Ulubione szybkie makarony

Spaghetti, bucatini, tagliatelle - każdy z nich będzie pyszny, jeśli ugotujesz go al dente. Wybór sosu zależy od Twojej inwencji i od tego, co akurat masz w lodówce.
Spaghetti puttanesca Spaghetti puttanesca Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Spaghetti puttanesca

Składniki:

500 g spaghetti

6 łyżek oliwy z oliwek

500 g pomidorów (mogą być z puszki)

3 łyżki kaparów

1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek

3 posiekane ząbki czosnku

6 filecików anchovies

1 mała papryczka chili

2 łyżki czerwonego octu winnego

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

Przygotuj sos: Pomidory pokrój w kostkę, oliwki, kapary i chili posiekaj.

Na głębokiej patelni na oliwie przesmaż posiekany czosnek, dodaj oliwki, kapary, chili i anchovies. Dolej ocet winny. Smaż mieszając około 2-3 minuty, aż ocet odparuje. Dodaj pomidory z zalewą, wymieszaj, zmniejsz ogień.

Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj, dodaj bazylię i natkę pietruszki.

Zdjęcie Cookut Garnek Niebieski Pan24b 24cm Zdjęcie Silit Garnek 0524186811 24cm Zdjęcie Zwilling Garnek do gotowania makaronu Sensation
Cookut Garnek Niebieski Pan... Silit Garnek 0524186811 24cm Zwilling Garnek do gotowani...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Spaghetti amatrice Spaghetti amatrice Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Spaghetti amatrice

Składniki:

250 g spaghetti lub bucatini

60 g surowego boczku

4 ząbki czosnku

1 papryczka chili

2 pomidory

2 łyżki startego sera pecorino

1 łyżka natki pietruszki

Podsmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj posiekane czosnek i chili oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Duś wszystko przez około 10 minut.

Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj z sosem. Przypraw solą, posyp natką i serem pecorino.

Zdjęcie garneczki Szczypce do spaghetti Zdjęcie Silit Łyżka do spaghetti Zdjęcie Tadar Paula Nabierka do spaghetti
garneczki Szczypce do spagh... Silit Łyżka do spaghetti Tadar Paula Nabierka do spa...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Tagliatelle z grzybami

Składniki:

400 g makaronu tagliatelle (wstążki)

350 g prawdziwków lub podgrzybków (mogą być mrożone)

150 g wątróbki drobiowej

50 g surowego boczku

1 ząbek czosnku

1 cebula

1/2 szklanki (125 ml) białego wytrawnego wina

1/2 szklanki (125 ml) śmietany 18-22 proc.

4 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki masła

sól

pieprz

Grzyby oczyść i pokrój na plasterki, cebulę i czosnek posiekaj, boczek pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło z 3 łyżkami oliwy, przesmaż na nich boczek, cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i duś około 10 minut na niewielkim ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodaj pokrojone wątróbki i smaż jeszcze przez chwilę. Dolej wino i zredukuj sos. Dodaj połowę śmietany, dopraw solą i pieprzem. podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj z sosem i resztą śmietany.

Zdjęcie Valdinox Patelnia Głęboka z Pokrywą Szklaną 28cm Zdjęcie Olympia Patelnia Głęboka 15cm Zdjęcie Zephyr Patelnia głęboka 26cm
Valdinox Patelnia Głęboka z... Olympia Patelnia Głęboka 15... Zephyr Patelnia głęboka 26cm
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA