Kuchnia beskidzka

Mirek Drewniak
01.12.2015 12:30
A A A
Kuchnia beskidzkich górali jest solidna i smaczna. Rozgrzewa, daje siłę. Bez udziwnień. Prosta, w najszlachetniejszym rozumieniu tego słowa, bo bierze się z szacunku do tego co w górach wyrosło i co tam wyhodowano, i z poszanowania własnej tradycji.

Fot. BBS

Składniki:

2 dojrzałe oscypki

3 łyżki masła

1/2 szklanki śliwowicy łąckiej

 

Oscypki pokrój na 16 w miarę równych słupków i odstaw na pergaminie do podsuszenia. Masło powoli podgrzewaj do sklarowania i zlej na czystą patelnię. Na rozgrzanym maśle podsmaż szybko ser (dobry oscypek nie powinien się łatwo rozpuścić), podlej śliwowicą i podpal. Podawaj płonące

 

Przepis: Mirek Drewniak, szef gastronomii hotelu Swing w Krakowie

Zobacz także
Komentarze (4)
Zaloguj się
  • kapralwojtek

    Oceniono 54 razy 48

    Po pierwsze: tow. Gomułka nie miał na imię "bundzu", tylko Wiesław. Bundz występuje w gomÓłkach.

    Po drugie: do pierwszego przepisu polecam użyć do podpalenia sera zwykłej wódki, a łącką zachować do popicia. Smak sera się nie zmieni, a szkoda marnować.

  • klara2010

    Oceniono 8 razy 2

    Jak zrobic zakwas na żur?

  • rabbinhood

    Oceniono 5 razy 1

    polecam haluszki

  • Gość: cialis 5mg usa

    Oceniono 10 razy -8

    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX