Ciasto ptysiowe

28.09.2012 14:00
Jeśli do pieczenia zniechęca cię konieczność wyrabiania ciasta rękami, na pewno spodoba ci się ciasto ptysiowe. Używając tylko łyżki, wyczarujesz wspaniałe ciasteczka. I zostaną ci siły do zrobienia do nich farszu lub kremu.
1

Składniki na ciasto ptysiowe:

2 szklanki mąki

2 szklanki wody

1 kostka margaryny (250 g)

5 jajek

szczypta soli

2

Krok 1

W garnku zagotuj wodę z margaryną, dodaj szczyptę soli.

3

Krok 2

Gdy woda z margaryną zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, od razu wsyp całą mąkę i bardzo energicznie mieszaj. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy odchodzi od ścianek garnka i ma lekko szklisty wygląd.

4

Krok 3

Zdejmij garnek z ognia, poczekaj, aż ciasto lekko przestygnie, i zacznij dodawać po jednym jajku. Cały czas energicznie wieszaj i dodawaj kolejne jajko dopiero wtedy, gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę ciasta.

5

Krok 4

Jeśli z ciasta chcesz zrobić duże ptysie, nabierz porcję ciasta na łyżkę i drugą łyżką zdejmij je na blachę wyłożoną pergaminem. Między jedną a drugą kulką ciasta zachowaj sporą odległość, ponieważ ptysie bardzo rosną w czasie pieczenia i mogłyby się posklejać. Jeśli chcesz upiec małe ptysie, takie na jeden kęs, nabieraj ciasto na łyżeczkę od herbaty i drugą łyżeczką zdejmuj na blachę.

6

Krok 5

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz ptysie ok. 30 minut. Przez pierwsze 10-15 minut nie otwieraj piekarnika. Najlepiej nie rób tego podczas całego pieczenia, zaglądaj jednak przez szybkę i wyjmij ptysie, gdy będą złociste.

7

Krok 6

Wystudzone ptysie przetnij na pół i wypełniaj kremem lub pikantnym nadzieniem.

Rada: możesz ptysie przygotować wcześniej i przechować w papierowej torebce - w całości, bez przekrawania - nawet kilka dni.

Komentarze (9)
Ciasto ptysiowe
Zaloguj się
  • Gość: OJTAMOJTAM

    Oceniono 3 razy 3

    super:) świetny pomysł z tym rozbicie na kroki:) Wersja dla każdego. Wyłożone w tak prosty sposób nie zniechęca do wypieków. Polecam dla dorosłych( którzy nie martwią się o swój honor heheh) dla dzieci i dla laików. Dziękuję za pomysł:)

  • Gość: mistrz patelni

    Oceniono 3 razy 3

    gh83 - a ja sądzę ze to kwestia wprawy kogos kto chce takiego ptysia zrobic. Dla ciebie to proste , dla kogoś innego nie, więc może zdejmij te klapki z oczu i spojrzyj szerzej. Ja uwazam, że łopatologicznie podano i bardzo dobrze - kazdy zrozumie.

  • idonea

    Oceniono 3 razy 1

    Margaryna, pfuj

  • ciotka_ltd

    Oceniono 2 razy 0

    Ciotka wam mowi, ze ciasto jest latwe - po raz pierwszy upieklam ptysie w wieku jakis 12 lat i sama bylam zdziwiona, ze wyszly. Zadna filozofia: zagotowac wode z maslem, dodawac make caly czas mieszajac - wyjdzie taki gesty 'klajster'. Zdjac z ognia, przestudzic (bo jajka sie zwarza) i wetrzec po jednym jajku. I gotowe. Ale przy pieczniu wlasnie piekarnik na moment uchylic na jakies 10 min. do konca pieczenia, by sie ptysie 'odparowaly' i wyszly chrupkie, nie zas gumowate.

  • mic234

    Oceniono 2 razy 0

    I jeszcze można je włożyć do papierowej torebki! To doprawdy niezwykłe!

  • mic234

    Oceniono 2 razy 0

    To , że na dużego ptysia trzeba dużo ciasta, a na małego - mało jest niesamowite. Nie wpadłbym na to...

  • yaah

    Oceniono 1 raz -1

    miszczu... luzik. Wszystko OK, tylko dlaczego na tylu podstronach?

  • gh83

    Oceniono 3 razy -1

    Sorry, ale rozbicie tak prostego przepisu na 8 stron to już więcej, niż kpina. To obraza dla czytelnika. Doszedłem do strony 3 i ani kroku dalej, sorry.

  • dzioucha_z_lasu

    Oceniono 2 razy -2

    PIERDO.LĘ, NIE KLIKAM!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX