Kawowe słodkości

30.12.2016 12:25
Tiramisu, tort kawowy, muffinki z mokką - czy ktoś ich nie lubi? Niemożliwe. Najsłynniejszy włoski deser kawowy od lat jest jednym z ulubionych ciast Polaków.
1 Galaretka kawowa Galaretka kawowa Fot. Marcin Urban

Galaretka kawowa

Składniki:

6 łyżek żelatyny (3+1,5+1,5)

300 ml mocnej gorącej kawy

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

100 ml likieru kawowego

100 ml śmietanki 30-proc.

2 łyżeczki cukru pudru

cukier (opcjonalnie)

 

Przygotuj pierwszą warstwę: gorącą kawę wymieszaj z kardamonem, cynamonem i połową żelatyny, roztwór możesz trochę posłodzić. Przestudź i rozlej do 4 szklanek. Wstaw do lodówki, żeby galaretka stężała.

Przygotuj drugą warstwę (gdy pierwsza już będzie gotowa): likier przelej do rondla, dodaj 4 łyżki wody, podgrzej i dodaj połowę pozostałej żelatyny, dokładnie wymieszaj. Przestudź i rozdziel do szklanek z pierwszą warstwą galaretki. Wstaw do lodówki, żeby stężała.

Przygotuj trzecią warstwę: śmietanę wymieszaj z cukrem i ubij, żelatynę rozpuść w 1-2 łyżkach ciepłej wody i wymieszaj z ubitą śmietaną, ostudź. Rozlej do gotowych galaretek i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

Zdjęcie Dajar Pucharek do lodów Manolya Zdjęcie Florentyna Pucharek Hip 450ml Zdjęcie JASŁO Pucharek szklany 12cm
Dajar Pucharek do lodów Man... Florentyna Pucharek Hip 450ml JASŁO Pucharek szklany 12cm
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2

Suflet kawowy

Składniki:

125 ml mleka 3,2 proc.

50 g gorzkiej czekolady

20 g masła

20 g mąki pszennej

20 ml likieru kawowego

łyżeczka kawy rozpuszczalnej

3 białka

2 żółtka

tłuszcz i cukier do foremek

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Mleko podgrzej i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. W drugim garnku stop masło, dodaj mąkę, wymieszaj i rozprowadź mlekiem z czekoladą. Dodaj likier i kawę rozpuszczalną. Cały czas mieszając, zagotuj masę. Od razu po zagotowaniu dodaj jedno białko i wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.

Ostudzoną masę ucieraj, stopniowo dodając żółtka. Z pozostałych białek ubij sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą.

Natłuść foremki i obsyp cukrem. Napełnij je masą, ale nie do pełna. Foremki wstaw na głęboką blachę z wodą - powinny być do połowy zanurzone. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez blisko 20 min. Podawaj na ciepło w foremkach.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

Zdjęcie Graef CM702 Zdjęcie GRAEF CM 900 Zdjęcie Melitta Molino
Graef CM702 GRAEF CM 900 Melitta Molino
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3  Fot. Marcin Urban

Granita kawowa

Składniki:

200 ml cukru pudru

1 i 1/4 l espresso lub bardzo mocnej kawy

 

Do rondla wsyp cukier i dolej 25 ml gorącej  wody. Podgrzewaj, dopóki cukier się nie rozpuści, i gotuj dalej, aż roztwór będzie miał konsystencję syropu. Dodaj kawę i wymieszaj.

Ostudzoną masę przelej do plastikowego pojemnika (warstwa płynu nie powinna mieć więcej niż 3 cm). Wstaw pojemnik do zamrażalnika. Co 2 godziny przemieszaj granitę widelcem, aby rozkruszyć większe kawałki. Czynność powtarzaj 2-3 razy - masa powinna mieć ziarnistą konsystencję.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

Zdjęcie ARIETE RETRO 1388/10 Zdjęcie Krups Pixie XN302010 Zdjęcie Philips Senseo HD7870-60
ARIETE RETRO 1388/10 Krups Pixie XN302010 Philips Senseo HD7870-60
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4  Fot. Marcin Urban

Tiramisu

Składniki:

200 ml espresso

2 łyżki likieru amaretto

4 żółtka

80 g cukru

1/2 laski wanilii

500 g serka mascarpone

150 g długich biszkoptów

kakao niesłodzone

 

Kawę wymieszaj z amaretto i ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem. Laskę wanilii natnij wzdłuż i wydrąż miąższ, dodaj do jajek. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodawaj serek mascarpone. Prostokątną formę [jakiej wielkości?] wyłóż połową biszkoptów i nasącz je połową espresso z amaretto. Ułóż na nich połowę kremu i wyrównaj powierzchnię. Przykryj resztą biszkoptów, ponownie nasącz espresso i wyłóż pozostały krem. Formę przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz grubą warstwą kakao.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

Zdjęcie Krups Nespresso XN1007 Zdjęcie Krups XN300610 Zdjęcie Philips Saeco Saeco HD8603/59
Krups Nespresso XN1007 Krups XN300610 Philips Saeco Saeco HD8603/59
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5

Krem kokosowo-kawowy z owocami

Składniki:

150 g mlecznej czekolady

2 łyżki żelatyny

100 ml mleczka kokosowego z puszki

4 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 jajka

20 ml likieru kawowego

sól

30 g cukru

400 g śmietany

250 g malin lub jeżyn

1 banan

wiórki kokosowe do dekoracji

 

Czekoladę pokrusz i stop w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Mleczko kokosowe wymieszaj z kawą rozpuszczalną. Oddziel jedno białko od żółtka, białko zachowaj. Oddzielone żółtko i drugie jajko ubij w gorącej kąpieli wodnej wraz z mleczkiem kawowo-kokosowym na gęsty krem, dodaj rozpuszczoną żelatynę, a następnie, nie przerywając mieszania, dodaj rozpuszczoną czekoladę i likier. Gotową masę wstaw do lodówki.

Z białka ze szczyptą soli ubij sztywną pianę, dodaj powoli cukier i dalej ubijaj, aż cukier się rozpuści. Śmietanę ubij i wraz z pianą z białek połącz ze schłodzonym kremem.

Brzegi szklanek zanurz w mleczku kokosowym, a następnie w wiórkach. Do połowy napełnij je kremem, ułóż kilka plasterków banana i kilka malin (lub jeżyn), na to wyłóż pozostały krem. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj pozostałymi owocami.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

6

Babeczki kawowe

Babeczki:

185 g miękkiego masła

125 g drobnego brązowego cukru

2 jajka

2 łyżeczki esencjonalnej kawy

szczypta soli

155 g mąki pszennej

100 g maślanki

na czubku łyżeczki proszek do pieczenia

 

Beza:

2 białka

100 g cukru pudru

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Natłuść 12 foremek do babeczek. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem utrzyj na kremową masę, następnie, nie przerywając ucierania, dodaj kolejno: jajka, 3 łyżki esencji kawowej, szczyptę soli, mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę. Tak przygotowaną masę rozdziel do foremek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 st. C i piecz 20 min.

W tym czasie ubij białka na sztywną pianę i powoli, cały czas ubijając, dosypuj cukier puder a następnie kawę. Po 20 min pieczenia babeczek wyjmij je z pieca, nałóż na nie ubite białka i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 10 min. Gotowe bezy powinny pozostać płynne w środku. Babeczki możesz udekorować ziarenkami kawy.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

7  Fot. Marcin Urban

Muffinki z mokką

Składniki:

375 ml mleka 3,2 proc.

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki kakao

115 g brązowego cukru

2 jajka lekko ubite

160 g stopionego masła

125 ml śmietanki kremówki min. 30-proc., do ubicia i dekoracji

kawa rozpuszczalna do posypania

 

Formę na 12 muffinek posmaruj stopionym masłem (jeśli używasz papilotek, nie natłuszczaj formy). Piekarnik rozgrzej do 210 st. C. Mleko zagrzej (nie gotuj), dodaj kawę i wymieszaj, żeby się rozpuściła. Odstaw do wystygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, kakao i cukier. Wymieszaj dokładnie składniki i w środku zrób dołek. Wlej do niego mleko z kawą, jajka i masło. Szybko wymieszaj, by połączyć składniki. Ciasto powinno być grudkowate. Łyżką nakładaj ciasto do formy, wypełniając każdy otwór do ok. 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz 20 min lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka babeczki będzie suchy.  Po ostygnięciu i przed podaniem na wierzch każdej nałóż kleks z bitej śmietany i posyp kawą rozpuszczalną.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

8

Trufle kawowe

Składniki:

300 g gorzkiej czekolady

150 g śmietany 36-proc.

łyżka kawy rozpuszczalnej

50 ml likieru kawowego

500 g gorzkiej czekolady na polewę

 

Przygotuj trufle: 300 g czekolady drobno posiekaj. Śmietanę wymieszaj z kawą rozpuszczalną i zagotuj. Dodaj do niej czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Dodaj likier, wymieszaj i ostudź masę. Masą napełnij szprycę z okrągłą końcówką i wyciśnij na pergamin kuleczki masy. Wstaw na godzinę do lodówki, aby stężały.

Przygotuj polewę: rozpuść czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej - masa nie powinna być zbyt gorąca. Używając widelczyka, zanurzaj trufle w stopionej czekoladzie i odkładaj na pergamin do zastygnięcia. Kiedy polewa już będzie delikatnie tężała, potocz każdą pralinkę w różne strony, aby powstały na truflach języczki. Odstaw do pełnego zastygnięcia, przechowuj w lodówce.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

9

Tort kawowy z koniakiem

Śmietana kawowa:

100 g gorzkiej czekolady

250 g śmietany 36-proc.

łyżka kawy rozpuszczalnej typu espresso

 

Ciasto:

6 jajek

100 g gorzkiej czekolady

100 g mielonych orzechów laskowych

120 g cukru

50 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

łyżka kawy rozpuszczalnej typu espresso

 

100 ml kawy espresso

40 ml koniaku

200 g śmietany 36-proc.

wiórki czekoladowe do przybrania

 

Dzień wcześniej przygotuj śmietanę kawową: połam czekoladę na kawałki, rozpuść ją w śmietanie na wolnym ogniu, dodaj kawę rozpuszczalną, wymieszaj, ostudź i wstaw na noc do lodówki.

Przygotuj ciasto: oddziel białko od żółtek. Czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mielonymi orzechami. Żółtka z cukrem utrzyj na puszystą masę, dodaj startą czekoladę z orzechami, mąkę, mąkę ziemniaczaną i kawę rozpuszczalną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie połącz z ciastem.

Wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm pergaminem. Napełnij ją ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st C. Piecz 35-40 min. Po wystygnięciu ciasto przetnij wzdłuż i obydwie połowy nasącz kawą espresso wymieszaną z koniakiem.

Kawową śmietanę ubij na puszysty krem i przełóż nią ciasto. Zwykłą śmietanę ubij i posmaruj nią tort dookoła oraz na wierzchu. Udekoruj wiórkami czekolady.


Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

10  Fot. Marcin Urban

Mrożony tort kawowo-pistacjowy

Biszkopt:

3 jaja

75 g cukru

50 g mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

 

Krem:

350 g śmietany 36-proc.

100 g grubo tłuczonych ziaren kawy

4 żółtka

4 opakowania cukru wanilinowego

3 łyżki żelatyny

100 g białej czekolady

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki posiekanych niesolonych pistacji

 

Śmietanę wymieszaj z ziarnami kawy i wstaw do lodówki na 12 godzin. Przygotuj biszkopt: 3 żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Z białek ubij sztywną pianę i wyłóż do żółtek, wsyp obie mąki i ostrożnie wymieszaj, by powstało ciasto biszkoptowe. Wylej ciasto na połowę płaskiej natłuszczonej blachy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez blisko 12 min.

Rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli wodnej. Przygotuj krem: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym w kąpieli wodnej na puszystą masę, dodaj żelatynę i rozpuszczoną białą czekoladę, wymieszaj i ostudź. Śmietanę z kawą przecedź przez sito, ubij ją na puszysty krem, a następnie wymieszaj z kremem z białej czekolady.

Z biszkoptu wytnij dwa prostokątne pasy, by pasowały do formy keksowej. W foremce wyłożonej folią spożywczą kolejno nakładaj warstwę kremu, biszkopt posmarowany płynną ciemną czekoladą, warstwę kremu i znowu biszkopt z czekoladą. Ostatnią warstwę kremu posyp kruszonymi pistacjami. Tort wstaw do zamrażalnika na 6 godzin, podawaj w plastrach.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

11 Mrożony krem kawowy Mrożony krem kawowy Fot. Marcin Urban

Mrożony krem kawowy

Krem:

4 żółtka

90 g cukru

80 ml espresso

łyżka kawy rozpuszczalnej

1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody

200 g śmietany 30-proc.

3 łyżki rumu

 

Pianka:

100 g śmietany 30-proc.

2 łyżki ziaren kawy

łyżka cukru

mielona kawa do posypania

 

Przygotuj krem: żółtka utrzyj z połową cukru na kremową masę. Resztę cukru i kawę instant rozpuść w gorącej kawie i ostudź.

Do masy jajecznej dodaj przestudzoną kawę i ubij na puszysty krem. Rum podgrzej i rozpuść w nim żelatynę, wlej do kremu. Kontynuuj mieszanie, aż krem ostygnie. Ubij śmietanę na puszystą masę i wymieszaj z kremem. Napełnij kremem foremki lub filiżanki. Ostudzony krem wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

Przed podaniem przygotuj piankę: w misce wymieszaj śmietanę z ziarnami kawy i cukrem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie śmietanę przecedź i ubij samą śmietanę na puszysty krem. Nałóż na zamrożony krem, oprósz mieloną kawą i podawaj.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

12  Fot. Marcin Urban

Trufle wiśniowe w kawowej otoczce

Składniki:

100 g mlecznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady

125 g miękkiego masła

125 g cukru pudru

20 ml wiśniówki

wisienki w alkoholu

3 łyżki kakao

kawa rozpuszczalna do obtoczenia

 

Obywa rodzaje czekolady rozpuść razem w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie, ciągle ucierając, powoli dodawaj czekoladę, na koniec wiśniówkę i kakao. Masę wstaw do lodówki na 20 min.

Łyżeczką do herbaty odcinaj małe porcje, zrób w nich dołek, wsadź do środka wisienkę i uformuj kulkę. Każdą kulkę obtocz w kawie rozpuszczalnej. Tak przygotowane trufle przechowuj w lodówce.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

 

Przepisy, wykonanie potraw, stylizacja: Aneta Kosiba, zdjęcia: Marcin Urban

Komentarze (1)
Kawowe słodkości
Zaloguj się
  • Gość: oburzona

    Oceniono 17 razy -9

    paskudztwo, smakuje jak maslo!!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX