Domowe włoskie makarony

Już same ich nazwy brzmią zniewalająco bucatini, rigati, casarecce... Pięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej. A może zamiast kupować gotowe, zacząć robić makarony w domu, i - jak we Włoszech - mieć swój rodzinny przepis?
Włoski makaron Włoski makaron Fot. Shutterstok

Podstawowy przepis na ciasto makaronowe

Składniki:

400 g mąki semolina (z pszenicy durum)

4 jaja

40 g soli

 

Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni rodzaj makaronu. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 500 g gotowego świeżego makaronu.

Dziś w sklepach jest duży wybór ręcznych maszynek do makaronu lub mikserów z przystawkami, pomocnych w przygotowaniu pysznego domowego makaronu. Jeśli nie masz czasu lub sprzętu, użyj suchego makaronu ze sklepu. Pamiętaj jednak, że najlepszy makaron to ten nie rozgotowany, tylko lekko twardy - al dente!

 

Przepis: Giancarlo Russo, szef kuchni, executive Trattoria Giancarlo w Warszawie Wesołej, www.giancarlo.pl

Zdjęcie HOFFMAN HF-1304 Zdjęcie kilo Zestaw do robienia makaronu - 6 części K7 Zdjęcie Maszynka do makaronu - ręczna
HOFFMAN HF-1304 kilo Zestaw do robienia mak... Maszynka do makaronu - ręczna
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Bucatini w sosie pomidorowym z pieprzem i bekonem Bucatini w sosie pomidorowym z pieprzem i bekonem Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Bucatini w sosie pomidorowym z pieprzem i bekonem

Sos:

120 g bekonu

600 g pulpy pomidorowej

6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

100 ml białego wytrawnego wina

80 g sera pecorino

10 listków bazylii (+ kilka do dekoracji)

pieprz czarny

sól

 

ok. 400 g świeżego makaronu bucatini*

 

Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: bucatini). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.

Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojony w kostkę bekon. Podlej winem, a po wyparowaniu alkoholu dodaj pulpę pomidorową, bazylię i dużo pieprzu, posól do smaku. Gotuj sos przez ok. 15 minut.

Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj przygotowany sos z makaronem, wierzch posyp utartym serem pecorino. Wyłóż na talerze dekorując listkiem bazylii.

*Makaron bucatini - długi makaron o owalnym przekroju przypominający spaghetti, ale grubszy i z dziurką w środku, popularny w regionie Lazio.

 

Przepis: Giancarlo Russo

Zdjęcie Baseballowy Wałek do Ciasta Zdjęcie PRACTIC Wałek do ciasta na wodę z termoregulacją Zdjęcie Silit Wałek stożkowy 769691
Baseballowy Wałek do Ciasta PRACTIC Wałek do ciasta na ... Silit Wałek stożkowy 769691
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Błyskawiczna lasagne z karczochami Błyskawiczna lasagne z karczochami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Błyskawiczna lasagne z karczochami

Składniki:

6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

200 g karczochów w zalewie

200 ml sosu beszamel (50 g maki, 50 g masła, 1 l mleka, 2 goździki, gałka muszkatołowa)

50 g parmigiano reggiano (parmezan)

pieprz czarny

sól

natka pietruszki

 

ok. 250 g świeżego makaronu lasagne*

 

Przygotuj ciasto na makaron wg połowy ilości składników z przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: płaty lasagne). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.

W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj (nie pozwól, żeby zasmażka ściemniała). Dolej mleko, dodaj goździki i trochę startej gałki muszkatołowej. Gotuj sos przez ok.10 minut często mieszając, żeby sos się nie przypalił na dnie i nie powstały grudki. Następnie dodaj pokrojone w plastry karczochy. Ponownie gotuj przez ok.5 minut do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.

Makaron ugotuj al dente. Płaty lasagne przekładaj sosem beszamelowym z karczochami. Zakończ sosem, posyp tartym parmezanem i udekoruj natką pietruszki.

Uwaga - w składnikach podany jest przepis na beszamel wykorzystujący 1 litr mleka, w przepisie na lasagne potrzebujemy tylko 200 ml sosu.

*Makaron lasagne - duże, płaskie prostokąty ciasta

 

Przepis: Giancarlo Russo

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Iwona 45 el. 2S0409 Zdjęcie Duo Serwis obiadowy BETA 51282 Zdjęcie KRZYSZTOF DAPHNE Serwis obiadowy 43/12
Chodzież Serwis obiadowy Iw... Duo Serwis obiadowy BETA 51282 KRZYSZTOF DAPHNE Serwis obi...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Spaghetti z klasycznym sosem z jajka i parmezanu Spaghetti z klasycznym sosem z jajka i parmezanu Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Spaghetti z klasycznym sosem z jajka i parmezanu

Składniki:

100 g pancetty (boczek lub bekon)

160 g parmigiano reggiano (parmezan)

2 jaja

4 żółtka jaj

natka piertuszki

sól

pieprz do smaku

 

ok. 400 g świeżego makaronu spaghetti*

 

Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: spaghetti) Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.

Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę pancettę.

W misce wymieszaj surowe jajka i żółtka ze startym parmezanem, pieprzem oraz pokrojoną natka pietruszki.

Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnie do podsmażonej pancetty, wymieszaj, a następnie wlej sos jajeczny. Mieszaj całość, podsmażąjąc delikatnie przez ok. 1 minutę, posól.

Wyłóż makaron z sosem na talerze, dekorując listkiem natki pietruszki.

*Makaron spaghetti - najpopularniejszy długi makaron o owalnym przekroju

 

Przepis: Giancarlo Russo

Zdjęcie Berndorf-Sandrik Zestaw do spaghetti, 4 el. Zdjęcie Brabantia Tasty Colours 106101 Zdjęcie WMF Profi Plus 18/7108/6030
Berndorf-Sandrik Zestaw do ... Brabantia Tasty Colours 106101 WMF Profi Plus 18/7108/6030
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

Makaron tagliatelle z sosem genovese

Składniki:

100 g cielęcina (udziec)

100 g wołowiny (rostbef)

100 wieprzowiny (szynka)

1 łodyga selera naciowego

1 mała cebula

1 marchew

100 ml wytrawnego białego wina

4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

4 listki bazylii

100 ml bulionu mięsnego

sól

pieprz

 

ok. 400 g świeżego makaronu tagliatelle*

 

Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: tagliatelle). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.

Przygotuj sos: przepuść mięsa przez maszynkę, użyj grubych oczek.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przez ok.4 minuty podsmaż pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler naciowy. Dodaj mięso i smaż kolejne 5 minut. Podlej winem, a po wyparowaniu alkoholu dodaj bulion i duś ok. 10 minut.

Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze, dekorując listkiem bazylii.

*Makaron tagliatelle - płaskie wstążki o szerokości ok. 5 mm, popularne w okolicach Bolonii

 

Przepis: Giancarlo Russo

Zdjęcie Alessi Garnek do gotowania makaronu Mami Zdjęcie Fissler Fiamma Garnek do makaronu Zdjęcie Silit GARNEK DO GOTOWANIA MAKARONU VITALIANO VANILLA - 24 CM ŚREDNICY 5,0 L
Alessi Garnek do gotowania ... Fissler Fiamma Garnek do ma... Silit GARNEK DO GOTOWANIA M...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Makaron bigoli w sosie z piersi kaczki

Składniki:

1 szt. piersi kaczki

1 liść laurowy

2 szt. goździków

1 łodyga selera naciowego

100 ml wytrawnego czerwonego wina

4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

1 marchew

1 ząbek czosnku

świeży rozmaryn

150 g pulpy pomidorowej

sól

pieprz do smaku

 

ok. 400 g świeżego makaronu bigoli

 

Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: bigoli). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.

Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż przez ok. 4 minuty pokrojoną w 1 cm kostkę pierś kaczki. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojone w drobną kostkę marchew i seler naciowy. Podlej winem, po odparowaniu alkoholu dodaj pulpę pomidorową, listek laurowy, goździki i rozmaryn. Wszystko duś przez ok. 10 minut.

Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszaj i wyłóż na talerze, dekorując natką pietruszki.

*Makaron bigoli - przypomina bucatini, długie trochę grubsze od spaghetti rurki. W Toskanii podobny makaron nazywa się pici.

 

Przepis: Giancarlo Russo

Zdjęcie Rondel ELO Black Pearl 30316 Zdjęcie Emalia Olkusz Rondel BELLA PASTELOWY BŁĘKIT 59122 Zdjęcie Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826
Rondel ELO Black Pearl 30316 Emalia Olkusz Rondel BELLA ... Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Makaron casarecce w ragu warzywno-wołowym Makaron casarecce w ragu warzywno-wołowym Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Makaron casarecce w ragu warzywno-wołowym

Składniki:

280 g polędwicy wołowej (można zastąpić rostbefem)

1 łodyga selera naciowego

100 ml wytrawnego białego wina

4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

1 marchew

1 cebula

150 g pulpy pomidorowej

sól

pieprz

 

ok. 400 g świeżego makaronu casarecce*

 

technika wykonania

Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: casarecce). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.

Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler. Polędwicę pokrój w ok. 1 cm kostkę i podsmaż na patelni razem z warzywami. Całość podlej winem i odparuj alkohol. Dodaj pulpę pomidorową i niewielka ilość gorącej wody. Duś ok. 10 minut.

Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu (ragu). Wymieszaj i wyłóż na talerze, dekorując natką pietruszki.

*Makaron casarecce - wstążki skręcone wzdłuż w kształt litery S - dzięki temu lepiej utrzymują sos

 

Przepis: Giancarlo Russo

Zdjęcie Bugatti Noże Kuchenne SPOSA Zdjęcie Gerlach NOŻE 994 BIAŁY 5 ELEMENTÓW Zdjęcie Noże
Bugatti Noże Kuchenne SPOSA Gerlach NOŻE 994 BIAŁY 5 EL... Noże "7" (nowe)
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

Makaron rigati z pesto z rukoli

Składniki:

100 g rukoli

40 szt. orzeszków pinii

50 g sera parmigiano reggiano

4 szt. suszonych pomidorów

10 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

2 kostki lodu

1 ząbek czosnku

sól

 

ok. 400 g świeżego makaronu rigati

 

Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: rigati). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.

Przygotuj sos: Zmiksuj razem orzeszki pinii, suszone pomidory, 4 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj rukolę (odłóż kilka listków do dekoracji), czosnek, pozostałą oliwę i kostki lodu, zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodaj starty ser parmigiano reggiano.

Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj zimne pesto z makaronem i wyłóż na talerze, udekoruj rukolą.

 

Przepis: Giancarlo Russo

Zdjęcie Blender BOSCH MSM66120 Zdjęcie Blender Bosch MSM66155 Zdjęcie Blender Clatronic SM 3577
Blender BOSCH MSM66120 Blender Bosch MSM66155 Blender Clatronic SM 3577
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

Spaghetti w sosie pomidorowym z bazylią

Składniki:

1 cebula

500 g pulpy pomidorowej

50 g parmigiano reggiano

4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

10 listków bazylii

sól

 

ok. 400 g makaronu spaghetti

 

Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: spaghetti quadri). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.

Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojona w drobna kostkę cebulę. Dodaj pulpę pomidorową, bazylię i podlej niewielką ilością gorącej wody. Gotuj przez ok. 14 minut.

Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu i posyp startym parmezanem. Wyłóż na talerze, udekoruj listkiem bazylii.

 

Przepis: Giancarlo Russo

Zdjęcie Mavia CHARLOTTE CZARNE GROSZKI 01417 Zdjęcie Mavia CLEOPATRA CZARNE GROCHY 01437 Zdjęcie Mavia MAŁA KSIĘŻNICZKA BŁĘKITNE ORNAMENTY 01454
Mavia CHARLOTTE CZARNE GROS... Mavia CLEOPATRA CZARNE GROC... Mavia MAŁA KSIĘŻNICZKA BŁĘK...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Makaron tagliolini w sosie cytrynowym

Składniki:

2 cytryny

200 ml śmietany 36 proc.

80 g parmigiano reggiano

natka pietruszki

sól

pieprz do smaku

 

ok. 400 g makaronu tagliolini

 

Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: tagliolini). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.

Przygotuj sos: na patelni podgrzej śmietanę (nie doprowadzaj do wrzenia), dodaj wyciśnięty sok z cytryn oraz posiekaną natkę pietruszki. Lekko posól i popieprz. Teraz gotuj i redukuj sos przez ok.1 minutę, konsystencja musi być kremowa.

Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego cytrynowego sosu. Wymieszaj, dodaj starty parmezan i wyłóż na talerze, udekoruj paseczkami skórki cytryny oraz listkami natki pietruszki.

 

Przepisy i wykonanie: Giancarlo Russo; stylizacja: Junona Lamcha-Grynberg; zdjęcia: Agata Jakubowska

Zdjęcie Euromat Rękawice Kuchenne z Magnesem 9218 2 szt Zdjęcie Euromat Rękawice Kuchenne z Magnesem Stripes F9664G Rękawice kuchenne 2 szt Zdjęcie Ladelle WHIP IT Rękawice Kuchenne 2 Szt. 40954
Euromat Rękawice Kuchenne z... Euromat Rękawice Kuchenne z... Ladelle WHIP IT Rękawice Ku...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA