Desery z galaretką

15.08.2013 12:00
Są kolorowe, proste w przygotowaniu i możesz im nadać dowolne kształty. Proponujemy cztery przepisy na sprawdzone desery galaretkowe.
1 Galaretka z owocami Galaretka z owocami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Galaretka z owocami

Składniki:

2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku

1/2 opakowania (ok. 200 g) mrożonych truskawek (lub miseczka truskawek z kompotu)

1 małe opakowanie (ok. 200 g) truskawkowego serka homogenizowanego

150 ml śmietanki 30 proc.

2 łyżeczki cukru pudru

 

Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na dnie miseczek ułóż rozmrożone truskawki (albo truskawki z kompotu), zostawiając kilka owoców do dekoracji. Zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki na około 20 minut.

Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Gotową wymieszaj z serkiem i ułóż na galaretkach. Każdą miseczkę z deserem udekoruj cząsteczkami truskawek.

Zdjęcie Carum Żelatyna Spożywcza 30g Zdjęcie Golden Cup Agar agar - naturalna żelatyna 24g Zdjęcie MTS Agar naturalna żelatyna 100g
Carum Żelatyna Spożywcza 30g Golden Cup Agar agar - natu... MTS Agar naturalna żelatyna...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2

Kolorowe kosteczki

Składniki:

po 1 opakowaniu różnokolorowych galaretek w proszku

250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.

1 łyżka cukru pudru

 

Każdą z galaretek oddzielnie rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Gdy tylko zaczną lekko tężeć, przelej do płaskich naczyń i wstaw do lodówki.

Gotowe galaretki pokrój w jednakowej wielkości kosteczki. Ubij śmietanę i wciąż ubijając dodaj cukier puder.

Do pucharków wkładaj na przemian według uznania kolorowe kosteczki galaretek i ubitej śmietany. Podawaj od razu lub wstaw do lodówki, żeby bita śmietana się nie rozpuściła.

Zdjęcie HENDI NABOJE DO BITEJ ŚMIETANY 24 SZT. 588215 Zdjęcie Hendi Syfon do bitej śmietany Profi Line 1 l (588024) Zdjęcie Hendi 589205
HENDI NABOJE DO BITEJ ŚMIET... Hendi Syfon do bitej śmieta... Hendi 589205
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3

Puszysty deser

Składniki:

po 1 opakowaniu różnokolorowych galaretek w proszku

1 puszka (ok. 500 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego

1 opakowanie(ok. 120 g) biszkoptów do wyłożenia tortownicy

owoce do dekoracji (np. ananasy lub brzoskwinie z puszki)

 

Każdą z galaretek oddzielnie rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Tortownicę wyłóż folią aluminiową, na dnie ułóż biszkopty.

W wysokim naczyniu ubij mikserem połowę mleka skondensowanego (przez minutę ubijaj na niskich obrotach, przez następne 3 minuty na najwyższych). Do ubitego mleka dodawaj porcjami jedną z tężejących galaretek, ubijaj na najwyższych obrotach 2-3 minuty. Wyłóż masę do tortownicy na biszkopty i wstaw do lodówki na około 10 minut.

Pozostałe mleko ubij z następną tężejącą galaretką i gotową masę rozłóż na poprzedniej, ponownie wstaw tortownicę na kilka minut do lodówki.

Osączone i pokrojone owoce ułóż na wierzchu deseru, zalej trzecią galaretką i wstaw całość na godzinę do lodówki.

Zdjęcie Pavoni Tortownica INFORMAMRS Zdjęcie BIRKMANN Tortownica SERCE 312159 Zdjęcie RENBERG TORTOWNICA RB-3547
Pavoni Tortownica INFORMAMRS BIRKMANN Tortownica SERCE 3... RENBERG TORTOWNICA RB-3547
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 Sernik na zimno Sernik na zimno Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Sernik na zimno

Składniki:

2 opakowania (200 g) homogenizowanych serków waniliowych

3 jajka

1 szklanka cukru pudru

1 kostka (200 g) masła

2 opakowania galaretki cytrynowej w proszku

2 opakowania galaretki brzoskwiniowej w proszku

1 duża puszka (ok. 800 g) brzoskwiń

 

Przygotuj galaretkę cytrynową używając połowy wody podanej w przepisie na opakowaniu. Jajka sparz, oddziel żółtka od białek.

Żółtka utrzyj mikserem z cukrem i nie przerywając ucierania dodawaj porcjami miękkie masło, a następnie serki homogenizowane.

Gdy galaretka zacznie tężeć, stopniowo dodaj ją do ucieranej masy. Na koniec do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka i przełóż do tortownicy (ok. 25 cm) wyłożonej folią aluminiową. Wstaw do lodówki, aby sernik stężał (ok. 20 minut)

Wyłóż na sitko brzoskwinie z puszki i dokładnie je odsącz. Przygotuj galaretkę brzoskwiniową używając połowy wody podanej w przepisie na opakowaniu (możesz użyć jeszcze mniej wody i uzupełnić płyn sokiem brzoskwiniowym z puszki - galaretki będą miały intensywniejszy smak owoców).

Pokrój brzoskwinie na grube plastry i ułóż je na schłodzonym serniku. Zalej wierzch tężejącą galaretką brzoskwiniową i wstaw na minimum pół godziny do lodówki.

Zdjęcie ETA 0028 GRATUS Zdjęcie Bosch MUM 57860 Zdjęcie Severin KM 3890
ETA 0028 GRATUS Bosch MUM 57860 Severin KM 3890
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Komentarze (2)
Desery z galaretką
Zaloguj się
  • mikiliki77

    0

    Ja zwykle robię galaretki z syropów owocowych jak mi zostaną, to też często mieszam, żeby nie było resztek żelatyny.

  • Gość: jasiek

    0

    przy tak gęstej galaretce, trzeba podczas tężenia od czasu do czasu zamieszać, żeby żelatyna nie zgromadziła się na dnie

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX