Risotto doskonałe

25.05.2017 08:05
Tu podstawą jest przestrzeganie zasad. Ryż musi być okrągły, niepłukany - tylko taki ma odpowiednią kleistość. Najpierw go obsmażamy, potem stopniowo wchłonie płyny - koniecznie ciepłe! Inaczej ryż się zahartuje i risotto się nie uda.
1 Risotto al barolo Risotto al barolo Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Risotto al barolo

Składniki:

500 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)

150 ml czerwonego wytrawnego wina barolo (albo innego czerwonego wytrawnego wina)

150 g bekonu

150 g parmezanu

1 cebula

1 marchewka

1/2 małego selera

3 łyżki masła

1 i 1/2 l bulionu

1 łyżka posiekanej natki

Marchewkę i seler obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, bekon pokrój w paski. Posiekaj cebulę i przesmaż na 2 łyżkach rozgrzanego masła. Dodaj bekon, marchewkę i seler, smaż mieszając 2-3 minuty. Wsyp suchy ryż i mieszając smaż, aż stanie się szklisty i pokryje się masłem. Wlej podgrzane wino, gdy ryż wchłonie je całe, dodawaj porcjami bulion, przed każdą następną łyżką czekając, aż poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotuj około 20 minut, do chwili, aż ryż będzie miękki. Zdejmij garnek z ognia, dodaj resztę masła i parmezan, wymieszaj. Podawaj posypane natką.

Zdjęcie Silit Patelnia Selara 2720413401 Zdjęcie Patelnia Skeppshult 0240t Zdjęcie TEFAL Patelnia E4400252
Silit Patelnia Selara 27204... Patelnia Skeppshult 0240t TEFAL Patelnia E4400252
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 Risotto alla milanese Risotto alla milanese Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Risotto alla milanese

Składniki:

500 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)

1 średnia cebula

150 g parmezanu

3 łyżki masła

1 łyżka oleju

1 i 1/2 l bulionu

150 ml białego wytrawnego wina

sól

biały pieprz

kilka nitek szafranu

Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie z masłem. Dodaj suchy, niepłukany ryż i, mieszając, smaż, aż stanie się szklisty. Wlej łyżkę wazową gorącego bulionu i na małym ogniu mieszaj ryż, czekając, aż wchłonie bulion. Wlej następną łyżkę i ponownie mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Dodaj podgrzane (koniecznie!) wino i ponownie bulion. Rozetrzyj nitki szafranu z odrobiną bulionu i także dodaj do ryżu. Gotuj około 25 minut, do czasu, gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, a risotto gęste i kleiste. Zdejmij garnek z ognia dodaj parmezan, pozostałe masło, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Od razu podawaj. Jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa lub warzyw.

Zdjęcie KAROLINA ALBA ECRU Serwis obiadowy 42/12 23011 21432 Zdjęcie KAROLINA MAXIM Serwis obiadowy 42/12 0000 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613
KAROLINA ALBA ECRU Serwis o... KAROLINA MAXIM Serwis obiad... Karolina Serwis Obiadowy dl...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 Risotto z czterema serami Risotto z czterema serami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Risotto z czterema serami

Składniki:

500 g (najlepiej arborio lub carnaroli)

1 i 1/2 l bulionu

1 szklanka białego wytrawnego wina

2 łyżki oliwy

1 cebula

50 g gorgonzoli

50 g cheddara

50 g grana padano

50 g starego parmezanu

sól

pierz

Posiekaj cebule i zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj suchy ryż i mieszając smaż, aż stanie się szklisty. Wlej podgrzane wino i poczekaj, aż ryż je wchłonie. Mieszając cały czas wlewaj porcjami bulion, a gdy ryż będzie miękki, po kawałku dodawaj sery, na koniec wsyp parmezan. Nie przerywaj mieszania, czekaj, aż ser się rozpuści, dopraw solą i pieprzem. Od razu podawaj.

Zdjęcie HENDI CHOCHLA MONOBLOK KITCHEN LINE 35 CM 527306 Zdjęcie kilo Chochla JB8L Zdjęcie Tefal CHOCHLA 2744312
HENDI CHOCHLA MONOBLOK KITC... kilo Chochla JB8L Tefal CHOCHLA 2744312
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4 Risotto z suszonymi grzybami Risotto z suszonymi grzybami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Risotto z suszonymi grzybami

Składniki:

500 g (najlepiej arborio lub carnaroli)

garść suszonych borowików

1 i 1/2 l bulionu

1 szklanka wytrawnego białego wina

1 średnia cebula

4 łyżki oliwy

2 łyżki posiekanej natki

sól

pieprz

Namocz grzyby w szklance ciepłej wody (na około 20 minut). Odsącz grzyby (wywaru nie wylewaj) i pokrój je w paski, cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 3 minuty. Dodaj ryż i mieszając smaż, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Wlej podgrzane wino, a gdy ryż je wchłonie, stopniowo dolewaj bulion i wywar z moczenia grzybów. Dopraw solą i pieprzem i gotuj mieszając około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przed podaniem posyp natką.

Wykonanie i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki

Zdjęcie CZEC Kaszubska podkładka na stół z niebieskim spodem - 27x37 Zdjęcie Eurofirany Podkładka na stół Door szara drzwi kolorowe 30x43 Zdjęcie Florentyna Podkładka na stół KWADRTATY BLUE 22864
CZEC Kaszubska podkładka na... Eurofirany Podkładka na stó... Florentyna Podkładka na stó...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Komentarze (5)
Risotto doskonałe
Zaloguj się
  • acototak

    Oceniono 11 razy 11

    Wino wlewamy po podsmażeniu ryżu, przed wlaniem bulionu. Wino bynajmniej nie musi być podgrzane. Na 500 gram ryżu nie wystarczy 1,5 litra bulionu, będzie za suchy. Bulion dodajemy stopniowo tak jak ryż go wchłania, mieszając przez cały czas gotowania.

  • karinkamisia

    0

    Ja do risotto zawsze używam bulionu warzywnego lub drobiowego od Krakusa, w przeciwieństwie do kostek jest bez konserwantów i glutaminianu sodu. Ryż po wchłonięciu bulionu jest aromatyczny i bardzo smaczny, a ja oszczędzaj dużo czasu.

  • az555

    Oceniono 24 razy -14

    nawet risotto,czyli ryż zmieszany z czymkolwiek można skomplikować i tym samym obrzydzić.Mój przepis: nie słuchać debili.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX