Orzeźwiające dania z jogurtem

Gdy połączysz go z pikantnymi dodatkami i przyprawami, w kilka chwil uzyskasz wspaniałe dipy do warzyw czy mięs. Zmiksowany z owocami jest orzeźwiającym zastrzykiem energii.
 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Deser z mandarynkami, bakaliami i jogurtem

Składniki:

około 370 g gęstego jogurtu naturalnego

4 mandarynki

2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki grubo posiekanych migdałów

2 łyżki sparzonych rodzynków

2 łyżki wiórków kokosowych

3 łyżki miodu

szczypta cynamonu

 

Jogurt mocno schłodź w lodówce. Orzechy i migdały zrumień na suchej patelni. Wymieszaj je z rodzynkami, miodem i szczyptą cynamonu. Mandarynki obierz i podziel na cząstki. W szklanych pucharkach układaj warstwami: cząstki mandarynek, na nich warstwę mocno schłodzonego jogurtu, następnie bakalie w miodzie i ponownie jogurt. Wierzch udekoruj kawałkiem mandarynki, posyp wiórkami kokosowymi i od razu podawaj.

Lody truskawkowo-jogurtowe Lody truskawkowo-jogurtowe Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Lody truskawkowo-jogurtowe

Składniki:

3 szklanki jogurtu naturalnego

1 opakowanie mrożonych truskawek

5 żółtek

3/4 szklanki cukru pudru

 

Rozmroź lekko truskawki. Żółtka ubij mikserem na parze z cukrem pudrem (uwaga! jajka, z których są żółtka, powinny być wcześniej dokładnie umyte i sparzone). Po około 10 minutach, nie przerywając ubijania, zdejmij garnek z ubitą, gęstą masą jajeczną i wystudź ją. Dodaj jogurt, wymieszaj delikatnie i wstaw do lodówki. Zmiksuj rozmrożone truskawki i połącz z masą jajeczno-jogurtową. Przełóż do metalowej miseczki, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Potem przełóż do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażaj, co jakiś czas mieszając (najłatwiej robi się to w maszynce do lodów). Gotowe lody przełóż do pucharków lub salaterek i dowolnie udekoruj.

Jogurtowe dipy Jogurtowe dipy Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Jogurtowe dipy

Dip koperkowy:

około 350 g jogurtu naturalnego

pęczek koperku

ząbek czosnku

sól, pieprz

 

Koperek posiekaj, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp koperkiem.

 

Dip musztardowy:

około 350 g jogurtu naturalnego

2 łyżki ostrej musztardy

szczypta curry

szczypta kardamonu

szczypta pieprzu kajeńskiego

 

Połącz jogurt z musztardą. Dopraw curry, kardamonem i pieprzem kajeńskim. Przed podaniem posyp curry.

 

Dip pomidorowy:

około 350 g jogurtu naturalnego

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki keczupu

po szczypcie ostrej i słodkiej papryki

sól, pieprz

 

Wymieszaj jogurt z przecierem pomidorowym i keczupem. Dopraw ostrą i słodką papryka, ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posyp słodką papryką

Tzatziki

Składniki:

około 700 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego lub bałkańskiego)

2 ogórki

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

garść orzechów piniowych lub włoskich

sól, pieprz

 

Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij sok. Jogurt przełóż do miski, dodaj ogórki, oliwę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (jeśli są małe, możesz dodać jeszcze jeden ząbek). Dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj i schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami piniowymi lub włoskimi.

Koktajl bananowy

Składniki:

około 370 g jogurtu naturalnego

1 banan

1 łyżka płynnego miodu

 

Jogurt zmiksuj z pokrojonym na cząstki bananem i płynnym miodem na puszystą masę. Wlej do wysokich szklanek i na 15 minut wstaw do lodówki.

Więcej o:
Komentarze (8)
Orzeźwiające dania z jogurtem
Zaloguj się
  • framberg

    Oceniono 15 razy 13

    Czy ktoś może wyjaśnić to sformułowanie: "naturalnie pyszny jogurt" ?
    To forma wyższa od "nienaturalnie pyszny jogurt", niższa, czy po prostu bełkot?

    A co do jogurtów - kiedyś polska norma przewidywała (zgodnie z tradycją wytwarzania), że jogurt (podobnie jak kefir, kumys, huślanka itp) jest produktem z mleka wytworzonym z udziałem bakterii kwasu mlekowego i drożdży (!). Drożdże produkowały minimalną ilość CO2 rozpuszczającego się w płynie i nadającego, jako kwas węglowy, lekko szczypiący smak. Znikoma, ale istniejąca, ilość alkoholu ułatwiała trawienie i także nadawała smak (znikoma bo mniejsza niż dodatki alkoholu w cukierkach dla dzieci).

    To co dzisiaj nazywa się jogurtem to zsiadłe mleko (kultury bakterii, naturalne, ble ble ble, brak innych żywych składników.).
    Moim zdaniem inspekcja handlowa powinna się za to wziąć i zakazać jak nazw wprowadzających w błąd. Przy udziale bakterii mlekowych (wyłącznie) powstaje zsiadłe mleko. Jogurt był znacznie bardziej wyrafinowanym produktem, którego na rynku od dłuższego czasu już nie ma.

  • zazu2

    Oceniono 10 razy 6

    To co dzis w Polsce sprzedaje sie pod nazwa jogurtu to wiekszosci troche mleka, duzo skrobii i chemia. Wie ktos jaki mozna jeszcze kupic prawdziwy jogurt bez zagestnikow, ulepszaczy, konserwantow i innych takich? Na razie jedynie pozostaja wyroby wlasne lub jogurty organiczne ktore maja tylko mleko i bakterie a smakuja wysmienicie.

  • mt246

    Oceniono 4 razy 4

    Tylko w Polsce prawdziwy jogurt naturalny jest niemal niedostępny. Dodatek mleka w proszku dyskwalifikuje to, co leży na półkach w naszych sklepach.

  • cracovian

    Oceniono 2 razy 2

    W Polsce jogurt z "dodatkami" tzn. zwykle cukier :-)

  • framberg

    Oceniono 3 razy 1

    Co to w ogóle znaczy: - naturalnie pyszny - ?

    Po drugie to zsiadłe mleko z chemikaliami na pewno nie jest jogurtem.
    Jogurt przez setki, o ile nie przez tysiące. lat był robiony z użycie bakterii kwasu mlekowego i drożdży (!)
    Dzięki ich fermentacji dwutlenek węgla rozpuszczał się w zawartej w jogurcie wodzi dając delikatnie szczypiący posmak kwasu węglowego. Minimalna ilość alkohol nie była wyczuwalna, wpływała na smak ale przede wszystkim ułatwiała trawienie (alkoholu było mniej niż w większości cukierków).

    Produkt powstały z mleka przy użyciu bakterii kwasu mlekowego (wyłącznie) to zsiadłem mleko. Bez względu na ilość dodatków smakowych i chemikalii.

  • ewcud

    0

    Żółtka na gorąco z jogurtem i mrożonymi truskawkami bardzo niezręczny ten przepis, a marny deser.

  • hadolpa

    Oceniono 4 razy -2

    bierzcie pod uwagę termikę produktów, gdy piszecie, ze coś zdrowe. jogurt i owoce w grecji, w temperaturze 35 stopni, proszę bardzo - skuteczne ochłodzenie. w polsce takie ochladzanie jest szkodliwe, chyba że podczas ekstremalnych (dla polski) temperatur.tyle ze nie ma co liczyć na wchlanianie wapnia z jogurtu, gdy towarzyszą mu owoce.
    jogurt i ostre przyprawy (i czosnek) - w sam raz na polskie lato.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE NAJNOWSZE