Ziemniaczane potrawy

red.
15.12.2015 12:15
A A A
Kluski śląskie, kopytka, pyzy są pyszne nie tylko dlatego, że kojarzą się z najlepszą na świecie kuchnią babci. Jak Polska długa i szeroka uwielbiamy ziemniaczane potrawy, bo są po prostu bardzo smaczne.

Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Gazeta

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 jajka

6 łyżek mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

sól

 

Ziemniaki obierz i ugotuj (albo ugotuj w mundurkach i jeszcze ciepłe obierz). Gdy ostygną, przepuść przez maszynkę, dodaj jajka i obie mąki, posól i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj małe kulki, nie większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z wody. Podawaj do pieczeni, rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku.

Zdjęcie Altom PRASKA DO ZIEMNIAKÓW CYNOWA Zdjęcie KAPP Ubijak do ziemniaków 62010124 Zdjęcie TEFAL UBIJAK DO ZIEMNIAKÓW 2744712
Altom PRASKA DO ZIEMNIAKÓW ... KAPP Ubijak do ziemniaków 6... TEFAL UBIJAK DO ZIEMNIAKÓW ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • krzych.korab

    Oceniono 11 razy 9

    Jajka do klusek śląskich ? Co za niedomówienie podał wam ten przepis. Kluski śląskie to ziemniaki i 1/4 mąki kartoflanej. Wsio.

  • poborowy102

    Oceniono 6 razy 6

    jajko można dać do klusek śląskich, ale one wtedy stwardnieją jeśli nie zje się od razu. Więc te, które są z jajkiem i mają być jedzone następnego dnia lepiej zostawić surowe w lodówce i ugotować przed jedzeniem. Natomiast ta mąka pszenna to jakaś brednia. Cały przepis na gumiklyjzy to: 3/4 ziemniaków ugotowanych z solą, 1/4 mąki ziemniaczanej. I już. Ew. jajko.

  • lisa2

    Oceniono 3 razy 1

    Ziemniaki...

    ...i zasmażka!!!

  • lopixter

    Oceniono 4 razy 0

    Bez przesady. Wystarczy sama zasmażka.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX