Befsztyki i steki

28.03.2017 12:30
Befsztyki i steki są idealne na kulinarny debiut. Pamiętaj jednak, by wybrać odpowiedni gatunek mięsa. Na stek możesz wybrać rostbef czy antrykot, a na befsztyk tylko polędwicę wołową.
1 Befsztyki wiejskie Befsztyki wiejskie Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Befsztyki wiejskie

Składniki:

500 g wołowiny bez kości

4 łyżki oleju

3 łyżki masła

2 duże cebule

2 łyżki mąki

sól, pieprz

Mięso umyj, osusz, zmiel w maszynce do mięsa, wyrób na jednolitą masę z 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami zimnej wody oraz szczyptą pieprzu. Zwilżonymi dłońmi uformuj dość spore owalne kotlety. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim pokrojone w piórka cebule, dopraw solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzej mocno pozostały olej i smaż oprószone mąką befsztyki, po 3 minuty z każdej strony. Gdy będą gotowe posyp solą i pieprzem z obydwu stron, przykryj smażoną na maśle cebulą i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 3 minuty.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Komplet 5 noży w czerwonym bloku GKB-52CR Global Zdjęcie Zestaw noży kutych
Gerpol Komplet noży SAKO Komplet 5 noży w czerwonym ... Zestaw noży kutych
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2

Klasyczne befsztyki wołowe

Składniki:

500 g polędwicy wołowej

1/2 szklanki oleju

sok z 1/2 cytryny

grubo mielony pieprz

sól

1 łyżka masła

Umytą i osuszoną polędwicę pokrój w grube plastry. Każdy plaster lekko ugnieć dłonią nadając mu okrągły kształt. Z obydwu stron skrop sokiem cytrynowym i posyp grubo zmielonym pieprzem. Połóż plastry mięsa jeden na drugim i włóż na 15 minut do lodówki. Na patelni mocno rozgrzej olej, Smaż befsztyki z każdej strony na rumiano, przełóż na półmisek, Posól je, na każdym połóż kawałek masła i do razu podawaj.

Zdjęcie Ambition Serwis obiadowy LORDENE 63130 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613 Zdjęcie LUMINARC QUADRATO BLACK SERWIS OBIADOWY 18el
Ambition Serwis obiadowy LO... Karolina Serwis Obiadowy dl... LUMINARC QUADRATO BLACK SER...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 Steki z rozmarynem Steki z rozmarynem Fot. Shutterstock

Steki z rozmarynem

Składniki:

500 g polędwicy wołowej lub rostbefu

2 gałązki rozmarynu

1 duża szalotka pokrojona w piórka

150 g rukoli

1/3 szklanki oliwy

2 roztarte ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

3/4 łyżeczki pieprzu

po 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego i czerwonego octu winnego

grubo mielony czarny pieprz

Rukolę opłucz, osusz, przełóż na duży półmisek. Rozgrzej oliwę z czosnkiem i rozmarynem, podgrzewaj razem około 4 minuty. Usuń czosnek i rozmaryn, a na pachnącym tłuszczu podsmaż mięso pokrojone w cienkie plasterki (około 0,5 cm). Smaż około 1 minuty z każdej strony, a potem wyjmij łyżką cedzakową. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i ułóż na rukoli. Na tej samej oliwie krótko zeszklij szalotkę, dodaj sól, pieprz oraz obydwa rodzaje octu. Przygotowaną zalewą skrop mięso i rukolę, podawaj od razu ze świeżą bagietką.

Zdjęcie Tescoma Patelnia Grilowa 26x26 Premium 26cm Zdjęcie Patelnia do Steków Żeliwna 26cm Zdjęcie PHILIPS Patelnia grillowa Airfryer HD9911/90
Tescoma Patelnia Grilowa 26... Patelnia do Steków Żeliwna ... PHILIPS Patelnia grillowa A...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4

Steki wołowe w sosie winnym

Składniki:

4 steki wołowe (po 200 g)

3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 łyżka oliwy

2 łyżki zimnego masła

1 łyżka oliwy

1/2 łyżeczki sosu worcester

4 gałązki tymianku

listek laurowy

1 łyżeczka cukru, sól, pieprz

Umyte i osuszone steki natrzyj pieprzem i usmaż z obu stron na oliwie (średnio wysmażone mięso potrzebuje 5-7 minut). Przełóż na ogrzany talerz i posól. Wylej tłuszcz z patelni, wlej wino, dodaj tymianek, liść laurowy, sos worcester i cukier. Zagotuj, mieszając drewnianą łopatką i zdrapując z dna patelni 'smak' pozostały po smażonym mięsie. Gotuj bez przykrycia jeszcze 3 minuty, aby objętość sosu zmniejszyła się o połowę. Zdejmij z ognia, usuń listek laurowy. Ubijając trzepaczką, dodawaj do sosu po kawałku zimnego masła. Dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej steki.

Zdjęcie Hendi 855607 Zdjęcie Łopatka do steków, stal nierdzewna, dł. 10 cm. Zdjęcie Nóż do steków Texas
Hendi 855607 Łopatka do steków, stal nie... Nóż do steków Texas
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Komentarze (13)
Befsztyki i steki
Zaloguj się
  • starystormy

    Oceniono 39 razy 35

    Pani Zuzanno - to kolejny juz tragicznie przygotowany artykul z Pani strony. Moze czas zaczac choc troche nauczyc sie gotowac. Stek grubosci 0,5 cm????? Jak Pani zrobi z niego srednio wysmazony o krwistym nie wspomne?
    Zdjecia Pana Arkadiusza niestety tradycyjnie wolaja o pomste do nieba.

  • terminatorbzdur

    Oceniono 31 razy 27

    "Bewsztyki"! Za to koham wybiorczom. i jej pismakuf. Koham inaczej.

  • jackk3

    Oceniono 41 razy 23

    To co jest na tych zdjeciach to apetyt odbiera. A juz z pewnoscia nie sa to steki.

  • buka.buka.buka

    Oceniono 25 razy 21

    Na pół kilo mięsa pół szklanki oleju?
    Dziś panna Zuzanna objadła się szaleju.
    Być może befsztyki jada z frytownicy,
    wkładane wprost z lodu - jak Polanie dzicy...

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 17 razy 17

    Co innego widzisz co innego czytasz.

    Zdjęcie 3. Steki z rozmarynem. Widzimy kawał mięcha z grilla a w opisie czytamy
    "cienkie plasterki (około 0,5 cm) smażone na patelni"

  • allegropajew

    Oceniono 20 razy 16

    Ten pierwszy przepis to RUMSZTYK, nazwa od 100 lat zadomowiona w polszczyźnie. Jak bez cebulki -- to bryzol (przed wojną bywalcy Sopot mówili "briiiizol", wydłużone "i" podkreślając odwiedzionym małym palcem, jak przy piciu z filiżanki). Jak cebulkę damy do środka -- mamy klasycznego hamburgera.

    Befsztyk wiejski to nowotwór, w dodatku oksymoron. Na polskiej wsi (ogólnie -- w Polsce B) nie je się wołowiny, tylko tłuste, podłe fragmenty nierogacizny. To nasza narodowa tragedia znacznie gorsza od wysypu domorosłych dziennikarzyn.

    Gościula

  • mgrzemow

    Oceniono 20 razy 14

    Gwarantuję, że po zastosowaniu ww przepisów dostaniecie mięso o konsystencji podeszwy.

    Wygooglajcie sobie jak zrobić dobrego steka. Tabloid gazeta.pl wan w tym nie pomoże...

  • sselrats

    Oceniono 13 razy 7

    Eureka! Befsztyki wolowe! To sa jeszcze jakies inne? I czym stek sie rozni od tego?

  • Ewa Grochowska

    Oceniono 5 razy 5

    A na głównej stronie GW - "beWsztyki". Byk jak byk. Wstyd po prostu. Kto pisze u was te teksty? Przecież gramatyki w podstawówce ucza!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX