Kaczka pieczona jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to tradycyjne polskie danie, jeszcze nie tak dawno atrakcja rodzinnych obiadów ?od święta?. Wbrew pozorom, jest bardzo łatwa do przyrządzenia. I smakowicie pieką się w niej kwaśne jabłka.

Składniki:

1 kaczka

1/2 kg kwaśnych winnych jabłek

3 łyżki masła

3 łyżeczki majeranku

3 łyżeczki soli

pieprz

Krok 1

Młodą sprawiona kaczkę dokładnie umyj, osusz, całą - w środku i na zewnątrz - natrzyj solą wymieszaną z majerankiem i na godzinę włóż do lodówki.

Krok 2

Jabłka umyj, osusz, podziel na połówki, usuń gniazda nasienne.

Krok 3

Kaczkę wypełnij jabłkami i zaszyj ją białą  bawełnianą nicią.

Krok 4

Włóż kaczkę do brytfanki na stopione masło, polej ją z wierzchu masłem, posyp pieprzem, skrop kilkoma łyżkami wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Krok 5

Piecz około godziny, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia.

Krok 6

Upieczoną, zrumieniona kaczkę wyjmij, podziel, ułóż na półmisku i obłóż upieczonymi jabłkami, polej sosem z pieczenia, a resztę sosu przelej do sosjerki.

Więcej o:
Komentarze (4)
Kaczka pieczona jabłkami
Zaloguj się
  • Gość: boo

    Oceniono 4 razy 4

    dobrze upieczona kaczka potrzebuje 2.5 - 3h
    po zdjeciu nr jeden widac ze jest surowa

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 1 raz 1

    Pokażę wam moją kaczkę z jabłkami i kaszą. Przepis podobny tylko kaczkę nadziewamy kaszą z przyprawami a jabłka pieczemy osobno

    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3339898,5,1,70085,Pieczona-kaczka-z-jablkami.html
    Więcej zdjęć
    fotoforum.gazeta.pl/a/70085.html

  • Gość: hanys

    Oceniono 1 raz 1

    a ja z takiej 2-3kg kaczki wyciagam wszystkie kosci/jest to b,proste/ nacieram papryka slodka od i na zewnatrz,robie nadzienie z/15dkg mielonone wolowe,10dkg ugotowanej watrobki z kurczaka,3 pokrojonych w duze kawalki jablek,majeranku,soli i peprzu/ zaszywam wszystke otworu oprocz tylu,nadziewam zaszywam i do pikarnika nagrzanego do 150,na 2 godz.Na drugi dzien jak jest juz zimny,wyciagam wszystkie nici zaszycia,i wtedy mozna go kroic na duze porcie /jak schabowy/,podawac na cieplo,z co kto woli/kluski slaskie,kartofle,salatki/-----PYCHA PROBUJCIE.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX