Wytrawne omlety

Na niedzielne śniadanie, na szybki obiad, na kolację we dwoje - w przypadku tych omletów to tylko kwestia dobrania odpowiedniego nadzienia.
Omlet z szynką Omlet z szynką Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Omlet z szynką

Składniki:

8 jajek

100 g gotowanej szynki pokrojonej w cienkie paseczki

4 łyżki masła

2 łyżki mleka

sól

pieprz

 

Szynkę przesmaż na łyżce masła. Jajka ubij trzepaczką z mlekiem i łyżką masła, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej resztę masła i wlej masę jajeczną wymieszaną z przestudzoną usmażoną szynką.

Zamieszaj widelcem i smaż lekko poruszając patelnią i odwijając brzegi omletu, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna.

Ten omlet jest gotowy, gdy spód jest rumiany, a powierzchnia lekko ścięta, galaretowata.

Gotowy omlet przełóż na ogrzany talerz i złóż na pół. Podawaj z sałatką z pomidorów, cebuli i oliwek.

Zdjęcie Tala 7207 Zdjęcie TRZEPACZKA 0E85-4915B Zdjęcie Zeal ubijaczka J163
Tala 7207 TRZEPACZKA 0E85-4915B Zeal ubijaczka J163
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Omlet z kozim serem i rozmarynem

Składniki:

2-3 jajka

2-3 łyżeczki mąki pszennej

2-3 łyżeczki mleka

1 łyżeczka masła

szczypta soli

 

Farsz:

1 pomidor

1/2 koziego serka (ok. 100 g)

świeży rozmaryn

 

Żółtka wymieszaj mikserem z mąką i mlekiem. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połącz żółtka z pianą.

Na patelni rozpuść połowę masła i wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu, a kiedy spód będzie złocisty, przewróć omlet na drugą stronę, dokładając resztę masła na patelnię.

Usmażony omlet złóż na pół, wkładając do środka plasterki pomidora i pokruszony kozi serek wymieszany z igiełkami świeżego rozmarynu.

Zdjęcie Chasseur Patelnia 29001 28cm Zdjęcie Gerlach Patelnia Grilowa Vitality 28cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm
Chasseur Patelnia 29001 28cm Gerlach Patelnia Grilowa Vi... Fissler Patelnia Patelnia G...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
 Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Frittata

Składniki:

6 jajek

1 cebula

1 papryka

brokuł (albo mała cukinia)

4 łyżki kukurydzy

1/2 szklanki startego sera pecorino

2 łyżki posiekanej natki

ząbek czosnku

4 łyżki oliwy

sól

pieprz

 

Brokuł podziel na różyczki (cukinię pokrój w plasterki). Cebulę pokrój w talarki, miąższ papryki w paseczki. Czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, dodaj paprykę, różyczki brokułu (lub pokrojoną cukinię), kukurydzę i natkę. Mieszając smaż warzywa na wolnym ogniu około10 minut. Dopraw solą i pieprzem, a jeśli będą za suche, wlej jeszcze odrobinę oliwy.

Roztrzep jajka z solą i pieprzem. Dodaj starty ser, wymieszaj i wlej do warzyw. Smaż na małym ogniu około 5 minut.

Gdy jajka na wierzchu będą ścięte, zsuń frittatę na talerz. Na patelni rozgrzej szybko pozostałą oliwę i przesmaż krótko (1-2 minuty) drugą stronę.

Zdjęcie NUOVA R2S 752-7960 Komplet śniadaniowy Botanica Zdjęcie Oxford Zestaw śniadaniowy IRIS OKSN 003 Zdjęcie Sklep Przyrodnicze - Owady - komplet śniadaniowy
NUOVA R2S 752-7960 Komplet ... Oxford Zestaw śniadaniowy I... Sklep Przyrodnicze - Owady ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Omlet z twarożkiem wiejskim Omlet z twarożkiem wiejskim Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Omlet z twarożkiem wiejskim

Składniki:

4 jajka

2 łyżki masła

1 łyżka oleju

2 czubate łyżki twarożku wiejskiego (ziarnistego)

garść posiekanych świeżych ziół (np. pietruszki, estragonu, kolendry)

sól

pieprz

 

Oddziel żółtka od białek. Roztrzep żółtka widelcem i energicznie mieszając połącz je z białkami.

Podgrzej na patelni olej, dodaj masło, poczekaj, aż się połączą i równomiernie rozprowadź tłuszcz po całej patelni.

Wlej roztrzepane jajka, rozlej je równomiernie po patelni i zmniejsz płomień. Smaż tak, aby powstał płaski, dość cienki i równy omlet. Gdy omlet przysmaży się od spodu, zdejmij patelnię z ognia (na wierzchu powinno być jeszcze trochę płynnego jajka).

Oprósz omlet solą i pieprzem. Niedosmażoną stronę posmaruj twarożkiem i posyp ziołami. Zwiń w rulon i przekrój na pół.

Zdjęcie Chodzież Komplet talerzy Akcent 18 elementów 2K9716 Zdjęcie Corelle Komplet naczyń Geometric 1065856 Zdjęcie Villa & Tavola Alessandro Komplet talerzy 6/18
Chodzież Komplet talerzy Ak... Corelle Komplet naczyń Geom... Villa & Tavola Alessandro K...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (7)
Wytrawne omlety
Zaloguj się
  • Gość: maciej.em88

    Oceniono 26 razy -14

    To chyba ilości jak dla słonia... znal lepszy przepis na to :P

  • nakaro25

    Oceniono 28 razy -4

    Co za bzdura... 8 jajek na 1 omlet? Kto to zje? Nawet Hulk Hogan miałby problem.....

  • hasenberg

    0

    Po tytule stawiałem na ziemniaki w mundurkach, danie uniwersalne i ponadczasowe.

  • cezaryk

    Oceniono 4 razy 4

    > kamhofi, 2 lata temu
    > A ja polecam....
    Z cyklu: artykuły odgrzewane
    :)

  • Gość: salona

    Oceniono 11 razy 7

    Cudny omlet z patelni ceramicznej, smazony na malym ogniu. Jajka scinaja sie lekko ale rownomiernie, omlet naprawde puszysty.

  • 34-all

    Oceniono 14 razy 12

    do dobrego omletu potrzebna jest GŁADKA patelnia teflonowa lub inna GŁADKA dzięki której doskonale jajka nie przywierają.

  • kgosc

    Oceniono 31 razy 19

    Masło na patelni to można roztopić, a nie rozpuścić. Masło rozpuszcza się np. w benzynie czy benzenie, ale taki omlet byłby niesmaczny :)

    No i fakt: dobra patelnia to podstawa. Inaczej trzeba dużo tłuszczu, a wtedy omlet już nie jest taki dobry.
    Jeśli omlet ma być puszysty i wyrośnięty, to można po wlaniu na patelnię (natłuszczoną masłem) włożyć do nagrzanego piekarnika. Samą patelnię także można wcześniej nagrzać. Tak robię suflet i za każdym razem wychodzi piękny, wyrośnięty i złocisty, lekki jak piórko.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX