Sałatki z tuńczykiem

Może być w sosie własnym albo w oleju. W dużych kawałkach lub w małych. Sałatki z tuńczykiem urozmaicą niejedno przyjęcie.
Sałatka warstwowa Sałatka warstwowa Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka warstwowa

Składniki:

1 puszka tuńczyka w oleju

1/2 puszki kukurydzy

100 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)

3 jajka ugotowane na twardo

1/2 pęczka szczypiorku

3 łyżki majonezu

1 łyżka keczupu

sól, pieprz, chili

Tuńczyka wyjmij z oleju i rozdrobnij widelcem, kukurydzę osącz. Jajka na twardo obierz ze skorupek, oddziel żółtka od białek, posiekaj je drobno i włóż do oddzielnych miseczek. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posiekaj szczypior, zmieszaj majonez z keczupem, dopraw solą, pieprzem i chili. W szklanej misie układaj warstwami: połowę żółtego sera, posiekane białko, połowę sosu majonezowo-keczupowego, szczypior, tuńczyka, resztę sosu majonezowo-keczupowego, resztę sera, kukurydzę i posiekane żółtka.

Zdjęcie Lubiana Wing Salaterka 23 cm Zdjęcie LUMINARC SALATERKA ARCADE 20 CM Zdjęcie Salaterka 96048
Lubiana Wing Salaterka 23 cm LUMINARC SALATERKA ARCADE 2... Salaterka 96048
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tuńczyk z kolorową fasolą Tuńczyk z kolorową fasolą Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Tuńczyk z kolorową fasolą

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1/2 puszki czerwonej fasoli

1/2 puszki białej fasoli

3 ogórki kiszone

1 dymka ze szczypiorem

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól, pieprz

Tuńczyka i obydwie fasole dokładnie odsącz. Ogórki kiszone i dymkę pokrój w kostkę, szczypior posiekaj. Wymieszaj w misce składniki, dodaj majonez i jogurt, dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj sałatkę i schłodź w lodówce.

 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Tuńczyk z ryżem i papryką

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 torebka ryżu

1 czerwona papryka

1 puszka zielonego groszku

1 cebula

1/2 pęczka koperku

3 łyżki majonezu

sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, osącz i ostudź. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Osącz tuńczyka i zielony groszek, posiekaj drobno koperek. Połącz w misce wszystkie składniki sałatki, dodaj majonez, dopraw szczyptą słodkiej papryki, solą i pieprzem, wymieszaj.

Tuńczyk z ananasem

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1/2 puszki ananasa w kawałkach

1/2 puszki kukurydzy

1 mały zielony ogórek

100 g żółtego sera

garść rodzynek

ząbek czosnku

3 łyżki majonezu

sól, pieprz, curry

Tuńczyka, kukurydzę i ananasa osącz. Ser i ogórek pokrój w niedużą kostkę. Rodzynki sparz i ostudź. Połącz w misce składniki sałatki, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez, dopraw solą, pieprzem oraz curry, wymieszaj i schłodź przez 15 minut w lodówce.

Więcej o:
Copyright © Agora SA