Wariacje z botwinką

Młode listki i małe korzonki buraków mają wielkie możliwości kulinarne. Wspaniale smakują nie tylko w chłodniku albo z młodymi ziemniakami. A przy tym jak pięknie zabarwiają potrawy na różowy kolor.

Roladka z kurczaka z sosem malinowym

100 g botwinki

100 ml czerwonego wina

100 g malin

250 g piersi kurczaka

80 g sera z niebieską pleśnią

1 łyżka miodu

1 łyżeczka sosu worcester

1 łyżka oliwy

sól

pieprz

Umyte łodygi botwinki zalej winem, dodaj miód i odrobinę wody, ugotuj do miękkości. Wyjmij je z rondla i odstaw, by ostygły.

Odparuj pozostały w rondlu płyn do objętości 20 ml. Do sosu dodaj przetarte przez sito maliny, sos worcester i miód, krótko podgrzej.

Mięso oczyść z błon, rozbij tłuczkiem, natrzyj solą i pieprzem. Posyp pokruszonym serem i zwiń, formując roladkę. Ułóż na posmarowanej oliwą folii aluminiowej, zawiń, mocno skręcając końce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj 15-18 min. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plastry.

Ułóż na botwince, polej gorącym sosem malinowym.

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Green 8el Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Truskawki Białe 8el Zdjęcie Ambition Komplet Garnków Larsson
Altom Valdinox Modern. Komp... Tadar Komplet Garnków z Pok... Ambition Komplet Garnków La...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Pierogi z botwinką Pierogi z botwinką Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Pierogi z botwinką

ciasto:

400 g mąki

1 jajko

sól

farsz:

500 g botwinki

200-250 g bryndzy

1/2 pęczka posiekanego szczypiorku

sól

pieprz

Przygotuj farsz: botwinkę dokładnie umyj, otrząśnij z wody i przełóż do miski. Sparz wrzątkiem, odciśnij z wody, posiekaj i wymieszaj z rozgniecioną widelcem bryndzą oraz ze szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto na pierogi: zagnieć mąkę z jajkiem, szczyptą soli i taką ilością ciepłej wody, aby powstało elastyczne, niezbyt miękkie ciasto. Rozwałkuj je cieniutko na posypanej mąka stolnicy i powycinaj szklanką kółka. Na każdym ułóż porcję farszu, sklej brzegi.

Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.

Zdjęcie Kuchenprofi zaciskacz do pierogów 10 cm 803552800 Zdjęcie STOLNICA MATA SILIKONOWA Zdjęcie Practic Wykrawacz do Pierogów Metalowy Dumpling
Kuchenprofi zaciskacz do pi... STOLNICA MATA SILIKONOWA Practic Wykrawacz do Pierog...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Sałatka z botwinką Sałatka z botwinką Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka z botwinką

pęczek botwinki

1/2 pęczka szczypiorku

3-4 pomidory

1 gomółka (ok. 125 g) mozzarelli

1 żółta papryka

2 łyżki zielonych oliwek albo kaparów

2-3 łyżki naturalnego jogurtu

2-3 łyżki śmietany 18 proc.

sok z cytryny

sól

pieprz

Botwinkę dokładnie umyj i odsącz. Łodyżki i liście pokrój na kawałki. Małe buraczki pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny (albo odłóż na zupę). Posiekaj szczypiorek, pomidory pokrój na cząstki, mozzarellę pokrój w kostkę lub w cienkie plasterki. Oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę, oliwki w plasterki. Połącz w misce składniki, dodaj jogurt wymieszany ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na pół godziny (sałatka nabierze pięknego koloru).

Zdjęcie Luminarc Salaterka Arty OPT14658 Zdjęcie Lubiana Salaterka HEL 00043 Zdjęcie Glasmark Salaterka Malowana
Luminarc Salaterka Arty OPT... Lubiana Salaterka HEL 00043 Glasmark Salaterka Malowana
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Tarta z botwinką i serem

ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

szczypta soli

farsz:

800 g botwinki

400 g naturalnego serka homogenizowanego

4 łyżki startego żółtego sera

2 jajka

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól

pieprz

oliwa do posmarowania ciasta

Przygotuj farsz: botwinkę dokładnie umyj, odsącz, zalej niewielką ilością osolonego wrzątku i gotuj do miękkości (8-10 minut). Odcedź, ostudź i drobno pokrój. Wymieszaj z serkiem homogenizowanym, startym żółtym serem i jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotuj ciasto: z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odłóż 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj, podsypując mąką, na placek nieco większy niż średnica formy i ułóż w formie (także na bokach), posmaruj oliwą. Resztę ciasta rozwałkuj i potnij na paseczki.

Wyłóż farsz na ciasto w formie, na farszu ułóż paseczki ciasta, posmaruj je oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym d 180 st.C 35-40 minut, aż paseczki ciasta nabiorą złocistego koloru.

Zdjęcie BOSCH MUM 54251 Zdjęcie SENCOR STM 44 RD Zdjęcie Clatronic KM 3632
BOSCH MUM 54251 SENCOR STM 44 RD Clatronic KM 3632
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Wariacje z botwinką
Zaloguj się
  • slodkoscipatryka

    0

    super! najlepiej taką tartę zrobić z ciasta kruchego i najlepiej, żeby była z mąki krupczatki szymanowskiej z Polskich Młynów :)

  • mar kan

    Oceniono 1 raz -1

    wow dużo tego, serio dużo, gdzie chłodnik barsz ukraiński i cała reszta

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE