Muffiny na s³odko i s³ono

W wiêkszo¶ci przepisów na muffiny trzeba stosowaæ poni¿sze zasady: sk³adniki suche mieszasz razem w jednej misce, sk³adniki mokre - w drugiej. Nastêpnie przelewasz mokre do suchych i mieszasz. Ale uwaga: niezbyt dok³adnie, powinny zostaæ grudki. Je¶li ciasto na muffiny wymieszasz za dok³adnie, ciasto nie wyro¶nie i bêdzie twarde.

Muffiny marchewkowo-kardamonowe

5 ³upinek z nasionkami kardamonu
250 g m±ki pszennej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki br±zowego cukru
skórka starta z 1 pomarañczy
1/2 ³y¿eczki mielonego imbiru
1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan (w³oskich lub laskowych)
2 jajka
150 ml oleju s³onecznikowego
2 marchewki starte na drobnej tarce

dekoracja:
150 ml ¶mietankowego serka mascarpone
skórka starta z 1 pomarañczy
1 i 1/2 ³y¿ki soku z cytryny
1/3 szklanki cukru pudru


Wyjmij nasionka kardamonu z os³onek i rozbij w mo¼dzierzu.
Do miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, cukier, start± skórkê z pomarañczy, orzechy, imbir i kardamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem, przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dodaj start± marchewkê. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.

Przygotuj dekoracjê: serek mascarpone, skórkê pomarañczow±, sok z cytryny i cukier utrzyj mikserem na puszyst± masê. Krem na³ó¿ na wystudzone muffiny, udekoruj skórk± z pomarañczy.

Rada: w³oski ¶mietankowy serek mascarpone mo¿esz zast±piæ innym kremowym, t³ustym serkiem ¶mietankowym.

(12 sztuk)

Zdjêcie Lurch FlexiLight 12 muffinów 00016103 Zdjêcie Ib Laursen Ceramiczna foremka do muffinów Strawberry 3971 Zdjêcie OXO Wykrawacz do muffinów Good Grips 11113700MLNYK
Lurch FlexiLight 12 muffinó... Ib Laursen Ceramiczna forem... OXO Wykrawacz do muffinów G...
Porównaj ceny ? Sprawd¼ ceny ? Porównaj ceny ?
¼ród³o: Okazje.info
Muffiny z czerwon± papryk± i fet± Muffiny z czerwon± papryk± i fet± fot. Marcin Urban

Muffiny z czerwon± papryk± i fet±

1 du¿a czerwona papryka
375 g m±ki pszennej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g sera feta
2 jajka
250 ml mleka
125 g mas³a


Paprykê umyj, usuñ z niej gniazda nasienne i bia³e czê¶ci, pokrój na spore kawa³ki i opiecz chwilê w piekarniku, a¿ skórka ¶ciemnieje. Obierz paprykê ze skóry i pokrój na ma³e kawa³ki.

Do du¿ej miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, szczyptê soli, kawa³ki papryki i pokruszony ser feta. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej roztopione mas³o. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz oko³o 20 minut.

(12 sztuk)

Zdjêcie BOSCH MUM57830 Zdjêcie Kenwood KMX50 Zdjêcie MPM MRK05
BOSCH MUM57830 Kenwood KMX50 MPM MRK05
Sprawd¼ ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
¼ród³o: Okazje.info

Muffiny z oliwkami, rozmarynem i parmezanem

375 g m±ki pszennej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g czarnych oliwek
35 g sera parmezan
1 ³y¿ka ¶wie¿ego rozmarynu
2 jajka
250 ml mleka
125 g mas³a


Do du¿ej miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, szczyptê soli, posiekane oliwki, drobno starty parmezan i posiekane igie³ki rozmarynu. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej roztopione mas³o. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko³o 20 minut.

(12 sztuk)

Zdjêcie Tala Wa³ek do wycinania wst±¿ek z lukru/fondantu 10A00975 Zdjêcie Kuchenprofi 0805800000 Zdjêcie Tala Narzêdzia do modelowania lukru 10A09732
Tala Wa³ek do wycinania wst... Kuchenprofi 0805800000 Tala Narzêdzia do modelowan...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawd¼ ceny ?
¼ród³o: Okazje.info
Muffiny z boczkiem i natk± pietruszki Muffiny z boczkiem i natk± pietruszki fot. Marcin Urban

Muffiny z boczkiem i natk± pietruszki

2 ³y¿eczki oleju
6 plasterków chudego boczku lub bekonu
1 du¿a cebula
375 g m±ki pszennej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 ³y¿eczka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
250 ml mleka
125 g mas³a


Pokrój boczek w kosteczkê i przesma¿ na patelni na oleju, a¿ boczek bêdzie chrupki. Prze³ó¿ na papierowe rêczniki i ods±cz z nadmiaru t³uszczu. Na tej samej patelni przesma¿ posiekan± cebulê, a¿ bêdzie miêkka i siê lekko zrumieni. Odstaw do wystygniêcia.

Do du¿ej miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, szczyptê soli i posiekan± natkê pietruszki. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej roztopione mas³o, wystudzon± cebulkê i boczek. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz oko³o 20 minut.

(12 sztuk)

Zdjêcie ITATI Fartuch kuchenny SUPER BABCIA 04704 Zdjêcie Kela Tabea 11742 Zdjêcie Niecenzuralne Czapka Szefa Kuchni Hot Chef
ITATI Fartuch kuchenny SUPE... Kela Tabea 11742 Niecenzuralne Czapka Szefa ...
Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ?
¼ród³o: Okazje.info

Muffiny z suszonymi ¶liwkami i brandy

60 g suszonych ¶liwek
3 ³y¿ki gor±cej wody
1 ³y¿ka brandy
150 g m±ki pszennej
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
60 g mas³a
50 g br±zowego cukru
1 jajko

lukier:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
2 ³y¿ki soku z cytryny
¶liwki do dekoracji


¦liwki zmiksuj z gor±c± wod±, dodaj brandy. Wymieszaj m±kê z proszkiem do pieczenia. Mas³o utrzyj z cukrem na puszyst± masê, dodaj jajko, a nastêpnie m±kê i zmiksowane ¶liwki. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na sze¶æ muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.

Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i ostro¿nie podgrzej, a¿ cukier siê rozpu¶ci. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj ca³± ¶liwk±.

(6 sztuk)

Zdjêcie Ewax Patera 3902 Zdjêcie Iittala Patera Ultima Thule Zdjêcie Patera szklana trzypoziomowa 69897
Ewax Patera 3902 Iittala Patera Ultima Thule Patera szklana trzypoziomow...
Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ?
¼ród³o: Okazje.info

Muffiny lawendowe

150 g m±ki pszennej
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
115 g mas³a
1/2 szklanki cukru
1/4 ³y¿eczki suszonych kwiatków lawendy
2 jajka
2 ³y¿ki mleka

lukier:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
1 ³y¿ka wody
1 ³y¿ka soku z czarnej porzeczki
6 ga³±zek lawendy do dekoracji


Lawendê rozgnieæ w mo¼dzierzu.

Wymieszaj m±kê z proszkiem do pieczenia. Mas³o utrzyj z cukrem i lawend± na puszyst± masê, dodaj jajka, m±kê i na koniec mleko. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na sze¶æ muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.

Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj wodê i sok porzeczkowy (lukier nabierze ³adnego koloru), wymieszaj i ostro¿nie podgrzej. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj ga³±zkami lawendy.

(6 sztuk)

Zdjêcie Komplet: Porcelanowe Talerze Deserowe - Lady Liz Zdjêcie Nuova R2S Komplet: 4 Talerzyki Deserowe - Motyle (Papi) - Nostalgie Zdjêcie NUOVA R2S Zestaw 4 talerzy deserowych z porcelany 976 GLUR
Komplet: Porcelanowe Talerz... Nuova R2S Komplet: 4 Talerz... NUOVA R2S Zestaw 4 talerzy ...
Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ?
¼ród³o: Okazje.info

Muffiny motylkowe z kremem z marakui

150 g m±ki pszennej
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
115 g mas³a
pó³ szklanki cukru pudru
2 jajka
3 owoce marakui

krem:
3 owoce marakui
200 g serka mascarpone (w³oski t³usty ser ¶mietankowy)
4 ³y¿ki cukru pudru


Owoce marakui przetnij, wydr±¿ mi±¿sz i przetrzyj go na sicie, by usun±æ pestki. Wymieszaj m±kê z proszkiem do pieczenia. Mas³o utrzyj z cukrem na puszyst± masê, dodaj jajka, a nastêpnie m±kê i sok z owoców marakui. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na sze¶æ muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.

Odkrój wierzch z muffinów, przekrój go na pó³, zachowaj.

Przygotuj krem: Za pomoc± miksera ubij ser z cukrem i dodaj mi±¿sz z pozosta³ych 3 owoców, tym razem nie usuwaj pestek.

£y¿eczk± nak³adaj krem na babeczkê, z dwóch po³ówek odkrojonych wierzchów ciasteczka uformuj skrzyde³ka.

(6 sztuk)

Zdjêcie BranQ MISKI DO MIESZANIA KPL.3 SZT ¦LIWKA 1060 Zdjêcie Kare Design Miski Network 39021 Zdjêcie Silit Miski kuchenne ze stali 0022.7399.11
BranQ MISKI DO MIESZANIA KP... Kare Design Miski Network 3... Silit Miski kuchenne ze sta...
Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ?
¼ród³o: Okazje.info

Muffiny z serem ricotta i dyni±

150 g dyni konserwowej krojonej
150 g m±ki pszennej
1 i 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1/4 ³y¿eczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki serka ricotta
1/2 ³y¿eczki ekstraktu waniliowego
2 ³y¿ki oleju s³onecznikowego


Do miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier i ods±czon± z zalewy dyniê. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.

W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem, serkiem i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej olej. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na sze¶æ muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.

Udekoruj serkiem ricotta i skórk± z pomarañczy.

Rada: w³oski ¶mietankowy serek ricotta mo¿esz zast±piæ t³ustym bia³ym serem - wa¿ne, ¿eby nie by³ kremowy, lecz granulkowaty.

(6 sztuk)

Muffiny czekoladowo-wi¶niowe

85 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
115 g mas³a
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
200 g m±ki
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1 ³y¿ka kakao
2 ³y¿ki m±czki migda³owej
2 ³y¿ki wi¶niówki
1/2 szklanki wi¶ni kandyzowanych

dekoracja:
100 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
1/2 szklanki bitej ¶mietany
1 ³y¿ka wi¶niówki
12 wi¶ni kandyzowanych


Czekoladê i ³y¿eczkê mas³a rozpu¶æ w k±pieli wodnej. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.

Wymieszaj m±kê z proszkiem do pieczenia, kakao i m±czk± migda³ow±. Mas³o utrzyj z cukrem pudrem na puszyst± masê, dodaj jajka, rozpuszczon± czekoladê, a nastêpnie po³±czone suche sk³adniki i na koniec wi¶niówkê i wisienki. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.

Przygotuj dekoracjê: rozpu¶æ czekoladê w k±pieli wodnej, dodaj wi¶niówkê, ostud¼. Na wystudzone muffiny na³ó¿ polewê z rozpuszczonej czekolady, po ³y¿ce bitej ¶mietany, do³ó¿ wisienki i p³atki tartej czekolady.

(10-12 sztuk)

Muffiny z bia³± czekolad± Muffiny z bia³± czekolad± fot. Marcin Urban

Muffiny z bia³± czekolad±

375 g m±ki pszennej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
200 g bia³ej czekolady
2 ³y¿eczki startej skórki cytrynowej
375 ml mleka
2 jajka
160 g mas³a
45 g p³atków migda³owych


Do du¿ej miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptê soli, skórkê z cytryny i posiekan± czekoladê. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej roztopione mas³o. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Posyp p³atkami migda³owymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko³o 25 minut.

(12 sztuk)

Muffiny bananowe z kremem karmelowym

4 kruche cukierki krówki
150 g m±ki pszennej
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
60 g mas³a
60 g br±zowego cukru
1 jajko
1 dojrza³y banan

do dekoracji:
1 dojrza³y banan
2/3 szklanki bitej ¶mietany
3-4 ³y¿ki gotowego kremu karmelowego


Krówki pokrusz. Wymieszaj m±kê z proszkiem do pieczenia. Mas³o utrzyj z cukrem na puszyst± masê, dodaj jajko, rozgniecionego banana, a nastêpnie m±kê i na koniec pokruszone krówki. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na sze¶æ muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.

Na wystudzone muffiny na³ó¿ kleks bitej ¶mietany, ³y¿eczkê karmelu i po dwa plasterki banana.

(6 sztuk)

Muffiny angielskie

400 g m±ki pszennej
1,5 ³y¿eczki soli
10 g ¶wie¿ych dro¿d¿y piwnych lub 2 ³y¿eczki suszonych
1 ³y¿eczka cukru pudru
225 ml wody
1 ³y¿eczka miêkkiego mas³a


W ma³ym rondelku podgrzej wodê (ale uwa¿aj - nie mo¿e byæ gor±ca). Zdejmij z ognia i rozpu¶æ w wodzie dro¿d¿e.

M±kê, sól i cukier puder przesiej do miski, uformuj do³ek w kopczyku i wlej do niego rozpuszczone dro¿d¿e oraz rozpuszczone mas³o. Stopniowo zagarniaj do ¶rodka m±kê i dalej wyrabiaj ciasto. Kiedy ju¿ bêdzie odchodziæ od rêki, prze³ó¿ na stolnicê lub blat podsypane m±k± i dalej wyrabiaj, a¿ ciasto bêdzie bardzo g³adkie i elastyczne. Prze³ó¿ ciasto do miski, przykryj ¶ciereczk± i odstaw w ciep³e i nieprzewiewne miejsce do wyro¶niêcia. W ci±gu godziny powinno podwoiæ swoj± objêto¶æ.

Po wyro¶niêciu ciasto prze³ó¿ z powrotem na blat i ponownie wyrób. Rozwa³kuj na grubo¶æ ok. 1 cm i szklank± lub miseczk± o ¶rednicy 7 cm wycinaj kr±¿ki. Uk³adaj je na blasze wy³o¿onej pergaminem do pieczenia - pamiêtaj o zachowaniu odleg³o¶ci, bo muffiny bêd± ros³y tak¿e podczas pieczenia. Przykryj ¶ciereczk± i odstaw do wyro¶niêcia na 15-20 min.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz 15 minut, w po³owie pieczenia przekrêcaj±c muffiny na drug± stronê.

(12 sztuk)

Muffiny cytrynowe Muffiny cytrynowe fot. Marcin Urban

Muffiny cytrynowe

300 g m±ki pszennej
1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
2 ³y¿ki startej skórki z cytryny
185 ml ma¶lanki
1 ³y¿eczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
110 g mas³a

krem:
2 bia³ka
3/4 szklanki cukru pudru
ew. skórka otarta z 1 cytryny


Do du¿ej miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptê soli i start± skórkê z cytryny. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z ma¶lank± i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej roztopione mas³o. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 12-15 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.

Przygotuj krem: ubij na sztywno pianê z bia³ek z cukrem pudrem, dodaj skórkê z cytryny i udekoruj ni± muffiny.

Rada: ekstrakt waniliowy kupisz w dobrych supermarketach lub sklepach z egzotyczn± ¿ywno¶ci±. Mo¿esz go zast±piæ opakowaniem cukru wanilinowego - wówczas odpowiednio zmniejsz ilo¶æ cukru, a sam cukier wymieszaj z m±k± (nie dodawaj do "mokrych" sk³adników).

(8-12 sztuk)

Muffiny wi¶niowe

200 g m±ki pszennej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
60 g p³atków owsianych
150 g cukru pudru
1 ³y¿eczka mielonego cynamonu
torebka cukru wanilinowego
220 g wi¶ni ze s³oika (zachowaj kilka do dekoracji)
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
150 g mas³a

polewa:
100 g bia³ej czekolady
1 ³y¿ka mas³a


Do du¿ej miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, p³atki owsiane, cukier puder, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek. Wi¶nie ods±cz z zalewy.

W drugiej misce wymieszaj jajka z jogurtem, przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej roztopione mas³o oraz dorzuæ po³owê wi¶ni. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.

Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Na wierzch u³ó¿ pozosta³e wi¶nie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.

Przygotuj polewê: rozpu¶æ w k±pieli wodnej czekoladê, dodaj mas³o, wymieszaj i polej ni± muffiny. Udekoruj od³o¿onymi wi¶niami.

Rada: zamiast wi¶ni w zalewie mo¿esz u¿yæ te¿ wi¶ni mro¿onych, kandyzowanych, a w sezonie - ¶wie¿ych. Pamiêtaj jednak, ¿eby by³y wydrylowane.

(12 sztuk)

Wiêcej o:
Copyright © Agora SA