Wiwat cytrusy

Przepisy: szefowie kuchni z Fundacji Klubu Szefów Kuchni
11.01.2016 12:10
A A A
Właśnie teraz są najwartościowsze, najsmaczniejsze i najtańsze. Na listę zakupów koniecznie wpiszcie - do wyboru, do koloru - cytryny, pomarańcze, limonki, grejpfruty, pomelo albo mandarynki.

FOT. MICHAL MUTOR / AGENCJA GAZETA

Spód z herbatników korzennych:

400 g herbatników korzennych

100 g masła

 

Krem patisjer ze skórką z pomarańczy:

500 ml mleka

laska wanilii

3 jajka

100g cukru

50 g mąki

starta skórka z pomarańczy

 

Wykończenie:

4 duże pomarańcze

2 grejpfruty

1 owoc granatu

150 g cukru

20 ml .likieru Grand Marnier

 

Rozdrobnij herbatniki, dodaj masło i wsyp do formy na tartę. Ubij masę w formie, by utworzyć spód tary i odstaw do lodówki.

Wlej mleko do rondelka dodaj laskę wanilii. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj skórkę pomarańczową, mąkę i odrobinę mleka. Całość połącz z pozostałym mlekiem i zagotuj. Przestudzony wylej na spód z herbatników.

Pomarańcze i grejpfruty dokładnie umyj i sparz .Obieraczką lub nożykiem skrój cienko skórkę z 2 pomarańczy, pokrój ją na cieniutkie paseczki i zblanszuj, aby straciły gorzki smak. W tym celu zagotuj wodę i do wrzątku wrzuć paseczki skórki, po chwili odcedź je i wrzuć do zimnej wody.

Odcedź i zagotuj w syropie przyrządzonym z 50 g cukru i 50 ml. wody. Startą skórkę z 2 pomarańczy wykorzystaj do gotowania kremu. Wszystkie pomarańcze i grejpfruty obierz (usuń także białą skórkę) wytnij filety i umieść w misce. Zagotuj syrop ze100 g cukru i 100 g wody dodaj likier i wrzącym zalej filety w salaterce. Odstaw, by ostygły i nabrały słodkiego smaku. Wyjmij owoce z syropu, ułóż na kremie w formie róży, posyp owocem granatu. Syrop skarmelizuj do miodowego koloru i posmaruj gorącym z wierzchu owoce. Następnie posyp skórką pomarańczową.

 

Przepis: Bożena Sikoń, szefowa pracowni cukierniczej, Hotel Jan III Sobieski w Warszawie

Zdjęcie Kitchen Craft MASTER CLASS CRUSTY BAKE KCMCCB37 Zdjęcie Lurch FlexiForm forma na tartę 28 cm Zdjęcie Silikomart Forma silikonowa tarta 28 cm
Kitchen Craft MASTER CLASS ... Lurch FlexiForm forma na ta... Silikomart Forma silikonowa...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • maja2005

    Oceniono 39 razy 37

    Moja pani ze sklepiku na rogu zaproponowała mi ostatnio kupno Calazonu i Algazonu. W kuchni zalega mi stary zapas ciekłego azotu, z którym nie wiem co począć a tu takie fantastyczne przepisy.
    no proszę....

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 5 razy 3

    Za dużo mięcha i za dużo alkoholu - jedno i drugie w mojej kuchni nie bywa.
    Ale stopień wyrafinowania tych dań wręcz mnie zgorszył. Doprawdy, dla kogo są te przepisy? Przecież przeciętna osoba nawet takich przepisów nie zrozumie (też nie mam pojęcia, co to jest calazon), nie mówiąc już o wykonaniu.

  • tomasz.rze

    0

    "Algizoon. Napełnij nim strzykawkę i małymi kropelkami wkropl do wody wapiennej." A później kielnią i będzie tynk jak marzenie. Wysmakowana kulinarna... sztukateria.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX