Apetyt na pieczarki

Faszerowane, w sałatkach, jako farsz do naleśników czy klusek - białe kapelusze zawsze są pod ręką.

Tort naleśnikowy z pieczarkami

Składniki:

500 g pieczarek

1 cebula

2 łyżki oleju

1 łyżka masła do posmarowania tortu

 

Sos:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

2 szklanki mleka

sól

biały pieprz

gałka muszkatołowa

100 g startego ementalera

 

Ciasto (na 10 naleśników o średnicy 20 cm):

250 g mąki pszennej

2 jajka

1/2 litra mleka

szczypta soli

 

Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i pieczarki, smaż 15 minut. Przygotuj sos beszamelowy: rozgrzej masło w rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać (zasmażka nie powinna się przyrumienić). Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj mleko. Gotuj - cały czas mieszając - aż sos zgęstnieje, Dodaj starty ementaler i podgrzewaj (nadal nie przerywaj mieszania), aż ser się rozpuści. Dodaj pieczarki z cebulą, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. Zrób naleśniki: Utrzyj mikserem wszystkie składniki ciasta, usmaż cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Przygotuj tort: w naczyniu żaroodpornym ułóż jeden naleśnik. Posmaruj go sosem z pieczarkami, przykryj następnym naleśnikiem. Postępuj tak, aż nie będzie już naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku połóż łyżkę masła, połóż folię aluminiową i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Pieczarki w sosie z białym winem i kluskami kładzionymi Pieczarki w sosie z białym winem i kluskami kładzionymi Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pieczarki w sosie z białym winem i kluskami kładzionymi

Składniki:

500 g pieczarek

2 łyżka masła

1 ząbek czosnku

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1/2 szklanki śmietany 22 proc.

sól, pieprz

kluski:

1/2 litra mleka

2 jajka

2-3 szklanki mąki pszennej

 

Pieczarki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki (jeśli są duże to na ósemki) i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem, wlej wino. Duś, mieszając, na małym ogniu 10 minut. Zdejmij z ognia, wlej śmietankę i wymieszaj (po dodaniu śmietany nie gotuj już pieczarek w sosie, tylko je podgrzej). Z mąki, jajek i mleka zagnieć dość twarde ciasto na kluski. Zagotuj w garnku wodę, lekko ją posól i zanurzoną we wrzątku łyżką kładź kluski na gotującą się wodę. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłóż kluski na talerze. Podawaj je z pieczarkami w sosie winno-śmietanowym.

Pieczarki faszerowane

Składniki:

20 dużych pieczarek

100 g posiekanych orzechów laskowych

1/2 kostki masła

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 jajko

1 pęczek natki pietruszki

sok z 1/2 cytryny

sól, biały pieprz

50 g grubo pokruszonych chipsów ziemniaczanych do posypania

 

Pieczarki oczyść, umyj i dokładnie osusz. Zdejmij skórkę z kapeluszy (ale nie musisz), delikatnie wykręć trzonki grzybów. Kapelusze skrop sokiem z cytryny, ponieważ inaczej ściemnieją. Trzonki grzybów i natkę pietruszki drobniutko posiekaj, wymieszaj z orzechami i dodawanym po łyżce miękkim masłem. Połącz z odciśniętą bułką, wbij jajko, dobrze wymieszaj i dopraw solą oraz białym pieprzem (jeśli farsz będzie za suchy, dodaj jeszcze trochę masła). Farszem napełnij kapelusze pieczarek. Ułóż pieczarki na natłuszczonej blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Po 10 minutach pieczenia wyjmij blachę na chwile i posyp pieczarki pokruszonymi chipsami ziemniaczanymi. Zwiększ temperaturę do 200 st. C i piecz je jeszcze około 10 minut.

Sałatka z pieczarkami

Składniki:

300 g pieczarek

1 duża cebula

3 jajka ugotowane na twardo

1 puszka kukurydzy

100 g żółtego sera pokrojonego w kostkę

1/2 pęczka zielonej pietruszki

1 łyżka masła

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

 

Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki. Cebule pokrój w drobną kostkę, przesmaż na maśle razem z pieczarkami. Jajka obierz i pokrój w kostkę. Odsącz kukurydzę, posiekaj zieloną pietruszkę. Połącz wszystkie składniki sałatki, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Zdjęcie Amica GC0220 Zdjęcie Freggia HA622VGX Zdjęcie GORENJE ITG 623 ASC
Amica GC0220 Freggia HA622VGX GORENJE ITG 623 ASC
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA