Co zrobić na drugie danie?

Czasem większą sztuką niż przyrządzenie wyjątkowych dań na przyjęcie jest codzienne robienie obiadów, by były smaczne, różnorodne, pełnowartościowe i niedrogie.

Placki z kaszy gryczanej

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej

300 g białego sera

2 jajka

3 łyżka masła

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki tartej bułki

2 łyżki oleju

sól

pieprz

 

Kaszę wsyp do rondelka, wlej pół litra wrzącej wody, dodaj łyżkę masła i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę (możesz też ugotować 2 torebki kaszy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i dodać masło).

Rozgnieć widelcem ostudzoną kaszę z serem, dodaj jajka i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę i uformuj z niej okrągłe płaskie kotlety. Obtocz kotlety w tartej bułce i smaż na złocisty kolor na oleju wymieszanym z pozostałym masłem.

Zdjęcie Duo Serwis obiadowy KWADRATY biały Zdjęcie Luminarc serwis obiadowy Kyoko OPT14585 Zdjęcie THK Serwis obiadowy z porcelany Victoria Gold 30 elem. (4407)
Duo Serwis obiadowy KWADRAT... Luminarc serwis obiadowy Ky... THK Serwis obiadowy z porce...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ryba z masłem ziołowym Ryba z masłem ziołowym Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Ryba z masłem ziołowym

Składniki:

700 g filetów z dowolnej ryby morskiej (dorsza, halibuta, morszczuka)

2 łyżki masła

1 łyżka oleju

2 łyżki posiekanej natki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sok z jednej cytryny

sól

pieprz

 

Utrzyj drewnianą łyżką masło z połową natki i szczypiorku. Filety rybne umyj, osusz i podziel na porcje. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.

W żaroodpornej formie wysmarowanej olejem, ułóż porcje ryby. Posmaruj je połową ziołowego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Gdy masło na rybach się roztopi, wyjmij na chwilę blachę, odwróć ryby, posmaruj resztą masła i piecz jeszcze 10-15 minut, aż ryby będą złociste. Przed podaniem posyp ryby pozostałą natką i szczypiorkiem.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia do Ryb Spezial Ryba z Pokrywką 36x24cm Zdjęcie Profi Line Patelnia do Ryb Aluminiowa z Tytanem Owalna Zdjęcie Schulte-Ufer Patelnia Ocean do Smażenia Ryb 1790-38 + 1951-38 38cm
Fissler Patelnia Patelnia d... Profi Line Patelnia do Ryb ... Schulte-Ufer Patelnia Ocean...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Wątróbki drobiowe z jabłkami

Składniki:

500 g wątróbek drobiowych

2 kwaśne jabłka

2 łyżki masła

2 łyżki oleju

1 łyżeczka majeranku

sól

pieprz

 

Wątróbki oczyść z błonek i tłuszczu, bardzo dokładnie umyj i osusz. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, podziel na ósemki.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, usmaż wątróbki. Gdy tylko się zetną, dodaj jabłka, posyp majerankiem i duś, aż jabłka będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem, przełóż na ogrzany półmisek.

Zdjęcie Berghoff Sheriff Duck 1110929 Zdjęcie Fartuszek personalizowany dla dzieci WYPIEKI Zdjęcie Fartuszek Barbecue szary
Berghoff Sheriff Duck 1110929 Fartuszek personalizowany d... Fartuszek Barbecue szary
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Pieczeń rzymska

Składniki:

1 kg dowolnego mielonego mięsa

5 jajek

1 duża cebula

1 czerstwa bułka typu kajzerka (lub 4 łyżki bułki tartej)

2 łyżki oleju

sól

pieprz

 

Włóż 4 jajka do garnka z lekko posoloną wodą i gotuj 6 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjmij je, ostudź i obierz.

Do mielonego mięsa wbij odłożone surowe jajko, dodaj posiekaną drobno cebulę, namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę (lub tartą bułkę), dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i starannie wyrób masę mięsną.

Na posmarowanym łyżką oleju pergaminie rozłóż połowę masy mięsnej, formując z niej prostokąt o bokach trochę krótszych niż wymiary dna formy keksowej, w której będzie się piekła pieczeń. Pośrodku umieść ugotowane jajka jedno za drugim. Przykryj wszystko warstwą pozostałej masy mięsnej. Dokładnie zlep brzegi pieczeni, uformuj roladę. Szczelnie zawiń ją wolnymi bokami papieru i przełóż do przygotowanej keksówki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 40-45 minut. Następnie na chwilę wysuń formę z pieca, rozchyl pergamin i posmaruj wierzch pieczeni łyżką oleju i piecz bez przykrycia 15-20 minut, aż góra pieczeni się przyrumieni.

Zdjęcie Kaiser Keksówka Bake & Play 643625 Zdjęcie Kaiser Keksówka zamykana LA FORME PLUS 63729 Zdjęcie Keksówka 100467975
Kaiser Keksówka Bake & Play... Kaiser Keksówka zamykana LA... Keksówka 100467975
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (8)
Co zrobić na drugie danie?
Zaloguj się
  • zbirone

    Oceniono 16 razy 12

    pierwszy przepis mega ciekawy, muszę spróbować :) wystarczy jeszcze zastąpić bułkę tartą czymś zdrowym i będzie wypas.

  • molly_wither

    Oceniono 3 razy 3

    Na zdjeciu widac w kotletach marchewke tarta. To nie kotlety z kaszy, z kaszy nigdy nie beda takie zwarte. Nie robcie ludziom wody z mozgu.

  • molly_wither

    Oceniono 1 raz 1

    Dlaczego pozbywac jablek skórek? W skorkach jest najwiej wartosciowych skladnikow.Ja zawsze wrzucam ze skorka.

  • kulinkaa

    Oceniono 9 razy -5

    Ja pierwszy przepis ułatwiłam sobie poprzez niegotowanie kaszy, tylko kupiłam kaszę gryczaną instant. Zalałam wrzątkiem i gotowa. Drugą modyfikację jakiej dokonałam to zamieniłam bułkę tartą na bułkę chińską- nie wiem czy zdrowsza czy nie, ale ja ją właśnie wolę :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE NAJNOWSZE