Jak zrobić muffinki?

25.01.2013 08:00
Zanim zaczniesz przygodę z muffinkami, musisz wiedzieć, że te efektowne babeczki potrafią uzależnić. Ciągle będziesz znajdować powody, żeby zrobić je jeszcze raz, wypróbować inne dodatki, formy czy papilotki
1

Składniki na 12 muffinek

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka (jogurtu, kefiru, maślanki)

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

100 g masła

2 jajka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Rada: Jeśli chcesz przygotować muffinki wytrawne, nie dodawaj do ciasta cukru i cukru waniliowego, zwiększ natomiast ilość soli

 

dodatki słodkie do wyboru:

1/2 szklanki sparzonych rodzynków

1 szklanka grubo posiekanych orzechów

1 tabliczka pokruszonej czekolady

1 szklanka drobno pokrojonych owoców

1 szklanka nutelli

 

dodatki wytrawne do wyboru:

100 g posiekanych oliwek

100g pokrojonej szynki, polędwicy lub bekonu

100 g pokrojonego w kostkę sera (żółtego, pleśniowego, fety)

3-5 łyżek posiekanej bazylii (kolendry, tymianku, estragonu)

1 papryka pokrojona w kostkę

2

Krok 1

Przygotuj 2 miski. W jednej misce bardzo dokładnie (ważne!) wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.

3

Krok 2

W drugiej misce także bardzo dokładnie wymieszaj mokre składniki: mleko (jogurt, kefir, maślankę), roztopione masło, jajka.

4

Krok 3

Do miski z suchymi składnikami wlej mokre składniki i teraz całość wymieszaj już bardzo szybko - tylko do połączenia się składników (grudki w cieście na muffinki są dopuszczalne, natomiast zbyt długie mieszanie składników mokrych z suchymi powoduje, że ciasteczka mogą być twarde).

5

Krok 4

Przygotuj wybrane dodatki i połącz z ciastem. Całość szybko wymieszaj.

6

Krok 5

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Przygotuj blachę: jeśli masz blachę do muffinek, wgłębienia wysmaruj masłem (możesz, ale nie musisz, oprószyć je mąką, tartą bułką lub cukrem pudrem). Możesz użyć też papierowych foremek tzw. papilotek (łatwiej wyjmiesz ciasteczka z formy, ale będziesz musiała odklejać papier od ciasteczek na talerzyku). Gdy nie masz blachy do muffinek, możesz wykorzystać foremki do babeczek, ale ciasteczka nie będą miały klasycznego 'muffinkowego' kształtu, a przy pieczeniu góra może nadmiernie urosnąć i wylać się poza foremki.

7

Krok 6

Włóż ciasto do wgłębień w blasze. Jeśli jest raczej płynne (konsystencja zależy od użytych do niego dodatków), wlej do 3/4 wysokości wgłębień, gdy jest gęste (jak pasta), możesz wypełnić prawie całe wgłębienie. Wstaw blachę do piekarnika i piecz 20-25 minut.

Komentarze (32)
Jak zrobić muffinki?
Zaloguj się
  • szary212

    Oceniono 23 razy 13

    Geraldino, taki jest przepis, i wszystko gra. Sprawdzone po stokroć; co do komentsów o kuchni amerykańskiej - jeśli się je głównie fast foody, to nic dziwnego, że sie nic o tej kuchni nie wie, a jest fantastyczna, i niesamowicie zróżnicowana, tylko my prawie nic o niej nie wiemy, ale jak to Polacy - wypowiadamy się jako eksperci na każdy temat, liznąwszy... "karotkejków". Zapraszam na chicken Diane, łososia z masłem czosnkowym i szparagami, pieczonego indyka Dziękczynnego, czy choćby zapiekankę z tuńczykiem,makaronem i warzywami, którą moje dziecko uwielbia. A sałaty zielone z wszelkimi sosami, własnoręcznie robionymi - np. ceasar's, z grillowanym kurczakiem - zdrowe, sycące i pyszne! No i ciasteczka - owsiane, czekoladowe, -te wielkie, których namiastką są ciacha w Coffee Heaven; A już o śniadaniach brunchowch nie wspomnę, bo mogłabym długo; kto jadł takie śniadanie drwala w prawdziwym dinerze, ten wie, o czym mowa:). Zresztą, co ja się będę z amerykańskiej kuchni tłumaczyć; kto jest bez grzechu, niech rzuci pustą butelką po właśnie wypitej coca-coli.

  • wami41

    Oceniono 8 razy 8

    Amerykanska sztuka kulinarna rozni sie od naszej. Nie maja strucli makowych, mazurkow, czy ciastek ze skwarek. Maja inne rzeczy jak apple pie,muffins,pumpkin pie etc. To sa roznice kulturowe i nalezy to uszanowac a nie wypowiadac sie w obrazliwy sposob. Nasze to super a amerykanskie to be. Wiecej w Stanach znajdziesz restauracje etniczne, serwujace potrawy i desery prawie z roznych kontynentow swiata. Pokaz u nas restauracje Etiopska. Swoja droga muffins dobrze wykonane i upieczone sa naprawde pyszne.

  • 08antek

    Oceniono 6 razy 6

    my tez je robimy.... z roznymi dodatkami ... jednak u nas są nazywane przede wszystkim babeczkami ;) i do ich przygotowania zachęcamy Młodych :)

    gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/deser-dla-doroslych/babeczki-z-rabarbarem/

  • koham.mihnika.copyright

    Oceniono 8 razy 6

    najlepsze sa dietetyczne z ciemnej maki, malo tluszczu i cukru, za to duzo jagod. oczywiscie pieczone w domu, nie w francyzowej francy.

  • sliski_wacek

    Oceniono 4 razy 4

    Babeczki to nie muffinki. przeciez na babke jest calkiem inne ciasto. ech, durnoty....

  • fanka_makaronu

    Oceniono 5 razy 3

    no przecież jest napisane w kroku 5, żeby rozgrzać piekarnik do 200 st.

  • Gość: Ozzie

    Oceniono 2 razy 2

    Korzystam z tego przepisu od dawna. Zawsze robię muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady, albo z budyniem waniliowym i na słono - wytrawne z drobno pokrojonymi kabanosami, bazylią oliwkami serem żółtym.
    Robi się je szybko i łatwo i zawsze wszystkim smakują. Przepisem zaraziłam większość znajomych :)

  • perrier

    Oceniono 8 razy 2

    Nic, absolutnie nic sie nie rowna do muffinsow podawanych w Tim Horton, w Kanadzie. Mieszkalam w US i mieszkalam w Kanadzie i wiem co mowie. To co tam podaja to jest po prostu niebo w gebie. Muffinsy wszelkiego rodzaju, zdrowe i mniej zdrowe, dla cukrzykow i dla calej reszty. Zdrowe, swieze (pieczone na zapleczu), rano z kawa z tegoz Tim Hortona to po prostu cos czego sie nie da opisac. To koniecznie trzeba sprobowac.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX