Suflet czekoladowy

Ma opinię deseru kapryśnego. Ale jeśli zapewnisz właściwą temperaturę jajek, przesiejesz mąkę i nie otworzysz piekarnika w czasie pieczenia - wyrośnie lekki i puszysty.

Składniki:

1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady

1 szklanka mleka

4 jajka

4 łyżki masła

3 łyżki mąki

1 łyżka kakao

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

masło do wysmarowania foremek

cukier puder do posypania foremek

Krok 1

W rondelku zagotuj mleko z cukrem waniliowym i - bardzo gorącym - zalej pokruszoną czekoladę. Mieszaj do czasu, aż się rozpuści.

Krok 2

W drugim rondelku na małym ogniu roztop masło. Mieszając, wsypuj mąkę. Gotuj 2-3 minuty.

Krok 3

Do masła z mąką wlewaj rozpuszczoną w mleku czekoladę, cały czas mieszając. Doprowadź masę do wrzenia, zdejmij rondelek z ognia i zostaw do wystudzenia.

Krok 4

Oddziel żółtka od białek. Żółtka, jedno po drugim, wmieszaj starannie do masy czekoladowej.

Krok 5

Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj do piany kakao. Delikatnie połącz ubite białka z masą czekoladową.

Krok 6

Sześć foremek do sufletów posmaruj masłem i posyp cukrem pudrem. Wypełnij je masą czekoladową (do 2/3 wysokości). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 10 minut (nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia). Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem.

 

Rada

Jajka powinny być świeże i o temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej przez sitko, będzie bardziej napowietrzona, a upieczone suflety jeszcze delikatniejsze.

Więcej o:
Komentarze (13)
Suflet czekoladowy
Zaloguj się
  • comischef

    Oceniono 33 razy 23

    Bravo Gazeta.
    Cudnie przedstawiony przepis, łatwo wydrukować, a jeśli się drukarki nie posiada, podejrzeć i upierdzielonymi w jajkach i mące dłońmi klikać przewijając kolejne bezsensowne strony.
    Co za durny zwyczaj na tej gazecie?!!!

  • beruthiel66

    Oceniono 7 razy 3

    Przepisanie całości na kartkę i przytwierdzenie jej magnesami do lodówki, żeby tam zerkać nie jest niemożliwe.

  • nanzi

    0

    A ja robię w ten sposób swiatoczamiagaty.blogspot.com/2013/10/czekoladowy-suflet.html
    Foremki kupiłam w sklepie Ikea.

  • Gość: lemon1

    0

    głupi przepis wszystko do dupy

  • Gość: wojtas

    Oceniono 2 razy 0

    takie foremki kupisz bez problemu w sklepach sieci DUKA

  • Gość: fotel_bujany

    Oceniono 10 razy 0

    To ciasto wygląda jakby się zwarzyło, nie ma prawa wyjść z tego nic puszystego, a już z pewnością nie suflet.

  • Gość: outlet

    Oceniono 3 razy -3

    Recently, I did not give whole lot thought to commenting on weblog articles and have left feedback even less. Viewing your useful piece of writing, might inspire me to do this again.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE