Zupa rybna krok po kroku

Przyrządzisz ją z ryb słodkowodnych i morskich. Najważniejsze, żeby (podobnie jak rosół) gotowała się na bardzo małym ogniu. Wówczas będzie esencjonalna, klarowna, o delikatnym smaku.

Składniki:

1 ryba (szczupak, pstrąg, sandacz - około 800 g)

2 marchewki

1 pietruszka

1/2 selera

1 mały por (lub 1/2 dużego)

sok z 1/2 cytryny

listek laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

szczypta białego pieprzu

sól

1/2 pęczka zielonej pietruszki do posypania

Zdjęcie Black Red White Paris waza THK-052623 Zdjęcie LUBIANA Waza 270 Victoria 3830 Zdjęcie Waza Trójkąt
Black Red White Paris waza ... LUBIANA Waza 270 Victoria 3830 Waza Trójkąt
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Krok 1

Rybę bardzo dokładnie umyj. Mięso odfiletuj i podziel na około 3-centymetrowe kawałki, skrop sokiem z cytryny i odłóż.

Krok 2

Głowę (bez oczu) i kręgosłup ryby jeszcze raz starannie umyj. Włóż do dużego garnka, zalej 3 litrami zimnej wody i zagotuj.

Krok 3

Marchewki, pietruszkę i seler obierz i umyj. Bardzo dokładnie umyj liście pora. Warzywa dodaj do garnka z gotującym się wywarem rybnym, wsyp szczyptę soli i gotuj na małym ogniu około 20 minut.

Krok 4

Ostrożnie wyjmij warzywa łyżką cedzakową i odłóż. Wywar przecedź.

Krok 5

Garnek z przecedzonym wywarem postaw na małym ogniu. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i skropione cytryną, odłożone kawałki ryby. Dopraw solą i białym pieprzem, Gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Krok 6

Rosół rybny rozlej na talerze, na każdym umieść kilka kawałków ryby, plasterki marchewki (ewentualnie także pietruszki). Posyp posiekaną zieloną pietruszką. Podawaj z lanymi kluskami, ryżem lub drobnym makaronem.

Rada: Do gotującego się wywaru rybnego możesz dodać, według uznania, szczyptę rozmarynu, bazylii, kminku, tymianku. Zupę, zamiast zieloną pietruszką możesz posypać posiekanym koperkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA