Jak zrobić quiche lorraine?

Quiche Lorraine - przysmak księcia Lotaryngii Karola III. Pierwsza wzmianka o potrawie pochodzi z XVI wieku. Ale niech cię nie peszy jej książęcy rodowód. Tę wytrawną tartę łatwo przygotować i choć zajmuje to trochę czasu, to sukces jest gwarantowany

Składniki

Ciasto:

250 g mąki pszennej

125 g masła

3 żółtka

5 łyżek zimnej wody

sól

 

Nadzienie:

150 g wędzonego chudego boczku lub bekonu

4 jajka

1 szklanka śmietany 22 proc.

1/2 szklanki mleka

150 g startego żółtego sera

sól, pieprz,

szczypta gałki muszkatołowej

Krok 1

Posiekaj przesianą mąkę z miękkim masłem, dodaj żółtka, odrobinę soli i wodę. Szybko zagnieć ciasto (gdy będzie zbyt twarde, dolej trochę wody, gdy zbyt rzadkie - wsyp nieco mąki).

Krok 2

Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

Krok 3

Boczek (lub bekon) pokrój w cienkie plastry i lekko przesmaż na patelni, aby tłuszcz się wytopił.

Krok 4

W misce ubij trzepaczką śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodaj ser, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli (uważaj z ilością soli, ponieważ boczek jest słony) i jeszcze chwilę ubijaj.

Krok 5

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (spód i wysoki rant) i nakłuj gęsto widelcem.

Krok 6

Na ciasto wlej masę śmietanowo-jajeczną, na niej ułóż usmażone plastry boczku. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut (po 20 minutach sprawdź, czy wierzch jest już zarumieniony).

 

Rada: do quiche lorraine możesz też dodać świeże (lub mrożone) prawdziwki albo pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażone na oleju. Wtedy boczek lub bekon pokrój w drobną kostkę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA