Makaron na zielono

Podaj ulubione makarony z nutą świeżej wiosennej zieleni. Możesz makaron zabarwić sosem tymiankowo-pietruszkowym czy wymieszać z soczyście zielonymi szparagami albo gotowy zielony makaron połączyć z fenkułem i koperkiem.

Makaron z sosem tymiankowo-pietruszkowym

Składniki:

300 g makaronu (najlepiej wstążek)

1 nieduży oscypek

1 łyżka oliwy

sól


Sos:

1 i 1/2 szklanki listków natki pietruszki

1/2 szklanki świeżego tymianku

1/2 szklanki startego parmezanu

1/2 szklanki uprażonych orzechów piniowych lub włoskich (posiekanych)

1/2 szklanki oliwy

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

Zmiksuj na gładką pastę natkę pietruszki, tymianek, parmezan, orzechy i czosnek. Nie przerywając miksowania, powoli wlewaj oliwę. Gdy sos będzie gładki dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać około tygodnia w lodówce). Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedź, wymieszaj z sosem, posyp startym na grube wióry oscypkiem.

Zdjęcie Alessi Garnek Mami do Makaronu Zdjęcie Lamart Garnek Ltss2417 24cm Zdjęcie Silit Garnek Vitaliano Nero do Makaronu 5,0l 24cm
Alessi Garnek Mami do Makaronu Lamart Garnek Ltss2417 24cm Silit Garnek Vitaliano Nero...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Makaron Makaron Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym

Składniki:

700-800 g zielonych szparagów (oczyszczonych, obranych i przyciętych)

500 g krótkiego makaronu (np. rurki, kolanka)

3 łyżki masła

3/4 szklanki gęstej śmietany 36 proc.

2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

1/4 szklanki soku z cytryny

sól

2-3 łyżki posiekanych listków natki

świeżo starty twardy ser do posypania (np. parmezan, oscypek)

Szparagi pokrój na kilkucentymetrowe kawałki i ugotuj (najlepiej na parze). Przełóż na sitko i przelej zimną wodą, a potem osącz. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.

Do rondla włóż masło i wlej śmietanę. Podgrzewaj, a gdy masło się stopi, dodaj skórkę i sok z cytryny, posól do smaku. Wymieszaj, zdejmij z ognia.

Do sosu włóż osączony makaron (dodaj też 2-3 łyżki wody, w której się gotował) oraz szparagi. Delikatnie wymieszaj i podgrzewaj około minuty na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Dodaj natkę, dopraw solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszaj. Przed podaniem posyp startym serem.

Zdjęcie Russell Hobbs 19811-56 Zdjęcie Tescoma 630872 Zdjęcie Unold 68801 Nudelmeister
Russell Hobbs 19811-56 Tescoma 630872 Unold 68801 Nudelmeister
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info

Zielone wstążki z indykiem

Składniki:

300 g zielonego makaronu wstążki

300 g piersi indyka

1 łyżka oliwy

1 fenkuł

1 obrana pomarańcza

1 łyżka orzeszków piniowych (lub innych)

2 łyżki posiekanego koperku

sól

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości posolonego wrzątku. Mięso opłucz, osusz, pokrój w paseczki i posól. W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzej na patelni oliwę i usmaż mięso (5 minut). Dodaj oczyszczony fenkuł i duś, aż stanie się miękki (ewentualnie dodaj nieco soli). Fenkuł wyjmij, lekko przestudź, przekrój na pół, a potem wzdłuż na kilka kawałków. Pomarańczę pokrój w kostkę. Odcedzony makaron wymieszaj delikatnie z podsmażonym mięsem indyka, fenkułem i kawałkami pomarańczy. Posyp orzeszkami piniowymi i koperkiem.

Zdjęcie BERLINGER HAUS Patelnia głęboka METALLIC LINE 24cm BH-1259 Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Pentolpress Patelnia Głęboka 28cm
BERLINGER HAUS Patelnia głę... Fissler Patelnia Patelnia G... Pentolpress Patelnia Głębok...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA