Trochę o rybach

Tekst: Jarosław Walczyk /Fundacja Klubu Szefów Kuchni
18.03.2011 13:09
A A A
Jakie ryby wybierać? Jak je doprawiać i przygotować? Radzimy, co zrobić, by na naszye talerze zawsze trafiała świeża i dobrze przyrządzona ryba.

Fot. East News

To, czy ryba jest świeża, czy nie, można bardzo łatwo ocenić po zapachu (świeża ryba pachnie morzem, nigdy ?rybą? albo mułem) i jej wyglądzie:

 

* oczy - powinny być błyszczące, jasne, wypukłe. Jeśli są zamglone i zapadnięte - ryba jest nieświeża.

 

* skrzela - świeże są ciemnoróżowe, zwarte i przylegające do ciała. Skrzela nieświeżej ryby są ciemne lub blade i postrzępione.

 

* tuszka - po naciśnięciu ryby palcem odcisk powinien zniknąć. Jeśli wgłębienie pozostaje, nie kupuj tej ryby

 

* łuski - powinny ściśle przylegać do ryby

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • patrycjalubi

    0

    sporo można dowiedzieć się tutaj o rybach, patroszeniu itd :) www.rybaprzepis.pl/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX