Pikantne pierogi

Farsz do pierogów nie zawsze musi być taki sam. Te propozycje dedykujemy wielbicielom pikantnych dań, którzy poszukują nowych smaków i chętnie eksperymentują. 

Ciasto na pierogi

Ciasto podstawowe

mąka pszenna

zimna woda

szczypta soli

 

Przesiej mąkę na stolnicy, zrób kopczyk, wsyp odrobinę soli i stopniowo wlewając wodę, wyrabiaj ciasto. Gdy jest gładkie i elastyczne, rozwałkuj (na 2-3 mm), podsypując na stolnicy mąkę. Wytnij szklanką kółka albo pokrój na kwadraty.

 

Ciasto na pierogi zaparzane

mąka pszenna

gorąca woda

szczypta soli

 

Przesiej mąkę na stolnicy, zrób kopczyk, wsyp szczyptę soli i stopniowo wlewając gorącą wodę, wyrabiaj ciasto (początkowo użyj łyżki, ponieważ wyrabiana masa jest bardzo gorąca). Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, rozwałkuj (na 2-3 mm), podsypując na stolnicy mąkę. Wytnij szklanką kółka albo pokrój na kwadraty.

Zdjęcie Gefu Maszynka do pierogów 28490 Zdjęcie Küchenprofi 0803542800 Zdjęcie Tadar Wykrawacz do pierogów PAULA
Gefu Maszynka do pierogów 2... Küchenprofi 0803542800 Tadar Wykrawacz do pierogów...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Pierogi z farszem z soczewicy

Składniki:

200 g brązowej soczewicy

1 cebula

2 łyżki oleju

sól, pieprz

szczypta lubczyku

 

Cebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Soczewicę przebierz, opłucz i ugotuj do miękkości. Połącz soczewicę z cebulą wraz z olejem, na którym się smażyła, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem, zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Nakładaj gotowy farsz na ciasto pierogowe podzielone na kwadraty lub wycięte foremką do babeczek. Starannie zlep brzegi. Gotuj partiami w dużej ilości posolonego wrzątku.

Zdjęcie BergHOFF Zestaw do przypraw 5 cz 1108346 Zdjęcie Krystynka Półka na przyprawy 12 przypraw brązowa Zdjęcie TRAMONTINA Luna Zestaw do przypraw 16082
BergHOFF Zestaw do przypraw... Krystynka Półka na przypraw... TRAMONTINA Luna Zestaw do p...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Pierogi z farszem z mięsa rosołowego

Składniki:

500 g ugotowanego mięsa rosołowego

2 średnie cebule

1-2 łyżki masła

sól, pieprz

 

Mięso przepuść przez maszynkę. Cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj do mięsa cebulę wraz z masłem, dopraw solą i pieprzem (jeśli farsz będzie zbyt suchy, dolej kilka łyżek wywaru z mięsa). Nakładaj na kółka wycięte z ciasta pierogowego. Gotuj w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Zdjęcie Garneczki Fartuch kuchenny POMARAŃCZE 666 Zdjęcie Mavia LALLA SALAMA MORSKIE FALE 01423 Zdjęcie Nytta Design Party 706-8
Garneczki Fartuch kuchenny ... Mavia LALLA SALAMA MORSKIE ... Nytta Design Party 706-8
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pierogi z aromatycznym farszem z kurczaka Pierogi z aromatycznym farszem z kurczaka Fot. Marcin Urban

Pierogi z aromatycznym farszem z kurczaka

Składniki:

1 ugotowana podwójna pierś kurczaka

po 1 ugotowanej marchewce i pietruszce

1 jajko

2 łyżki posiekanej kolendry (albo natki)

po 1/4 łyżeczki curry, imbiru w proszku i startej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

 

Mięso zmiel w maszynce razem z marchewką i pietruszką. Do masy mięsnej wbij jajko, dodaj posiekaną kolendrę, dopraw curry, imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Bardzo starannie wymieszaj. Nakładaj na kółka wycięte z ciasta pierogowego. Gotuj w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Zdjęcie Elo Zestaw Garnków Red 45966 Zdjęcie Kinghoff Zestaw Garnków Kh-4314 Zdjęcie Silit Zestaw Garnków 15151411
Elo Zestaw Garnków Red 45966 Kinghoff Zestaw Garnków Kh-... Silit Zestaw Garnków 15151411
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Składniki:

2 woreczki kaszy gryczanej (po 100 g)

1/2 opakowania sera feta (130-140 g)

1 kostka bulionu grzybowego

1/2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (lubczyku, estragonu, rozmarynu)

pieprz

 

Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, osącz i ostudź. Bulion grzybowy rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. Do kaszy dodaj przestudzony bulion grzybowy, fetę i zioła. Dopraw pieprzem (nie trzeba solić, feta i bulion są wystarczająco słone), rozgnieć widelcem fetę, farsz dokładnie wymieszaj. Nakładaj farsz na kwadraty ciasta pierogowego. Starannie zlep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Zdjęcie Homestuff Rękawica kuchenna King Zdjęcie RĘKAWICA KUCHENNA ASHDENE - Psy Zdjęcie Rękawica kuchenna silikonowa pomarańczowy
Homestuff Rękawica kuchenna... RĘKAWICA KUCHENNA ASHDENE -... Rękawica kuchenna silikonow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Pierogi z pikantnym farszem z twarogu

Składniki:

300 g tłustego twarogu

1/2 małego pora

1 jajko

po 2 łyżki posiekanego koperku i natki

1 łyżeczka utartego chrzanu

sól, pieprz

 

Ser przepuść przez maszynkę albo dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Por dokładnie umyj, osącz i pokrój jak najdrobniej. W misce wymieszaj twaróg z jajkiem, porem, chrzanem i ziołami, dopraw pikantnie solą i pieprzem. Farsz nakładaj na wycięte szklanką kawałki ciasta pierogowego, dokładnie zlep brzegi. Gotuj w posolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia na wierzch.

Zdjęcie Affek Design Komplet 2 talerzy płytkich MADELINE Zdjęcie Chodzież Komplet talerzy Akcent 18 elementów 2K9716 Zdjęcie Ćmielów i Chodzież Komplet talerzy Iwona z różą 6/18 24726
Affek Design Komplet 2 tale... Chodzież Komplet talerzy Ak... Ćmielów i Chodzież Komplet ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.