12 sposobów na rybę

Jarosław Walczyk, Andrzej Bałdyga
14.07.2015 08:15
A A A
Zapiekane w musach, panierowane w sezamie, zawijane w lasagne i podawane na surowo. Sposób na rybę to nie tylko filet panierowany w jajku i bułce.

Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Składniki:

80 g ciasta francuskiego

80 g filetu z dorsza

50 g cebuli

5 g suszonego majeranku

100 g masła

20 ml oleju

1 białko

 

Sos:

30 g pora

30 g boczku wędzonego

40 g kurek

100 ml śmietany 30 proc.

natka pietruszki

olej do smażenia

sól

biały i czarny pieprz

 

Dorsza przypraw solą i białym pieprzem. Cebulę pokrój w piórka i usmaż na maśle i oleju z dużą ilością majeranku. Tak przygotowane składniki zawiń w ciasto francuskie i ułóż w metalowej foremce. Ciasto posmaruj białkiem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut.

Przygotuj sos: usmaż na oleju na patelni pokrojonego w kostkę pora, następnie dodaj wędzony boczek, a po chwili blanszowane kurki. Pod koniec smażenia podlej sos śmietaną, przypraw solą i czarnym pieprzem i dorzuć posiekaną natkę pietruszki.

Upieczony filet pokrój w grube plastry i ułóż na sosie z kurek. Udekoruj gałązką świeżego majeranku.

 

Przepis: Andrzej Bałdyga, szef kuchni Hotelu Bryza Resort & Spa w Juracie

Zdjęcie Klarstein Wok & Roll 4 zestaw do woka elektryczny 450 watów 29,5cm ? 4 osoby Zdjęcie Alessi Patelnia grillowa Dressed Zdjęcie Chroma - Haiku - nóż do ryb Sashimi 129744961
Klarstein Wok & Roll 4 zest... Alessi Patelnia grillowa Dr... Chroma - Haiku - nóż do ryb...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • joankb

    Oceniono 3 razy 1

    Żeby 80g dorsza smażyć w połówce kostki masła to trzeba mieć nie po kolei w główeczce. Albo bardzo ostrą niedowagę.

  • elodanielo

    Oceniono 5 razy 1

    rewelacja! a do takiego wykwintnego dania to na deser pasuje sorbet z mango i mięty - ja go słodzę stewią Natusweet w płynie, bo chcę trochę schudnąć i jest pycha :)

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 2 razy 0

    "80 g filetu z dorsza"

    "Upieczony filet pokrój w grube plastry"

    Jakoś sobie tego nie wyobrażam

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX