Ziemniaczane potrawy

Kluski śląskie, kopytka, pyzy są pyszne nie tylko dlatego, że kojarzą się z najlepszą na świecie kuchnią babci. Jak Polska długa i szeroka uwielbiamy ziemniaczane potrawy, bo są po prostu bardzo smaczne.
Kluski śląskie Kluski śląskie Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Kluski śląskie

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 jajka

6 łyżek mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

sól

 

Ziemniaki obierz i ugotuj (albo ugotuj w mundurkach i jeszcze ciepłe obierz). Gdy ostygną, przepuść przez maszynkę, dodaj jajka i obie mąki, posól i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj małe kulki, nie większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z wody. Podawaj do pieczeni, rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku.

Zdjęcie Altom PRASKA DO ZIEMNIAKÓW CYNOWA Zdjęcie KAPP Ubijak do ziemniaków 62010124 Zdjęcie TEFAL UBIJAK DO ZIEMNIAKÓW 2744712
Altom PRASKA DO ZIEMNIAKÓW ... KAPP Ubijak do ziemniaków 6... TEFAL UBIJAK DO ZIEMNIAKÓW ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Pyzy

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

1 łyżka oleju

sól

 

Ziemniaki obierz i umyj. 1/3 ziemniaków ugotuj, przestudź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, masę wyłóż na gęste sitko i odciśnij sok do miseczki. Po 10-15 minutach na dnie powinien osiąść krochmal, delikatnie zlej płyn, a krochmal dodaj do startych ziemniaków. Wymieszaj je z ziemniakami ugotowanymi, dopraw solą i z powstałej masy uformuj kule. Gotuj je w osolonym wrzątku 8-10 minut od wypłynięcia.

Rada: pyzy możesz podawać okraszone boczkiem podsmażonym z cebulą. Możesz także nadziewać je farszem, np. mięsnym lub grzybowym.

Kopytka Kopytka Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kopytka

Składniki:

1,25 kg ziemniaków

2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

sól

 

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj. Gdy przestygną, przepuść przez maszynkę, przełóż na stolnicę, zrób w środku dołek, wbij jajka, 2/3 przesianej przez sitko mąki oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Podziel na części (z mniejszych części ciasta wygodniej jest robić kopytka) i przełóż do miski. Na posypanej pozostałą mąką stolnicy z każdej części ciasta utocz wałeczki, lekko spłaszcz i ostrym nożem pokrój na ukośne kopytka. Wrzucaj partiami do posolonego wrzątku i gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 2-3 minuty.

 

Cepeliny Cepeliny Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Cepeliny

Składniki:

1,5 kg obranych surowych ziemniaków

0,5 kg ugotowanych ziemniaków

3 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki kaszy manny

sól

 

Na farsz:

400 g łopatki wieprzowej

2 cebule

4 ząbki czosnku

majeranek, sól, pieprz

2 łyżki smalcu

 

Surowe ziemniaki drobno zetrzyj i odciśnij. Ziemniaki gotowane zetrzyj na tarce o większych oczkach. Połącz ziemniaki, dodaj jajka, mąkę i kaszę, wyrób na jednolitą masę. Mięso usmaż na smalcu, dodaj posiekaną cebulę i duś pod przykryciem do miękkości (około 30 minut). Po ostudzeniu zmiel mięso, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem Z ziemniaczanego ciasta uformuj placuszki o grubości około 5 mm. Pośrodku każdego placuszka ułóż mięsny farsz i sklejaj, formując owalne kluski. Cepeliny włóż do osolonego wrzątku i gotuj około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Rejbak

Składniki:

1 kg ziemniaków

500 g kaszy manny

2-3 jajka

250 g słoniny

1 duża cebula

sól, pieprz

tłuszcz do formy

 

Słoninę pokrój w kostkę, wysmaż na wolnym ogniu. Do wytopionego tłuszczu dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a nawet lekko przyrumień. Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij sok, wymieszaj z kaszą manną i jajkami. Wyrób jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem (obficie!), dodaj skwarki razem z cebulą i częścią tłuszczu wytopionego ze słoniny. Ponownie wymieszaj, przełóż masę do natłuszczonej formy. Piecz około godziny w temperaturze 160 st. C.

 

Więcej o:
Copyright © Agora SA