Jak zrobić muffinki?

Zanim zaczniesz przygodę z muffinkami, musisz wiedzieć, że te efektowne babeczki potrafią uzależnić. Ciągle będziesz znajdować powody, żeby zrobić je jeszcze raz, wypróbować inne dodatki, formy czy papilotki

Składniki na 12 muffinek

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka (jogurtu, kefiru, maślanki)

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

100 g masła

2 jajka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Rada: Jeśli chcesz przygotować muffinki wytrawne, nie dodawaj do ciasta cukru i cukru waniliowego, zwiększ natomiast ilość soli

 

dodatki słodkie do wyboru:

1/2 szklanki sparzonych rodzynków

1 szklanka grubo posiekanych orzechów

1 tabliczka pokruszonej czekolady

1 szklanka drobno pokrojonych owoców

1 szklanka nutelli

 

dodatki wytrawne do wyboru:

100 g posiekanych oliwek

100g pokrojonej szynki, polędwicy lub bekonu

100 g pokrojonego w kostkę sera (żółtego, pleśniowego, fety)

3-5 łyżek posiekanej bazylii (kolendry, tymianku, estragonu)

1 papryka pokrojona w kostkę

Krok 1

Przygotuj 2 miski. W jednej misce bardzo dokładnie (ważne!) wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.

Krok 2

W drugiej misce także bardzo dokładnie wymieszaj mokre składniki: mleko (jogurt, kefir, maślankę), roztopione masło, jajka.

Krok 3

Do miski z suchymi składnikami wlej mokre składniki i teraz całość wymieszaj już bardzo szybko - tylko do połączenia się składników (grudki w cieście na muffinki są dopuszczalne, natomiast zbyt długie mieszanie składników mokrych z suchymi powoduje, że ciasteczka mogą być twarde).

Krok 4

Przygotuj wybrane dodatki i połącz z ciastem. Całość szybko wymieszaj.

Krok 5

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Przygotuj blachę: jeśli masz blachę do muffinek, wgłębienia wysmaruj masłem (możesz, ale nie musisz, oprószyć je mąką, tartą bułką lub cukrem pudrem). Możesz użyć też papierowych foremek tzw. papilotek (łatwiej wyjmiesz ciasteczka z formy, ale będziesz musiała odklejać papier od ciasteczek na talerzyku). Gdy nie masz blachy do muffinek, możesz wykorzystać foremki do babeczek, ale ciasteczka nie będą miały klasycznego 'muffinkowego' kształtu, a przy pieczeniu góra może nadmiernie urosnąć i wylać się poza foremki.

Krok 6

Włóż ciasto do wgłębień w blasze. Jeśli jest raczej płynne (konsystencja zależy od użytych do niego dodatków), wlej do 3/4 wysokości wgłębień, gdy jest gęste (jak pasta), możesz wypełnić prawie całe wgłębienie. Wstaw blachę do piekarnika i piecz 20-25 minut.

Więcej o:
Komentarze (32)
Jak zrobić muffinki?
Zaloguj się
  • Alicja Johnson

    0

    wyszly super !!!!!napewno super dobre ale jeszcze gorace trudno pwiedziec. Polalam je likierem truskawkowym.

  • Gość: eurodwd

    0

    polecam, zobaczcie jakie to proste!!
    http://www.youtube.com/watch?v=FHctheGo_Y8

  • Gość: Ozzie

    Oceniono 2 razy 2

    Korzystam z tego przepisu od dawna. Zawsze robię muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady, albo z budyniem waniliowym i na słono - wytrawne z drobno pokrojonymi kabanosami, bazylią oliwkami serem żółtym.
    Robi się je szybko i łatwo i zawsze wszystkim smakują. Przepisem zaraziłam większość znajomych :)

  • Gość: marza

    Oceniono 8 razy 0

    Rodzynków? Rozumiem, że mogę do muffinów wrzucić jakiegoś chłopa?

  • klara1086

    0

    i może nie będzie już okrzyków dlaczego u nas nie ma deserów: badmumpl.blogspot.com/2012/09/dlaczego-u-nas-nie-ma-deserow.html

  • 08antek

    Oceniono 6 razy 6

    my tez je robimy.... z roznymi dodatkami ... jednak u nas są nazywane przede wszystkim babeczkami ;) i do ich przygotowania zachęcamy Młodych :)

    gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/deser-dla-doroslych/babeczki-z-rabarbarem/

  • sliski_wacek

    Oceniono 4 razy 4

    Babeczki to nie muffinki. przeciez na babke jest calkiem inne ciasto. ech, durnoty....

  • zuzannadedyk

    Oceniono 7 razy -5

    zamiast oleju proponuje oliwę z oliwek extra virgin

  • perrier

    Oceniono 8 razy 2

    Nic, absolutnie nic sie nie rowna do muffinsow podawanych w Tim Horton, w Kanadzie. Mieszkalam w US i mieszkalam w Kanadzie i wiem co mowie. To co tam podaja to jest po prostu niebo w gebie. Muffinsy wszelkiego rodzaju, zdrowe i mniej zdrowe, dla cukrzykow i dla calej reszty. Zdrowe, swieze (pieczone na zapleczu), rano z kawa z tegoz Tim Hortona to po prostu cos czego sie nie da opisac. To koniecznie trzeba sprobowac.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE