Pełne smaku ziarenka ryżu

Idealnie łączą się z delikatnym mięsem i warzywami. Z ryżu można przyrządzić zapiekanki i sałatki. Ugotowany na sypko jest doskonałym dodatkiem do zup.
Sałatka francuska Sałatka francuska Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka francuska

Składniki:

2 torebki ryżu

100 g pieczonego mięsa (schabu, szynki, indyka, kurczaka - takiego, jakie zostało z obiadu z poprzedniego dnia)

1/2 szklanki zielonego groszku z puszki

2 gotowane marchewki

1 gotowana pietruszka

1 soczyste kwaskowate jabłko

1/2 pęczka zielonej pietruszki

2-3 łyżki majonezu

sól, pieprz

 

Ryż ugotuj zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu, przelej zimna wodą i dokładnie osącz. Pokrój w kostkę pieczone mięso, marchewki, pietruszkę i obrane ze skórki jabłko. Wymieszaj z ryżem, wsyp groszek i posiekaną drobno zieloną pietruszkę. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszaj.

Zdjęcie Bergner Zestaw Garnków Gourmet 8el Bg-6523 Zdjęcie Altom Tobias Komplet Garnków Nierdzewnych 10el Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Flowers Białe 8el
Bergner Zestaw Garnków Gour... Altom Tobias Komplet Garnkó... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem Zapiekanka z ryżem i kurczakiem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem

Składniki:

2 torebki ryżu

1 pierś kurczaka

1 puszka kukurydzy

1 cebula

1 mały koncentrat pomidorowy

2 łyżki oleju

2 łyżki startego żółtego sera

sól, pieprz, ostra papryka w proszku, oregano

masło do wysmarowania formy

bułka tarta do wysypania formy

 

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i dokładnie osącz. Cebulę obierz i drobno posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w paski piersi kurczaka, oprósz solą i pieprzem, smaż 10-15 minut, aż się zrumienią. Dodaj osączoną kukurydzę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/2 szklanki wody, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Ułóż ryż, na nim kurczaka z kukurydzą w pomidorach, posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około20 minut.

Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796 Zdjęcie Olympia Naczynie żaroodporne owalne czarne 5L/6L Zdjęcie Pyrex Owalne naczynie żaroodporne 4,5L
Eva Solo Naczynie żaroodpor... Olympia Naczynie żaroodporn... Pyrex Owalne naczynie żaroo...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Bulion warzywny z ryżem

Składniki:

4 marchewki

2 pietruszki

1/2 małego selera

1 cebula

1 por

1 żółtko

sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy

po szczypcie imbiru i curry

2 torebki ryżu

 

Obierz marchewki, pietruszki i seler. Umyj, osusz i pokrój na mniejsze części. Por starannie umyj. Warzywa włóż do garnka, zalej 1 i 1/2 litra wody. Gdy zacznie wrzeć dodaj obraną i opieczoną nad płomieniem palnika cebulę, ziele angielskie, listek laurowy, posól i popieprz, zmniejsz płomień i gotuj około 30 minut. Dodaj szczyptę imbiru i curry, jeszcze raz dopraw solą i pieprzem do smaku, gotuj jeszcze 10 minut na bardzo małym ogniu.

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Gorący przełóż do miseczek. Bulion warzywny przecedź, żółtko rozmieszaj z odrobiną bulionu i wlej do garnka z przecedzonym bulionem, podgrzej, ale już nie doprowadzaj do wrzenia. Rozlej złocisty bulion do miseczek z gorącym ryżem.

Zdjęcie Florina Waza Folk 3l Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie KAROLINA CASTEL ECRU Waza 3 L 0000
Florina Waza Folk 3l HENDI Waza na zupę DI DIM 3L KAROLINA CASTEL ECRU Waza 3...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Czerwony ryż z kurczakiem i warzywami Czerwony ryż z kurczakiem i warzywami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Czerwony ryż z kurczakiem i warzywami

Składniki:

1 i 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego

2 szklanki bulionu drobiowego

2/3 szklanki soku pomidorowego

1 i 1/2 szklanki zielonego groszku z puszki

700 g mięsa kurczaka pokrojonego w kostkę

3 czerwone papryki pokrojone na kawałki

1 cebula pokrojona w kostkę

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

po 1 łyżce suszonego oregano i słodkiej papryki

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

sól

 

Rozgrzej oliwę na patelni, włóż kawałki kurczaka natarte solą i pieprzem, dodaj paprykę, cebulę, czosnek i oregano. Smaż około 5 minut, wsyp słodką paprykę i pieprz kajeński.. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Wlej bulion i sos pomidorowy, zagotuj, przykryj i zmniejsz płomień. Podgrzewaj około 25 minut, aż ryż będzie miękki (jeśli ryż wchłonie za wcześnie cały płyn, dodaj jeszcze nieco bulionu). Wsyp groszek, delikatnie wymieszaj i przykryj. Podgrzewaj jeszcze przez 2-3 minuty, aż groszek będzie ugotowany. Przypraw do smaku solą i pieprzem, podawaj od razu po przygotowaniu.

 

Przepisy i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki

Zdjęcie Delimano Wok Delicia 104109040 Zdjęcie Silit Wok Wuhan 0081603301 Zdjęcie THK wok OPT13870
Delimano Wok Delicia 104109040 Silit Wok Wuhan 0081603301 THK wok OPT13870
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA