Piknikowe menu

Lato to czas pikników. Po kapryśnej wiośnie możemy w końcu cieszyć się przyjemną pogodą. W naszym koszu piknikowym znajdą się smaczne przekąski i pyszne desery. Nie zabraknie też czegoś dla spragnionych.
Ślimaczki z trotilli Ślimaczki z trotilli Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Ślimaczki z trotilli

Składniki ok. 20 ślimaczków:

4 tortille pszenne (średnica każdej ok. 25 cm)

1 wędzona pierś kurczaka (może być pieczona)

2 kolorowe papryki

1 marchewka

1 długi ogórek

150 g sera koziego (twarogowego)

sól

pieprz

 

Pierś kurczaka pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Warzywa umyj, wytnij z papryk gniazda nasienne, miąższ drobniutko pokrój. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz mięso z warzywami i odrobiną sera koziego. Każdy płat tortilli posmaruj kozim serem i ułóż na nim farsz. Zwiń tak jak naleśnik i zapiecz w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 st. C. Po zapieczeniu pokrój w ślimaczki o szerokości 2 cm i okręć plastrem ogórka. Zepnij wykałaczką.

Zdjęcie Kosz piknikowy dla 2 osób Cilio Bellagio CI-155761 Zdjęcie Macma Kosz piknikowy 6233701 Zdjęcie Wiklinowy kosz piknikowy Summertime
Kosz piknikowy dla 2 osób C... Macma Kosz piknikowy 6233701 Wiklinowy kosz piknikowy Su...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Torciki z razowego chleba

Składniki 10-12 paluszków:

10-12 kromek pieczywa razowego lub pumpernikla

6 plastrów szynki

6 plastrów sera żółtego

1-2 łyżeczki masła

4 rzodkiewki

 

Kromki posmaruj masłem i ułóż na nich szynkę i ser oraz plasterki rzodkiewek. Złóż piętrowo po trzy kromki i pokrój w małe paluszki, zepnij je wykałaczką (możesz dodać jeszcze sałatę, ale ta na długo nie zachowuje świeżości).

Placek z owocami

Składniki:

50 g miękkiego masła

50 g cukru

350 g mąki pszennej

180 ml mleka

1 jajko

30 g świeżych drożdży

szczypta soli

 

około 1,5 kg owoców (truskawki, borówki amerykańskie, śliwki, porzeczki, maliny)

 

Kruszonka:

130 g zimnego masła

100 g mąki pszennej

100 g mielonych migdałów

130 g brązowego cukru

 

Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Do lekko ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru, wkrusz drożdże i delikatnie wymieszaj, aby się rozpuściły. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie mleko z drożdżami, bardzo miękkie masło i jajko dodaj do mąki i wyrób gęste, elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od ścianek naczynia. Do wyrobienia ciasta możesz użyć robota kuchennego. Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie umyj i osusz owoce. Wysmaruj masłem blachę, ciasto jeszcze raz szybko zagnieć, przełóż na środek blachy i rozprowadź palcami, pomagając sobie wałkiem. Jeszcze raz przykryj i odstaw na 15 minut. Przygotuj kruszonkę: zimne masło pokrój w kostkę i rozetrzyj z pozostałymi składnikami, aż powstaną grudki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C, ciasto obłóż owocami i posyp kruszonką. Piecz 35-40 minut na złotobrązowy kolor.

Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym

Składniki:

175 g masła

1/4 szklanki cukru pudru

1 szklanka mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

skórka otarta z cytryny

 

Krem:

60 g masła

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki soku z cytryny

skórka otarta z cytryny

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C. Miękkie masło, cukier puder i skórkę z cytryny przełóż do dużej miski i ubij mikserem na puszystą masę. Do masy dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie ciasteczka (o średnicy około 3 cm). Piecz 12-14 minut na złotobrązowy kolor.

Wszystkie składniki kremu ubij na puszystą masę. Smaruj nim ciasteczka i sklejaj je po dwa.

Kolorowe liczydła

Składniki na 10 sztuk:

10 małych kuleczek mozzarelli

10 kolorowych pomidorków koktajlowych

10 zielonych oliwek bez pestek

1/2 melona miodowego

długie wykałaczki

 

Pomidorki umyj, mozzarellę i oliwki odsącz z zalewy, z melona wydrąż łyżeczką kuleczki. Nadziewaj kolejno poszczególne składniki na wykałaczki.

Przed podaniem możesz skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Kruche pierożki z warzywami i serem Kruche pierożki z warzywami i serem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Kruche pierożki z warzywami i serem

Składniki na 20 sztuk:

300 g mąki pszennej

150 g masła

50 g cukru pudru

1 żółtko

50 ml śmietany

150 g sera twarogowego

1 czerwona papryka

sól, pieprz

1 jajko

2 łyżki mleka

oliwa do smażenia

 

Paprykę pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na oliwie na patelni i wystudź. Wymieszaj z serem twarogowym i śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Mąkę, cukier puder i masło posiekaj nożem. Dodaj żółtko i śmietanę i krótko wyrabiaj. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki. Po kilkunastu minutach wyjmij i rozwałkowuj na grubość około 1 cm. Wytnij kółka, na każde nałóż farsz serowy, uformuj pierożki. Posmaruj je jajkiem rozmąconym z mlekiem i piecz w temperaturze 200 st. C przez 15-20 minut.

Koktajl owocowy Koktajl owocowy Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Koktajl owocowy

Składniki:

250 g truskawek

2 banany

1 mała puszka brzoskwiń (400g)

3/4 szklanki maślanki

cukier do smaku

 

Do blendera wrzuć umyte i odszypułkowane truskawki, pokrojone na plastry banany i połówki brzoskwiń, wlej syrop z puszki i około 3/4 szklanki maślanki. Zmiksuj i spróbuj, ewentualnie dodaj cukier, ale pamiętaj, że syrop z brzoskwiń jest bardzo słodki, więc koktajl może być wystarczająco słodki bez dodatku cukru.

Mini burgery Mini burgery Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Burgerki drobiowe z warzywami

Składniki na 6 sztuk:

1 pierś kurczaka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

6 bułeczek pełnoziarnistych

4 łyżeczki ugotowanej kaszy jęczmiennej

1 cukinia

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

2 pomidory

oliwa do smażenia

 

Mięso oczyść, umyj, osusz i dokładnie posiekaj. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ugotowaną kaszę i dokładnie wyrób, aż masa będzie się kleiła. Uformuj małe kotleciki i usmaż na patelni. Cukinię pokrój w plastry i usmaż na patelni na złoty kolor, dopraw solą i pieprzem. Bułeczki lekko przypiecz w piekarniku, gdy ostygną, posmaruj majonezem i ułóż pomidora, burgerki i cukinię.

Więcej o:
Komentarze (6)
Piknikowe menu
Zaloguj się
  • beretzantenka

    Oceniono 1 raz 1

    Ach ten placek truskawkowy z kruszonka (4) pobudzil moje kubki smakowe
    Dziekuje za przepis mam juz w faworytach i sezon truskawkowy nadchodzi :-)
    Lubie tez z rabarbarem widzialam na miescie moze wykombinuje cos podobnego

  • jogar

    Oceniono 2 razy 0

    Cociaż raz podaliscie jaka ilość wychodzi z przepisu- 20 pierogów. Ale grubość ciasta 1cm?
    Trochę więcej uwagi proszę poświęcać.

  • dulcissima

    Oceniono 2 razy 0

    PIerożki fajne, ale mam kilka zastrzeżeń:
    1. Ciasto to chyba na 2 mm, a nie na 1 cm??
    2. Farsz trochę mdły, ja do swojego dodałam połówkę przesmażonej cebulki, pokrojonej w kostkę, do tego trochę czosnku, pieprzu ziołowego i tymianku
    3. Ciasto strasznie trudne, jeśli chodzi o plastykę - przy formowaniu pierożków pęka i się kruszy.
    Idę wyciągać moje z piekarnika :)

  • Gość: gc

    Oceniono 1 raz -1

    tak jak fotografie scichockiego da sie jeszcze przezyc choc caly czas bazuje ona na jednym ustawieniu swiatla, to stylistke tej sesji powinniscie wyslac na bardzo bardzodlugie wakacje. najelpiej bezterminowe. wstyd sie podpisac pod czyms takim .. w szczegolnosci pod szaszlykami z pomidorow mozarelli melona i oliwek - sa tak nieudolnie zaprezentowane ze odpychaja

  • kocila

    Oceniono 3 razy -1

    Pierwsze zdjecie i pierwsza wtopa. Przepis na muffinki skopiowany z Le Cordon Bleu, tyle tylko, ze zmieniona skórka cytrynowa na pomaranczową. Dlaczego nie ma źródła przepisu, skoro sposób robienia jest żywcem skopiowany??? Złodziejaszki.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE