Focaccia z cebulą

30.09.2013 08:12
Mąka, oliwa i cebula - na pewno masz je w kuchni, więc jak masz ochotę na małe co nieco, sprawdź, czy masz drożdże i zabieraj się za wyrabianie tego prostego placka cebulowego. Cebulę możesz zastąpić rozmarynem - focaccia będzie równie pyszna.
1 Włoskie pieczywo (Focaccia) zapiekane z cebulą Włoskie pieczywo (Focaccia) zapiekane z cebulą Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Składniki:

500 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży piwnych

200 ml wody

2 duże białe cebule

oliwa z oliwek

sól gruboziarnista

suszone zioła (opcjonalnie)

2

Krok 1

Przygotuj ciasto: rozpuść drożdże w misce z ciepłą wodą. Z mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dziurę. Wlej tam rozpuszczone drożdże, dodaj 2 łyżki oliwy i 1/2 łyżeczki soli.

3

Krok 2

Energicznie zagniataj ciasto obiema rękami - powinno być dosyć miękkie i odchodzić od ręki. Jeśli jest za twarde, po trochu dodawaj wody, jeśli za miękkie - po trochu mąki. Rozciągaj, składaj ubijaj - musisz je bardzo dokładni wyrobić przez około 10-15 minut.

4

Krok 3

Jak już ciasto będzie gładkie, uformuj z niego kulę, przełóż do miski delikatnie wysmarowanej oliwą, natnij wierzch nożem na krzyż, przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość (trwa to ok. 40-60 min).

5

Krok 4

Po wyrośnięciu ponownie wyrób ciasto przez kilka minut, a następnie rękami uformuj płaski placek. Przenieś go na płaską, dużą blachę wysmarowaną oliwą. Palcami rozpłaszcz ciasto na grubość ok 1 cm. Nie zapomnij zostawić miejsca z boku (ciasto będzie rosło podczas pieczenia).

6

Krok 5

Posmaruj ciasto ok. 4 łyżkami oliwy rozrobionej z odrobiną wody i posyp solą. Palcami zrób w cieście wgniecenia. Odstaw na pół godziny.

7

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (ok. 240-250 st. C). Cebule obierz i pokrój w piórka, rozłóż równomiernie na cieście. Możesz też dodać swoje ulubione zioła - np. rozmaryn, oregano, majeranek. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut.

Komentarze (2)
Focaccia z cebulą
Zaloguj się
  • dzaga41

    0

    Co to znaczy "trochu'?

  • liljana1980

    Oceniono 1 raz -1

    Wprost uwielbiam focaccię, a właściwie kocham całą kuchnię włoską. Lubię gotować w domu, ale jest taka jedna urocza włoska knajpka, gdzie podają najlepsze włoskie specjały - poznańska "Italia". Ach, mogłabym w niej zamieszkać :) Moim ulubionym włoskim daniem jest klasyczna pasta z owocami morza.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX