nie wkładaj jednak zbyt wielu składników, trudno ci będzie zwinąć zrazy, nie będą też miały ładnego kształtu.

Komentarze (17)
Zrazy zawijane
Zaloguj się
  • Gość: gość

    Oceniono 16 razy 14

    Nie można było tego qrwa na jednej stronie napisać?

  • Gość: Tymczasowy_nick

    Oceniono 9 razy 9

    Ja piernicze. Jeden przepis na 8 stronach.
    Zenada.

  • stereoclub

    Oceniono 7 razy 7

    merda, gotowane rolady? O zgrozo! Bez cebuli? Mieso MUSISZ zasmazyc. Zamykaja sie pory, i mieso pozostaje soczyste. Tych gotowac mozna piers, a nie rostbeaf !
    Na rolady jest lepsza tylna czesc, udziec, duze kawalki i nir trzeba tluc mlotkiem, Wlokna pozostaja cale. Oczywioscie nie moze to byc mieso z krowy ,mlecznej lecz wola miesnego.

  • sonia.2009

    Oceniono 7 razy 7

    a majonez na cholere?

  • zib-0

    Oceniono 7 razy 7

    merda nie obsmaża! (o zgrozo!!). Podstawowy błąd: dostajesz mięso gotowane w rosole. Może być też dobre, ale ze zrazami/roladami nie ma wiele wspólnego.

  • Gość: ania

    Oceniono 7 razy 7

    oczywiscie, ze nie mozna, bo przeciez tak wyklika sie 5x wiecej reklam

  • posmakuj

    Oceniono 7 razy 5

    składniki:
    (...)
    2 łyżki majonezu
    (...)

    ??!

  • Gość: klm

    Oceniono 2 razy 2

    pier.dole, nie klikam!

  • tumanek007

    Oceniono 1 raz 1

    Oczywiście 'obsmażam', a nie obsmarzam. Sorki! :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX