Ciasto ptysiowe

Jeśli do pieczenia zniechęca cię konieczność wyrabiania ciasta rękami, na pewno spodoba ci się ciasto ptysiowe. Używając tylko łyżki, wyczarujesz wspaniałe ciasteczka. I zostaną ci siły do zrobienia do nich farszu lub kremu.

Składniki na ciasto ptysiowe:

2 szklanki mąki

2 szklanki wody

1 kostka margaryny (250 g)

5 jajek

szczypta soli

Krok 1

W garnku zagotuj wodę z margaryną, dodaj szczyptę soli.

Krok 2

Gdy woda z margaryną zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, od razu wsyp całą mąkę i bardzo energicznie mieszaj. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy odchodzi od ścianek garnka i ma lekko szklisty wygląd.

Krok 3

Zdejmij garnek z ognia, poczekaj, aż ciasto lekko przestygnie, i zacznij dodawać po jednym jajku. Cały czas energicznie wieszaj i dodawaj kolejne jajko dopiero wtedy, gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę ciasta.

Krok 4

Jeśli z ciasta chcesz zrobić duże ptysie, nabierz porcję ciasta na łyżkę i drugą łyżką zdejmij je na blachę wyłożoną pergaminem. Między jedną a drugą kulką ciasta zachowaj sporą odległość, ponieważ ptysie bardzo rosną w czasie pieczenia i mogłyby się posklejać. Jeśli chcesz upiec małe ptysie, takie na jeden kęs, nabieraj ciasto na łyżeczkę od herbaty i drugą łyżeczką zdejmuj na blachę.

Krok 5

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz ptysie ok. 30 minut. Przez pierwsze 10-15 minut nie otwieraj piekarnika. Najlepiej nie rób tego podczas całego pieczenia, zaglądaj jednak przez szybkę i wyjmij ptysie, gdy będą złociste.

Krok 6

Wystudzone ptysie przetnij na pół i wypełniaj kremem lub pikantnym nadzieniem.

Rada: możesz ptysie przygotować wcześniej i przechować w papierowej torebce - w całości, bez przekrawania - nawet kilka dni.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE