Składniki:
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła do posmarowania tortu
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
100 g startego ementalera
Ciasto (na 10 naleśników o średnicy 20 cm):
250 g mąki pszennej
2 jajka
1/2 litra mleka
szczypta soli
Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i pieczarki, smaż 15 minut. Przygotuj sos beszamelowy: rozgrzej masło w rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać (zasmażka nie powinna się przyrumienić). Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj mleko. Gotuj - cały czas mieszając - aż sos zgęstnieje, Dodaj starty ementaler i podgrzewaj (nadal nie przerywaj mieszania), aż ser się rozpuści. Dodaj pieczarki z cebulą, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. Zrób naleśniki: Utrzyj mikserem wszystkie składniki ciasta, usmaż cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Przygotuj tort: w naczyniu żaroodpornym ułóż jeden naleśnik. Posmaruj go sosem z pieczarkami, przykryj następnym naleśnikiem. Postępuj tak, aż nie będzie już naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku połóż łyżkę masła, połóż folię aluminiową i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Składniki:
500 g pieczarek
2 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki śmietany 22 proc.
sól, pieprz
kluski:
1/2 litra mleka
2 jajka
2-3 szklanki mąki pszennej
Pieczarki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki (jeśli są duże to na ósemki) i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem, wlej wino. Duś, mieszając, na małym ogniu 10 minut. Zdejmij z ognia, wlej śmietankę i wymieszaj (po dodaniu śmietany nie gotuj już pieczarek w sosie, tylko je podgrzej). Z mąki, jajek i mleka zagnieć dość twarde ciasto na kluski. Zagotuj w garnku wodę, lekko ją posól i zanurzoną we wrzątku łyżką kładź kluski na gotującą się wodę. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłóż kluski na talerze. Podawaj je z pieczarkami w sosie winno-śmietanowym.
Składniki:
20 dużych pieczarek
100 g posiekanych orzechów laskowych
1/2 kostki masła
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
sól, biały pieprz
50 g grubo pokruszonych chipsów ziemniaczanych do posypania
Pieczarki oczyść, umyj i dokładnie osusz. Zdejmij skórkę z kapeluszy (ale nie musisz), delikatnie wykręć trzonki grzybów. Kapelusze skrop sokiem z cytryny, ponieważ inaczej ściemnieją. Trzonki grzybów i natkę pietruszki drobniutko posiekaj, wymieszaj z orzechami i dodawanym po łyżce miękkim masłem. Połącz z odciśniętą bułką, wbij jajko, dobrze wymieszaj i dopraw solą oraz białym pieprzem (jeśli farsz będzie za suchy, dodaj jeszcze trochę masła). Farszem napełnij kapelusze pieczarek. Ułóż pieczarki na natłuszczonej blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Po 10 minutach pieczenia wyjmij blachę na chwile i posyp pieczarki pokruszonymi chipsami ziemniaczanymi. Zwiększ temperaturę do 200 st. C i piecz je jeszcze około 10 minut.
Składniki:
300 g pieczarek
1 duża cebula
3 jajka ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
100 g żółtego sera pokrojonego w kostkę
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki. Cebule pokrój w drobną kostkę, przesmaż na maśle razem z pieczarkami. Jajka obierz i pokrój w kostkę. Odsącz kukurydzę, posiekaj zieloną pietruszkę. Połącz wszystkie składniki sałatki, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Amica GC0220 | Freggia HA622VGX | GORENJE ITG 623 ASC |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |