Muffiny na s這dko i s這no

21.11.2017 08:04
W wi瘯szo軼i przepis闚 na muffiny trzeba stosowa poni窺ze zasady: sk豉dniki suche mieszasz razem w jednej misce, sk豉dniki mokre - w drugiej. Nast瘼nie przelewasz mokre do suchych i mieszasz. Ale uwaga: niezbyt dok豉dnie, powinny zosta grudki. Je郵i ciasto na muffiny wymieszasz za dok豉dnie, ciasto nie wyro郾ie i b璠zie twarde.
1

Muffiny marchewkowo-kardamonowe

5 逝pinek z nasionkami kardamonu
250 g m彗i pszennej
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/2 szklanki br您owego cukru
sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy
1/2 造瞠czki mielonego imbiru
1/2 szklanki posiekanych orzech闚 pekan (w這skich lub laskowych)
2 jajka
150 ml oleju s這necznikowego
2 marchewki starte na drobnej tarce

dekoracja:
150 ml 鄉ietankowego serka mascarpone
sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy
1 i 1/2 造磬i soku z cytryny
1/3 szklanki cukru pudru


Wyjmij nasionka kardamonu z os這nek i rozbij w mo寮zierzu.
Do miski przesiej m彗, dodaj proszek do pieczenia, cukier, start sk鏎k z pomara鎍zy, orzechy, imbir i kardamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do貫k.

W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem, przelej do miski z m彗 i jednocze郾ie dodaj start marchewk. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na 12 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud.

Przygotuj dekoracj: serek mascarpone, sk鏎k pomara鎍zow, sok z cytryny i cukier utrzyj mikserem na puszyst mas. Krem na堯 na wystudzone muffiny, udekoruj sk鏎k z pomara鎍zy.

Rada: w這ski 鄉ietankowy serek mascarpone mo瞠sz zast徙i innym kremowym, t逝stym serkiem 鄉ietankowym.

(12 sztuk)

Zdj璚ie Lurch FlexiLight 12 muffin闚 00016103 Zdj璚ie Ib Laursen Ceramiczna foremka do muffin闚 Strawberry 3971 Zdj璚ie OXO Wykrawacz do muffin闚 Good Grips 11113700MLNYK
Lurch FlexiLight 12 muffin... Ib Laursen Ceramiczna forem... OXO Wykrawacz do muffin闚 G...
Por闚naj ceny ? Sprawd ceny ? Por闚naj ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
2 Muffiny z czerwon papryk i fet Muffiny z czerwon papryk i fet fot. Marcin Urban

Muffiny z czerwon papryk i fet

1 du瘸 czerwona papryka
375 g m彗i pszennej
2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g sera feta
2 jajka
250 ml mleka
125 g mas豉


Papryk umyj, usu z niej gniazda nasienne i bia貫 cz窷ci, pokr鎩 na spore kawa趾i i opiecz chwil w piekarniku, a sk鏎ka 軼iemnieje. Obierz papryk ze sk鏎y i pokr鎩 na ma貫 kawa趾i.

Do du瞠j miski przesiej m彗, dodaj proszek do pieczenia, szczypt soli, kawa趾i papryki i pokruszony ser feta. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do貫k.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z m彗 i jednocze郾ie dolej roztopione mas這. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na 12 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz oko這 20 minut.

(12 sztuk)

Zdj璚ie BOSCH MUM57830 Zdj璚ie Kenwood KMX50 Zdj璚ie MPM MRK05
BOSCH MUM57830 Kenwood KMX50 MPM MRK05
Sprawd ceny ? Por闚naj ceny ? Por闚naj ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
3

Muffiny z oliwkami, rozmarynem i parmezanem

375 g m彗i pszennej
2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g czarnych oliwek
35 g sera parmezan
1 造磬a 鈍ie瞠go rozmarynu
2 jajka
250 ml mleka
125 g mas豉


Do du瞠j miski przesiej m彗, dodaj proszek do pieczenia, szczypt soli, posiekane oliwki, drobno starty parmezan i posiekane igie趾i rozmarynu. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do貫k.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z m彗 i jednocze郾ie dolej roztopione mas這. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na 12 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko這 20 minut.

(12 sztuk)

Zdj璚ie Tala Wa貫k do wycinania wst捫ek z lukru/fondantu 10A00975 Zdj璚ie Kuchenprofi 0805800000 Zdj璚ie Tala Narz璠zia do modelowania lukru 10A09732
Tala Wa貫k do wycinania wst... Kuchenprofi 0805800000 Tala Narz璠zia do modelowan...
Por闚naj ceny ? Por闚naj ceny ? Sprawd ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
4 Muffiny z boczkiem i natk pietruszki Muffiny z boczkiem i natk pietruszki fot. Marcin Urban

Muffiny z boczkiem i natk pietruszki

2 造瞠czki oleju
6 plasterk闚 chudego boczku lub bekonu
1 du瘸 cebula
375 g m彗i pszennej
2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 造瞠czka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
250 ml mleka
125 g mas豉


Pokr鎩 boczek w kosteczk i przesma na patelni na oleju, a boczek b璠zie chrupki. Prze堯 na papierowe r璚zniki i ods帷z z nadmiaru t逝szczu. Na tej samej patelni przesma posiekan cebul, a b璠zie mi瘯ka i si lekko zrumieni. Odstaw do wystygni璚ia.

Do du瞠j miski przesiej m彗, dodaj proszek do pieczenia, szczypt soli i posiekan natk pietruszki. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do貫k.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z m彗 i jednocze郾ie dolej roztopione mas這, wystudzon cebulk i boczek. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na 12 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz oko這 20 minut.

(12 sztuk)

Zdj璚ie ITATI Fartuch kuchenny SUPER BABCIA 04704 Zdj璚ie Kela Tabea 11742 Zdj璚ie Niecenzuralne Czapka Szefa Kuchni Hot Chef
ITATI Fartuch kuchenny SUPE... Kela Tabea 11742 Niecenzuralne Czapka Szefa ...
Sprawd ceny ? Sprawd ceny ? Sprawd ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
5

Muffiny z suszonymi 郵iwkami i brandy

60 g suszonych 郵iwek
3 造磬i gor帷ej wody
1 造磬a brandy
150 g m彗i pszennej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
60 g mas豉
50 g br您owego cukru
1 jajko

lukier:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
2 造磬i soku z cytryny
郵iwki do dekoracji


奸iwki zmiksuj z gor帷 wod, dodaj brandy. Wymieszaj m彗 z proszkiem do pieczenia. Mas這 utrzyj z cukrem na puszyst mas, dodaj jajko, a nast瘼nie m彗 i zmiksowane 郵iwki. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na sze嗆 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud.

Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i ostro積ie podgrzej, a cukier si rozpu軼i. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj ca陰 郵iwk.

(6 sztuk)

Zdj璚ie Ewax Patera 3902 Zdj璚ie Iittala Patera Ultima Thule Zdj璚ie Patera szklana trzypoziomowa 69897
Ewax Patera 3902 Iittala Patera Ultima Thule Patera szklana trzypoziomow...
Sprawd ceny ? Sprawd ceny ? Sprawd ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
6

Muffiny lawendowe

150 g m彗i pszennej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
115 g mas豉
1/2 szklanki cukru
1/4 造瞠czki suszonych kwiatk闚 lawendy
2 jajka
2 造磬i mleka

lukier:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
1 造磬a wody
1 造磬a soku z czarnej porzeczki
6 ga陰zek lawendy do dekoracji


Lawend rozgnie w mo寮zierzu.

Wymieszaj m彗 z proszkiem do pieczenia. Mas這 utrzyj z cukrem i lawend na puszyst mas, dodaj jajka, m彗 i na koniec mleko. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na sze嗆 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud.

Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj wod i sok porzeczkowy (lukier nabierze 豉dnego koloru), wymieszaj i ostro積ie podgrzej. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj ga陰zkami lawendy.

(6 sztuk)

Zdj璚ie Komplet: Porcelanowe Talerze Deserowe - Lady Liz Zdj璚ie Nuova R2S Komplet: 4 Talerzyki Deserowe - Motyle (Papi) - Nostalgie Zdj璚ie NUOVA R2S Zestaw 4 talerzy deserowych z porcelany 976 GLUR
Komplet: Porcelanowe Talerz... Nuova R2S Komplet: 4 Talerz... NUOVA R2S Zestaw 4 talerzy ...
Sprawd ceny ? Sprawd ceny ? Sprawd ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
7

Muffiny motylkowe z kremem z marakui

150 g m彗i pszennej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
115 g mas豉
p馧 szklanki cukru pudru
2 jajka
3 owoce marakui

krem:
3 owoce marakui
200 g serka mascarpone (w這ski t逝sty ser 鄉ietankowy)
4 造磬i cukru pudru


Owoce marakui przetnij, wydr捫 mi捫sz i przetrzyj go na sicie, by usun望 pestki. Wymieszaj m彗 z proszkiem do pieczenia. Mas這 utrzyj z cukrem na puszyst mas, dodaj jajka, a nast瘼nie m彗 i sok z owoc闚 marakui. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na sze嗆 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud.

Odkr鎩 wierzch z muffin闚, przekr鎩 go na p馧, zachowaj.

Przygotuj krem: Za pomoc miksera ubij ser z cukrem i dodaj mi捫sz z pozosta造ch 3 owoc闚, tym razem nie usuwaj pestek.

ㄊ瞠czk nak豉daj krem na babeczk, z dw鏂h po堯wek odkrojonych wierzch闚 ciasteczka uformuj skrzyde趾a.

(6 sztuk)

Zdj璚ie BranQ MISKI DO MIESZANIA KPL.3 SZT 印IWKA 1060 Zdj璚ie Kare Design Miski Network 39021 Zdj璚ie Silit Miski kuchenne ze stali 0022.7399.11
BranQ MISKI DO MIESZANIA KP... Kare Design Miski Network 3... Silit Miski kuchenne ze sta...
Sprawd ceny ? Sprawd ceny ? Sprawd ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
8

Muffiny z serem ricotta i dyni

150 g dyni konserwowej krojonej
150 g m彗i pszennej
1 i 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/4 造瞠czki cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki serka ricotta
1/2 造瞠czki ekstraktu waniliowego
2 造磬i oleju s這necznikowego


Do miski przesiej m彗, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier i ods帷zon z zalewy dyni. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do貫k.

W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem, serkiem i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z m彗 i jednocze郾ie dolej olej. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na sze嗆 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostud.

Udekoruj serkiem ricotta i sk鏎k z pomara鎍zy.

Rada: w這ski 鄉ietankowy serek ricotta mo瞠sz zast徙i t逝stym bia造m serem - wa積e, 瞠by nie by kremowy, lecz granulkowaty.

(6 sztuk)

9

Muffiny czekoladowo-wi郾iowe

85 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
115 g mas豉
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
200 g m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 造磬a kakao
2 造磬i m帷zki migda這wej
2 造磬i wi郾i闚ki
1/2 szklanki wi郾i kandyzowanych

dekoracja:
100 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
1/2 szklanki bitej 鄉ietany
1 造磬a wi郾i闚ki
12 wi郾i kandyzowanych


Czekolad i 造瞠czk mas豉 rozpu嗆 w k徙ieli wodnej. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.

Wymieszaj m彗 z proszkiem do pieczenia, kakao i m帷zk migda這w. Mas這 utrzyj z cukrem pudrem na puszyst mas, dodaj jajka, rozpuszczon czekolad, a nast瘼nie po陰czone suche sk豉dniki i na koniec wi郾i闚k i wisienki. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na 12 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud.

Przygotuj dekoracj: rozpu嗆 czekolad w k徙ieli wodnej, dodaj wi郾i闚k, ostud. Na wystudzone muffiny na堯 polew z rozpuszczonej czekolady, po 造盧e bitej 鄉ietany, do堯 wisienki i p豉tki tartej czekolady.

(10-12 sztuk)

10 Muffiny z bia陰 czekolad Muffiny z bia陰 czekolad fot. Marcin Urban

Muffiny z bia陰 czekolad

375 g m彗i pszennej
2 造瞠czki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
200 g bia貫j czekolady
2 造瞠czki startej sk鏎ki cytrynowej
375 ml mleka
2 jajka
160 g mas豉
45 g p豉tk闚 migda這wych


Do du瞠j miski przesiej m彗, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczypt soli, sk鏎k z cytryny i posiekan czekolad. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do貫k.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z m彗 i jednocze郾ie dolej roztopione mas這. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na 12 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Posyp p豉tkami migda這wymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko這 25 minut.

(12 sztuk)

11

Muffiny bananowe z kremem karmelowym

4 kruche cukierki kr闚ki
150 g m彗i pszennej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
60 g mas豉
60 g br您owego cukru
1 jajko
1 dojrza造 banan

do dekoracji:
1 dojrza造 banan
2/3 szklanki bitej 鄉ietany
3-4 造磬i gotowego kremu karmelowego


Kr闚ki pokrusz. Wymieszaj m彗 z proszkiem do pieczenia. Mas這 utrzyj z cukrem na puszyst mas, dodaj jajko, rozgniecionego banana, a nast瘼nie m彗 i na koniec pokruszone kr闚ki. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na sze嗆 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud.

Na wystudzone muffiny na堯 kleks bitej 鄉ietany, 造瞠czk karmelu i po dwa plasterki banana.

(6 sztuk)

12

Muffiny angielskie

400 g m彗i pszennej
1,5 造瞠czki soli
10 g 鈍ie篡ch dro盥篡 piwnych lub 2 造瞠czki suszonych
1 造瞠czka cukru pudru
225 ml wody
1 造瞠czka mi瘯kiego mas豉


W ma造m rondelku podgrzej wod (ale uwa瘸j - nie mo瞠 by gor帷a). Zdejmij z ognia i rozpu嗆 w wodzie dro盥瞠.

M彗, s鏊 i cukier puder przesiej do miski, uformuj do貫k w kopczyku i wlej do niego rozpuszczone dro盥瞠 oraz rozpuszczone mas這. Stopniowo zagarniaj do 鈔odka m彗 i dalej wyrabiaj ciasto. Kiedy ju b璠zie odchodzi od r瘯i, prze堯 na stolnic lub blat podsypane m彗 i dalej wyrabiaj, a ciasto b璠zie bardzo g豉dkie i elastyczne. Prze堯 ciasto do miski, przykryj 軼iereczk i odstaw w ciep貫 i nieprzewiewne miejsce do wyro郾i璚ia. W ci庵u godziny powinno podwoi swoj obj皻o嗆.

Po wyro郾i璚iu ciasto prze堯 z powrotem na blat i ponownie wyr鏏. Rozwa趾uj na grubo嗆 ok. 1 cm i szklank lub miseczk o 鈔ednicy 7 cm wycinaj kr捫ki. Uk豉daj je na blasze wy這穎nej pergaminem do pieczenia - pami皻aj o zachowaniu odleg這軼i, bo muffiny b璠 ros造 tak瞠 podczas pieczenia. Przykryj 軼iereczk i odstaw do wyro郾i璚ia na 15-20 min.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz 15 minut, w po這wie pieczenia przekr璚aj帷 muffiny na drug stron.

(12 sztuk)

13 Muffiny cytrynowe Muffiny cytrynowe fot. Marcin Urban

Muffiny cytrynowe

300 g m彗i pszennej
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
2 造磬i startej sk鏎ki z cytryny
185 ml ma郵anki
1 造瞠czka ekstraktu waniliowego
2 jajka
110 g mas豉

krem:
2 bia趾a
3/4 szklanki cukru pudru
ew. sk鏎ka otarta z 1 cytryny


Do du瞠j miski przesiej m彗, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczypt soli i start sk鏎k z cytryny. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do貫k.

W drugiej misce wymieszaj jajka z ma郵ank i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z m彗 i jednocze郾ie dolej roztopione mas這. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na 12 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 12-15 minut. Wyjmij z pieca i ostud.

Przygotuj krem: ubij na sztywno pian z bia貫k z cukrem pudrem, dodaj sk鏎k z cytryny i udekoruj ni muffiny.

Rada: ekstrakt waniliowy kupisz w dobrych supermarketach lub sklepach z egzotyczn 篡wno軼i. Mo瞠sz go zast徙i opakowaniem cukru wanilinowego - w闚czas odpowiednio zmniejsz ilo嗆 cukru, a sam cukier wymieszaj z m彗 (nie dodawaj do "mokrych" sk豉dnik闚).

(8-12 sztuk)

14

Muffiny wi郾iowe

200 g m彗i pszennej
2 造瞠czki proszku do pieczenia
60 g p豉tk闚 owsianych
150 g cukru pudru
1 造瞠czka mielonego cynamonu
torebka cukru wanilinowego
220 g wi郾i ze s這ika (zachowaj kilka do dekoracji)
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
150 g mas豉

polewa:
100 g bia貫j czekolady
1 造磬a mas豉


Do du瞠j miski przesiej m彗, dodaj proszek do pieczenia, p豉tki owsiane, cukier puder, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do貫k. Wi郾ie ods帷z z zalewy.

W drugiej misce wymieszaj jajka z jogurtem, przelej do miski z m彗 i jednocze郾ie dolej roztopione mas這 oraz dorzu po這w wi郾i. Szybko wymieszaj, ale tak, 瞠by tylko po陰czy sk豉dniki - grudki maj zosta.

Form na 12 muffinek posmaruj mas貫m lub wy堯 kolorowymi papierowymi kokilkami. ㄊ磬 nak豉daj ciasto do foremek, wype軟iaj帷 je do 3/4 wysoko軼i. Na wierzch u堯 pozosta貫 wi郾ie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostud.

Przygotuj polew: rozpu嗆 w k徙ieli wodnej czekolad, dodaj mas這, wymieszaj i polej ni muffiny. Udekoruj od這穎nymi wi郾iami.

Rada: zamiast wi郾i w zalewie mo瞠sz u篡 te wi郾i mro穎nych, kandyzowanych, a w sezonie - 鈍ie篡ch. Pami皻aj jednak, 瞠by by造 wydrylowane.

(12 sztuk)

Komentarze (3)
Muffiny na s這dko i s這no
Zaloguj si
  • sybirak2

    Oceniono 7 razy 3

    Niech mi, ku..., kto powie,co to znaczy "muffiny s trendy"?

  • rainyday2

    Oceniono 3 razy 1

    Bardzo lubi muffiny w ka盥ej postaci, a te robi貫m ju par razy. Raz z kabanosami Maestro zamiast boczku i te wysz造 bardzo smaczne.

  • winoiser

    Oceniono 3 razy -3

    fajny przepis, na pewno zrobi, a ja polecam spr鏏owa wykona sery w domu, bardzo 豉twe, lub wino i cydr winoiser.com/blog-wino-i-ser/

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX