Zdrowo odchudzone dania - nie tylko na wiosnę

Podstawą są chude mięsa i ryby przyrządzane z małą ilością tłuszczu i jak największą warzyw. Dania niskokaloryczne, dostarczając wszystkich niezbędnych składników, są lekkie, apetyczne, bardzo smaczne. I naprawdę można się nimi najeść.

Zupa selerowa z perełkami warzywnymi

Składniki:

500 g bulwy selera

50 g cebuli

50 g ziemniaków

100 g marchewki

1 cukinia

łyżka śmietany 36 proc.

20 g natki kolendry

20 ml oleju

skórka z limonki

sól

pieprz

 

Selera, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż na oleju, następnie zalej wodą i duś do miękkości.

Ugotowane warzywa zmiksuj i przetrzyj przez sito. Z marchewki i cukinii wytnij małe kulki (przy pomocy drążarki). Zblanszuj je osobno.

Zupę dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę oraz otartą skórkę z limonki. Podawaj z perełkami warzywnymi i posiekaną natką świeżej kolendry.

Zdjęcie Amica GC0220 Zdjęcie ELECTROLUX EGD6576NOK Zdjęcie Freggia HA622VGX
Amica GC0220 ELECTROLUX EGD6576NOK Freggia HA622VGX
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

Krem z pieczonych buraków z nutą octu jabłkowego

Składniki:

500 g buraków

200 g jabłek

100 g marchewki

10 g czosnku

2 i 1/2 łyżki 36 proc. śmietany

20 g cukru

20 ml oleju

ocet jabłkowy

sól

pieprz

 

Buraki w łupinkach zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. półtorej godziny w piecu rozgrzanym do 170 st. C. Upieczone obierz, pokrój w kostkę, przesmaż z warzywami i jabłkami.

Warzywa zalej wodą i duś do miękkości. Następnie zmiksuj je i przetrzyj przez sito. Dopraw solą, pieprzem, octem jabłkowym i odrobiną cukru. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę.

Zdjęcie Blender Ariete maxi 1827 Zdjęcie Blender Bugatti Eva EVACR Zdjęcie BLENDER HENDI
Blender Ariete maxi 1827 Blender Bugatti Eva EVACR BLENDER HENDI
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Łosoś w bulionie szafranowym z koprem włoskim i brokułami Łosoś w bulionie szafranowym z koprem włoskim i brokułami Fot. BBS

Łosoś w bulionie szafranowym z koprem włoskim i brokułami

Składniki:

200 g filetów z łososia

100 g brokułów

1 litr bulionu warzywnego

20 g ostrej papryki

10 g kopru

10 g miodu

1g szafranu

koper włoski

pomidor

cytryna

sól

pieprz

 

Bulion warzywny zagotuj z szafranem. Koper włoski posiekaj w cienkie plastry i dopraw posiekanym koprem, miodem i sokiem z cytryny.

Łososia pokrój w kostkę, oprósz w ostrej papryce i opiecz na suchej patelni po 2 minuty z każdej strony. Brokuły zblanszuj. Sparzonego i obranego ze skóry pomidora pokrój na cztery części i wydrąż z niego gniazda nasienne, następnie pokrój w kostkę.

Łososia ułóż na talerzu na sałatce z kopru włoskiego z brokułami, zalej bulionem szafranowym i posyp kostką ze świeżych pomidorów.

Zdjęcie Ambition Porcelanowa waza Fala Kubiko 4l biała Zdjęcie LUBIANA TRAPO Waza 2.7 L 0495 Zdjęcie WAZA DMUCHAWIEC Serwis obiadowy i kawowy 74/12
Ambition Porcelanowa waza F... LUBIANA TRAPO Waza 2.7 L 0495 WAZA DMUCHAWIEC Serwis obia...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
 Fot. BBS

Minestrone z selera naciowego i świeżych pomidorów

Składniki:

1 seler naciowy

2 kg pomidorów

1 litr bulionu drobiowego

10 g czosnku

pęczek oregano

cebula

sól

pieprz

 

Pomidory przesmaż z cebulą i czosnkiem, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zmiksuj i przetrzyj przez sito.

Obierz selera naciowego, pokrój go w drobną kostkę i dodaj do zupy.

Całość zagotuj, dopraw solą i pieprzem, na koniec posyp posiekanym oregano.

Involtini z grillowanej cielęciny

Składniki:

300 g udźca cielęcego

100 g suszonych pomidorów

20 g orzeszków sosnowych (piniowych)

50 g oliwy z oliwek

cukinia

2 pomidory

20 g musztardy

20 g miodu

cytryna

główka czosnku

łyżeczka suszonego oregano

40 ml oleju

sól

pieprz

 

Pokrój udziec na plastry i bardzo cienko rozbij na kotlety. Zmiksuj suszone pomidory z uprażonymi orzeszkami sosnowymi i czosnkiem.

Kotlet posmaruj olejem i połóż na grillu. Nałóż na niego pesto z suszonych pomidorów i po upływie ok. 1 minuty zwiń w rulon, ciągle grillując.

Cukinię zamarynuj w zalewie  z suszonych pomidorów, oprósz oregano i ugriluj.

Pomidory zmiksuj z musztardą, sokiem z cytryny i odrobiną miodu, dodaj oliwę. Dopraw solą, pieprzem oraz oregano.

Kurczak w sosie oliwkowo-cytrynowym z sałatką z kuskus z cynamonem i kminem rzymskim

Składniki:

8 pałek z kurczaka

4 cytryny

100 g oliwek

500 ml bulionu drobiowego,

20 g curry

200 g kuskus

10 g cynamonu

10 g kminu rzymskiego

150 ml śmietany

100 g bulwy selera

100 g marchwi

pęczek kolendry

40 ml oleju

sól

pieprz

 

Wyszoruj cytryny, pokrój na ćwiartki i po zasypaniu solą wstaw do lodówki na 24 godziny. Zamarynuj kurczaka w curry i kminie rzymskim, obsmaż na oleju na złoty kolor.

Marchewkę i selera pokrój w kostkę i przesmaż na oleju, następnie uduś je w bulionie. Kiedy będą miękkie, dodaj śmietanę, oliwki i cytryny (cytryny wcześniej opłucz z soli). Duś razem ok. 30 minut.

Kuskus zalej bulionem, dodaj odrobinę oliwy, przykryj na 5 minut. Dopraw cynamonem, kminem rzymskim oraz kolendrą.

Łosoś grillowany na puree z kalafiora z sosem szpinakowym z chrustem z otrąb pszennych i rozmarynu

Składniki:

300 g łososia

200 g kalafiora

200 ml mleka

100 g szpinaku

20 ml oleju sezamowego

50 ml oliwy z oliwek

50 ml mleka kokosowego

50 g otrębów pszennych

cytryna

pęczek rozmarynu

sól

pieprz

 

Ugotuj kalafiora w mleku i zmiksuj na puree, dopraw mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny. Zmiksuj szpinak, dopraw olejem sezamowym, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

Łososia zamarynuj w oliwie i griluj przez ok. 6 minut. Posiekaj otręby pszenne z gałązkami rozmarynu i posyp nimi ugrilowanego łososia.

Roladki z indyka ze szpinakiem, gotowane na parze z sałatką z brokułów i pietruszki z sosem jogurtowym z musztardą Pommery

Składniki:

200 g filetu z indyka

100 g szpinaku

100 g brokułów

100 g pietruszki

100 ml jogurtu naturalnego

20 ml musztardy Pommery

20 ml miodu

50 g cebuli

sól

pieprz

 

Pierś z indyka pokrój na cztery części i rozbij na ok. 0,5 cm kotlety. Oprósz solą, pieprzem i ułóż na nich szpinak z uduszoną wcześniej cebulą.

Połóż mięso na folii i zwiń w roladki. Gotuj na parze ok. 12 minut. Po 6 minutach dołóż warzywa. Jogurt wymieszaj z musztardą pommery i miodem, dopraw do smaku.

 

Rada: Musztardę Pommery możesz zastąpić inną francuską musztarda ziarnistą.

 

Marynowany łosoś w wiśniówce z sosem z kopru i sera białego na sałatce z kiełków fasolki szparagowej

Składniki:

500 g filetów z łososia

100 g kiełków fasolki szparagowej

10 g kopru

500 g soli morskiej

150 g cukru

skórka z cytryny

150 g wiśniówki,

 

Sos:

150 ml oliwy z oliwek

sok z cytryny

50 g miodu

20 g musztardy

50 g sera twarogowego

 

Sól wymieszaj z cukrem, gałązkami kopru i startą skórką cytryny, ułóż na niej łososia i zalej wiśniówką. Wstaw do lodówki na 24 godziny.

Sok z cytryny wymieszaj z miodem i musztardą. Następnie, ciągle mieszając, wtłocz do niego oliwę. Na koniec dodaj drobne gałązki kopru, pokruszony ser twarogowy i wstaw do lodówki na 12 godzin.

Łososia opłucz z soli, pokrój w cienkie plastry, ułóż na kiełkach fasolki szparagowej i polej sosem.

 

Opiekany tuńczyk na suchej patelni w ziarnach lnu na sałatce z cukrowego groszku z pastą z awokado

Składniki:

300 g filetów z tuńczyka

40 g ziaren lnu

100 g groszku cukrowego

cytryna

20 g natki pietruszki

awokado

czerwona cebula

20 ml oliwy z oliwek

20 g miodu

sól

pieprz

10 g świeżej kolendry

20 ml oleju sezamowego

 

Pokrój tuńczyka na batony o szerokości 3 cm, osusz w papierowym ręczniku, obtocz w ziarnach lnu i opiecz na suchej patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony (uwaga! patelnia nie może być zbyt rozgrzana, żeby nie spalić ziaren lnu). Tuńczyk najlepiej smakuje średnio usmażony. Zblanszuj groszek cukrowy i pokrój w cienkie plastry, dopraw olejem sezamowym, sokiem z cytryny i świeżą kolendrą.

Obierz avocado, rozgnieć je widelcem, wymieszaj z posiekaną cebulą, natką pietruszki oraz oliwą, dopraw sokiem z cytryny i miodem oraz solą i pieprzem. Tuńczyka pokrój w plastry grubości ok. 2 cm i ułóż na sałatce z groszku z pastą z avocado.

Paluszki krabowe z sałatką ze świeżego jabłka i rukoli z sosem limonkowym z kroplą malibu

Składniki:

200 g paluszków krabowych

100 g jabłek

50 g rukoli

limonka

10 g musztardy

10 g miodu

100 ml oliwy

50 g malibu

sól

pieprz

 

Paluszki krabowe pokrój w ok. centymetrowe kawałki. Z jabłek wydrąż gniazda nasienne i pokrój je w kostkę, następnie zamarynuj w malibu. Sok z limonki wymieszaj z musztardą, miodem a potem wtłocz w niego oliwę.

Posiekane paluszki krabowe wymieszaj z jabłkiem zamarynowanym w malibu, na wierzch ułóż rukolę i skrop ją sosem limonkowym.

 

Grzanki z chleba razowego z sałatką ze smażonego bakłażana i świeżych pomidorów z aromatem świeżej kolendry i plastrem szynki parmeńskiej

Składniki:

4 kromki chleba razowego

2 bakłażany

200 g pomidorów

4 plastry szynki parmeńskiej

2 cebule dymki

100 g kolendry

sok z limonki

20g czarnego pieprzu

20 ml miodu

20 ml oliwy

 

Zrób tosty i pokrój je w trójkąty. Bakłażana obierz ze skóry i pokrój w kostkę o grubości 2 cm. Następnie przesmaż go na rozpuszczonym miodzie i dodaj sok z limonki.

Pomidory obierz ze skóry i po wydrążeniu gniazd nasiennych pokrój w grubą kostkę, następnie wymieszaj z przestudzonym bakłażanem. Dodaj posiekane kolendrę oraz dymkę, wymieszaj z odrobiną oliwy. Ułóż na grzankach dekorując plastrami szynki parmeńskiej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA