Gołąbki z mięsem krok po kroku

Gdy zrobisz gołąbki choć raz, przekonasz się, że to wcale nie jest takie trudne. Z farszem mięsnym lub dodatkiem ryżu, sosem pomidorowym albo śmietanowym.
 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Składniki:

1 duża główka kapusty włoskiej (około 1,2 kg)

700-800 g mieszanego mielonego mięsa (wieprzowego i wołowego)

2 cebule

2 łyżki oleju

1-2 jajka

1 czerstwa bułka

2 szklanki bulionu

1/2 szklanki mleka

1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego

2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.

sól

pieprz

Krok 1

Z kapusty usuń uszkodzone i podwiędłe liście, ostrym nożem usuń głąb (nie wyrzucaj liści, które są zdrowe, ale poszarpane -przydadzą się później do wyłożenia dna garnka).

Krok 2

Włóż kapustę, wycięciem do góry, do stojącego na małym gazie garnka z gotującą się osoloną wodą. Stopniowo zdejmuj z kapusty zblanszowane zewnętrzne liście (nie powinny się ugotować, mają lekko zmięknąć) i przekładaj od razu do miski z zimną wodą, aby się zahartowały. Odsącz i osusz.

Krok 3

Z liści wytnij duże zgrubienia, mniejsze lekko rozbij tłuczkiem.

Krok 4

Czerstwą bułkę namocz w mleku, posiekane cebule zrumień na rozgrzanym oleju. Odciśniętą z mleka bułkę, cebule i jajka dodaj do mielonego mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Bardzo staranie wyrób masę.

Krok 5

Na rozłożone liście kapusty nakładaj łyżką trochę mięsnego farszu (3-4 cm od dolnego brzegu). Przykryj farsz kawałkiem liścia od dołu, następnie załóż boki, a potem zroluj, aż do końca liścia.

Krok 6

Dno dużego garnka z grubym dnem wyłóż niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Na nich układaj gołąbki (zawinięciem do dołu) ciasno jeden obok drugiego, aby się nie porozwijały w czasie duszenia. Na jednej warstwie gołąbków ułóż następną warstwę. Zalej gołąbki bulionem, przykryj i duś na małym ogniu około 1 godzinę i 15 minut. Następnie zalej przecierem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną i duś jeszcze 10-15 minut.

 

Rady:

Kapusta na gołąbki powinna być duża, ale nie za bardzo zbita. Najlepsza jest włoska, możesz też wykorzystać kapustę pekińską, liście sałaty, a nawet szpinaku. Często do farszu mięsnego dodaje się ugotowany ryż zamiast namoczonej w mleku bułki, suszone grzyby, warzywa. Jeśli nie lubisz sosu pomidorowego, dopraw gołąbki tylko śmietaną albo wywarem z suszonych grzybów, wymieszanym z łyżką mąki i śmietany.

Więcej o:
Komentarze (3)
Gołąbki z mięsem krok po kroku
Zaloguj się
  • ooii

    0

    ni ma co sie cackac :P

    kasze czy ryz ugotowac w bulionie miesnym,

    osobno kapuste pokrojona drobno z porem, pietrucha i marchewka,

    sos w garnku numer 3 lub zeszklona cebula na margarynie.

    i nakladac cedzakiem do misek :D

    z tego co zostanie mozna zrobic pikna zupe.

  • leveller

    Oceniono 2 razy -2

    Autor artykułu - jeżeli o czymś piszesz, to przynajmniej udawaj, że się na tym znasz!!!
    Gołąbki - zawsze z dodatkiem ryżu lub kaszy, Kapusta faszerowana - może być bez.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX