Jak zrobić strudel jabłkowy?

04.09.2012 08:00
Delikatne jabłka z rodzynkami, doprawione cynamonem i zawinięte w cieniutkie ciasto...po prostu pycha! Wyjęte z piekarnika można od razu podawać na stół. Oprószone cukrem pudrem albo z dodatkiem lodów waniliowych.
1 Strudel jabłkowy Strudel jabłkowy Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej

1 łyżka drobnego cukru

1 jajko

50 g miękkiego masła

1 łyżka wody

szczypta soli

 

Farsz:

1 kg kwaśnych jabłek (np. reneta)

50 g niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich

50 g rodzynek

70 g drobnego cukru

sok i skórka otarta z 1 cytryny

3 łyżki rumu

1 łyżeczka cynamonu

50 g miękkiego masła

50 g czerstwej bułki pszennej (sam środek, bez skórki)

20 g roztopionego masła

cukier puder do posypania ciasta

2 Strudel jabłkowy - krok 1 Strudel jabłkowy - krok 1 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Krok 1

Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj sypkie składniki ciasta, wbij jajko, dodaj masło w kawałkach i wodę. Połącz składniki za pomocą miksera bądź łyżki. Przełóż na stolnicę lub blat.

3 Strudel jabłkowy - krok 2 Strudel jabłkowy - krok 2 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Krok 2

Energicznie wyrób rękami ciasto, aż będzie jednorodne, gładkie (bez grudek) i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj odwróconą do góry dnem ciepłą miską. Odstaw i przygotuj farsz.

4 Strudel jabłkowy - krok 3 Strudel jabłkowy - krok 3 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Krok 3

Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na cienkie talarki. W misce wymieszaj jabłka, odsączone rodzynki, sok i skórkę z cytryny, orzechy, cukier, rum i cynamon. Przykryj farsz, żeby nie wysechł.

5 Strudel jabłkowy - krok 4 Strudel jabłkowy - krok 4 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Krok 4

Bułkę zmiksuj w blenderze na okruchy, podsmaż je na patelni na 50 g masła. Rozwiń ciasto z folii i przełóż na dużą płócienną ściereczkę. Rozpłaszcz ręką a następnie rozwałkuj na bardzo cienki prostokąt.

6 Strudel jabłkowy - krok 5 Strudel jabłkowy - krok 5 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Krok 5

Na placku rozsmaruj podsmażone okruchy, zachowując wolne wokoło ok 3 cm. Na to równomiernie rozłóż osączony farsz. powierzchnia powinna być w miarę jednolicie pokryta.

7 Strudel jabłkowy - krok 6 Strudel jabłkowy - krok 6 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Za pomocą ściereczki delikatnie zwiń strudel i złącz krawędzie. Ostrożnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem. Piecz przez 35-40 minut.

Strudel podawaj ciepły i posypany cukrem pudrem.

Rada: Zamiast orzechów włoskich możesz użyć pistacji lub orzeszków pinii, warto też użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej. W niektórych restauracjach strudel podawany jest z sosem waniliowym.

Komentarze (5)
Jak zrobić strudel jabłkowy?
Zaloguj się
  • jogar

    Oceniono 2 razy 2

    Niestety mi ten strudel nie wyszedł- ciasto było twarde jak cholera.
    Po drugie- nienawidze tego klikania , zresztą widzę po komentarzach, że nie tylko ja.
    Takie strony omijam.

  • jorum

    Oceniono 2 razy 2

    Mnie tez szlag trafia na to dzlenie tekstów na strony. Przestałam takie czytać. Trudno.

  • hubert.sikora

    Oceniono 2 razy 2

    Nie no wszystko ładnie pięknie, ale nie przesadzacie z tym stronicowaniem ? Dwa zdanie na każdą stronę...

  • Gość: gosc

    Oceniono 1 raz 1

    ciasto na strudel trzeba wybijać o stolnicę, a potem rozciągać rękami na obrusie na grubość pergaminu

  • Gość: doraaa

    Oceniono 1 raz 1

    pycha :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX