Chleb razowy na zakwasie

Gdy po domu rozejdzie się zapach pieczonego chleba, a potem - zanim całkiem ostygnie - zjesz kromkę z chrupiącą skórką, inny chleb już nie będzie ci smakował.
Chleb razowy na zakwasie Chleb razowy na zakwasie Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Składniki:

Zakwas:

1/2 szklanki mąki żytniej razowej

100 ml letniej wody

Chleb (proporcje na formę keksową):

zakwas

350 g mąki żytniej razowej

400 g maki pszennej

łyzka soli

600 ml letniej wody (jeśli chleb będzie bez dodatków wystarczy 500 ml)

dowolne dodatki - siemie lniane, pestki słonecznika, pestki dyni

olej i otręby do wysypania foremki

Krok 1

1/2 szklanki mąki żytniej razowej wymieszaj z letnią wodą, aby uzyskać masę o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj, ale niezbyt szczelnie, tak by powietrze swobodnie dochodziło, i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Codziennie dodawaj do zakwasu po 2-3 łyżki mąki. W ostatnim dniu fermentacji na zakwasie powinny się pojawić pęcherzyki powietrza, to jest znak, że zakwas jest gotowy.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto (ciasto się klei, i takie ma być, ale składniki muszą być dokładnie wymieszane).

Krok 3

Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 12 godzin.

Piekarnik nagrzej do 210 st. C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Foremkę wysmaruj olejem i wysyp otrębami.

Krok 4

Z wyrośniętego ciasta odejmij 2-3 łyżki, przełóż do słoiczka (to będzie zakwas do następnego chleba) i wstaw do lodówki.

Krok 5

Przełóż ciasto do formy. Wilgotną ręką wyrównaj wierzch ciasta i wstaw do piekarnika na 10 minut.

Krok 6

Wyjmij i natnij lekko już twardy wierzch ciasta. Wstaw chleb do piekarnika jeszcze na 50 minut.

Formę z upieczonym chlebem wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na około 10 minut, następnie wyjmij chleb z foremki.

Rada:

Zakwas, który przechowujesz w lodówce, przed pieczeniem następnego chleba wyjmij na kilka godzin przed zagniataniem ciasta.

Więcej o:
Komentarze (16)
Chleb razowy na zakwasie
Zaloguj się
  • epupecki

    Oceniono 5 razy -5

    Upiekłem. Smaczny! Najpierw jednak wypróbowałem zakwas. Żurek był zupełnie inny. Miał lekko winny posmak. Nie aż tak kwaśny. W końcu nie cały alkohol zdążył się utlenic na ocet.
    nk.pl/profile/1367794/gallery/album/28/657

  • Gość: grzes

    0

    Macie sporo racji inrytują mnie strony gdzie jest tylko informacji tyle reklam ze nie wiadomo w końcu po co tu jestesmy i co chcielismy znaleść:) trafiłem na strone w ktróe sa podae prosto przepisy jedna reklama która nie zabardzo p[rzeszkadza a przepisy rewelacja fajne fotki smaczne i zrobiłem chcleb coprawda na drożdzach ale szybki do zrobienia i łatwy a zapach pieczonego chcleba jest też w całym domu polecam

  • play100cen

    0

    @epupecki
    alkohol?

  • tss123

    0

    Może chleb makowy - www.stachurska.eu/?p=607 ?

  • dydelf1973

    Oceniono 5 razy 1

    Hmm. Fajne to, szkoda tylko że do ....piiii.... Składniki owszem są. A przepis na ten przykład gdzie?

  • maryshaa

    Oceniono 3 razy 3

    To prawda, nie ma jak domowy chleb!

  • oneyear

    Oceniono 7 razy 5

    otręby trzeba namoczyć przed dodaniem do chleba. Moczenie otrąb uaktywni skrobię oraz sprawi, że otręby nie wyciągną całej wody z chleba. Dodanie suchych otrąb sprawi, że chleb będzie się rozwalał i kruszył. Przepis jest mocno średni.

  • klm747

    Oceniono 7 razy 7

    pier.dolę, nie klikam!

  • dzioucha_z_lasu

    Oceniono 9 razy 9

    PIERD.OLĘ, NIE KLIKAM!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE