Kawowe słodkości

Aneta Kosiba
23.12.2015 08:25
A A A
Tiramisu, tort kawowy, muffinki z mokką - czy ktoś ich nie lubi? Niemożliwe. Najsłynniejszy włoski deser kawowy od lat jest jednym z ulubionych ciast Polaków.

Fot. Marcin Urban

Składniki:

6 łyżek żelatyny (3+1,5+1,5)

300 ml mocnej gorącej kawy

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

100 ml likieru kawowego

100 ml śmietanki 30-proc.

2 łyżeczki cukru pudru

cukier (opcjonalnie)

 

Przygotuj pierwszą warstwę: gorącą kawę wymieszaj z kardamonem, cynamonem i połową żelatyny, roztwór możesz trochę posłodzić. Przestudź i rozlej do 4 szklanek. Wstaw do lodówki, żeby galaretka stężała.

Przygotuj drugą warstwę (gdy pierwsza już będzie gotowa): likier przelej do rondla, dodaj 4 łyżki wody, podgrzej i dodaj połowę pozostałej żelatyny, dokładnie wymieszaj. Przestudź i rozdziel do szklanek z pierwszą warstwą galaretki. Wstaw do lodówki, żeby stężała.

Przygotuj trzecią warstwę: śmietanę wymieszaj z cukrem i ubij, żelatynę rozpuść w 1-2 łyżkach ciepłej wody i wymieszaj z ubitą śmietaną, ostudź. Rozlej do gotowych galaretek i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

Zdjęcie Caverswall Harlech Spodeczek do filiżanki do kawy Zdjęcie Caverswall Queen Isabella Spodeczek do filiżanki do kawy Zdjęcie PORCELANOWE FILIŻANKI DO KAWY ESPRESSO Confiserie
Caverswall Harlech Spodecze... Caverswall Queen Isabella S... PORCELANOWE FILIŻANKI DO KA...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Komentarze (1)
Zaloguj się
  • Gość: oburzona

    Oceniono 17 razy -9

    paskudztwo, smakuje jak maslo!!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX