5 ³upinek z nasionkami kardamonu
250 g m±ki pszennej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki br±zowego cukru
skórka starta z 1 pomarañczy
1/2 ³y¿eczki mielonego imbiru
1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan (w³oskich lub laskowych)
2 jajka
150 ml oleju s³onecznikowego
2 marchewki starte na drobnej tarce
dekoracja:
150 ml ¶mietankowego serka mascarpone
skórka starta z 1 pomarañczy
1 i 1/2 ³y¿ki soku z cytryny
1/3 szklanki cukru pudru
Wyjmij nasionka kardamonu z os³onek i rozbij w mo¼dzierzu.
Do miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, cukier, start± skórkê z pomarañczy, orzechy, imbir i kardamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem, przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dodaj start± marchewkê. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.
Przygotuj dekoracjê: serek mascarpone, skórkê pomarañczow±, sok z cytryny i cukier utrzyj mikserem na puszyst± masê. Krem na³ó¿ na wystudzone muffiny, udekoruj skórk± z pomarañczy.
Rada: w³oski ¶mietankowy serek mascarpone mo¿esz zast±piæ innym kremowym, t³ustym serkiem ¶mietankowym.
(12 sztuk)
Lurch FlexiLight 12 muffinó... | Ib Laursen Ceramiczna forem... | OXO Wykrawacz do muffinów G... |
Porównaj ceny ? | Sprawd¼ ceny ? | Porównaj ceny ? |
1 du¿a czerwona papryka
375 g m±ki pszennej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g sera feta
2 jajka
250 ml mleka
125 g mas³a
Paprykê umyj, usuñ z niej gniazda nasienne i bia³e czê¶ci, pokrój na spore kawa³ki i opiecz chwilê w piekarniku, a¿ skórka ¶ciemnieje. Obierz paprykê ze skóry i pokrój na ma³e kawa³ki.
Do du¿ej miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, szczyptê soli, kawa³ki papryki i pokruszony ser feta. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej roztopione mas³o. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz oko³o 20 minut.
(12 sztuk)
BOSCH MUM57830 | Kenwood KMX50 | MPM MRK05 |
Sprawd¼ ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
375 g m±ki pszennej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g czarnych oliwek
35 g sera parmezan
1 ³y¿ka ¶wie¿ego rozmarynu
2 jajka
250 ml mleka
125 g mas³a
Do du¿ej miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, szczyptê soli, posiekane oliwki, drobno starty parmezan i posiekane igie³ki rozmarynu. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej roztopione mas³o. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko³o 20 minut.
(12 sztuk)
Tala Wa³ek do wycinania wst... | Kuchenprofi 0805800000 | Tala Narzêdzia do modelowan... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawd¼ ceny ? |
2 ³y¿eczki oleju
6 plasterków chudego boczku lub bekonu
1 du¿a cebula
375 g m±ki pszennej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 ³y¿eczka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
250 ml mleka
125 g mas³a
Pokrój boczek w kosteczkê i przesma¿ na patelni na oleju, a¿ boczek bêdzie chrupki. Prze³ó¿ na papierowe rêczniki i ods±cz z nadmiaru t³uszczu. Na tej samej patelni przesma¿ posiekan± cebulê, a¿ bêdzie miêkka i siê lekko zrumieni. Odstaw do wystygniêcia.
Do du¿ej miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, szczyptê soli i posiekan± natkê pietruszki. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej roztopione mas³o, wystudzon± cebulkê i boczek. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz oko³o 20 minut.
(12 sztuk)
ITATI Fartuch kuchenny SUPE... | Kela Tabea 11742 | Niecenzuralne Czapka Szefa ... |
Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? |
60 g suszonych ¶liwek
3 ³y¿ki gor±cej wody
1 ³y¿ka brandy
150 g m±ki pszennej
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
60 g mas³a
50 g br±zowego cukru
1 jajko
lukier:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
2 ³y¿ki soku z cytryny
¶liwki do dekoracji
¦liwki zmiksuj z gor±c± wod±, dodaj brandy. Wymieszaj m±kê z proszkiem do pieczenia. Mas³o utrzyj z cukrem na puszyst± masê, dodaj jajko, a nastêpnie m±kê i zmiksowane ¶liwki. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na sze¶æ muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.
Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i ostro¿nie podgrzej, a¿ cukier siê rozpu¶ci. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj ca³± ¶liwk±.
(6 sztuk)
Ewax Patera 3902 | Iittala Patera Ultima Thule | Patera szklana trzypoziomow... |
Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? |
150 g m±ki pszennej
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
115 g mas³a
1/2 szklanki cukru
1/4 ³y¿eczki suszonych kwiatków lawendy
2 jajka
2 ³y¿ki mleka
lukier:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
1 ³y¿ka wody
1 ³y¿ka soku z czarnej porzeczki
6 ga³±zek lawendy do dekoracji
Lawendê rozgnieæ w mo¼dzierzu.
Wymieszaj m±kê z proszkiem do pieczenia. Mas³o utrzyj z cukrem i lawend± na puszyst± masê, dodaj jajka, m±kê i na koniec mleko. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na sze¶æ muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.
Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj wodê i sok porzeczkowy (lukier nabierze ³adnego koloru), wymieszaj i ostro¿nie podgrzej. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj ga³±zkami lawendy.
(6 sztuk)
Komplet: Porcelanowe Talerz... | Nuova R2S Komplet: 4 Talerz... | NUOVA R2S Zestaw 4 talerzy ... |
Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? |
150 g m±ki pszennej
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
115 g mas³a
pó³ szklanki cukru pudru
2 jajka
3 owoce marakui
krem:
3 owoce marakui
200 g serka mascarpone (w³oski t³usty ser ¶mietankowy)
4 ³y¿ki cukru pudru
Owoce marakui przetnij, wydr±¿ mi±¿sz i przetrzyj go na sicie, by usun±æ pestki. Wymieszaj m±kê z proszkiem do pieczenia. Mas³o utrzyj z cukrem na puszyst± masê, dodaj jajka, a nastêpnie m±kê i sok z owoców marakui. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na sze¶æ muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.
Odkrój wierzch z muffinów, przekrój go na pó³, zachowaj.
Przygotuj krem: Za pomoc± miksera ubij ser z cukrem i dodaj mi±¿sz z pozosta³ych 3 owoców, tym razem nie usuwaj pestek.
£y¿eczk± nak³adaj krem na babeczkê, z dwóch po³ówek odkrojonych wierzchów ciasteczka uformuj skrzyde³ka.
(6 sztuk)
BranQ MISKI DO MIESZANIA KP... | Kare Design Miski Network 3... | Silit Miski kuchenne ze sta... |
Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? |
150 g dyni konserwowej krojonej
150 g m±ki pszennej
1 i 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1/4 ³y¿eczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki serka ricotta
1/2 ³y¿eczki ekstraktu waniliowego
2 ³y¿ki oleju s³onecznikowego
Do miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier i ods±czon± z zalewy dyniê. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.
W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem, serkiem i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej olej. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na sze¶æ muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.
Udekoruj serkiem ricotta i skórk± z pomarañczy.
Rada: w³oski ¶mietankowy serek ricotta mo¿esz zast±piæ t³ustym bia³ym serem - wa¿ne, ¿eby nie by³ kremowy, lecz granulkowaty.
(6 sztuk)
85 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
115 g mas³a
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
200 g m±ki
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1 ³y¿ka kakao
2 ³y¿ki m±czki migda³owej
2 ³y¿ki wi¶niówki
1/2 szklanki wi¶ni kandyzowanych
dekoracja:
100 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
1/2 szklanki bitej ¶mietany
1 ³y¿ka wi¶niówki
12 wi¶ni kandyzowanych
Czekoladê i ³y¿eczkê mas³a rozpu¶æ w k±pieli wodnej. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Wymieszaj m±kê z proszkiem do pieczenia, kakao i m±czk± migda³ow±. Mas³o utrzyj z cukrem pudrem na puszyst± masê, dodaj jajka, rozpuszczon± czekoladê, a nastêpnie po³±czone suche sk³adniki i na koniec wi¶niówkê i wisienki. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.
Przygotuj dekoracjê: rozpu¶æ czekoladê w k±pieli wodnej, dodaj wi¶niówkê, ostud¼. Na wystudzone muffiny na³ó¿ polewê z rozpuszczonej czekolady, po ³y¿ce bitej ¶mietany, do³ó¿ wisienki i p³atki tartej czekolady.
(10-12 sztuk)
375 g m±ki pszennej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
200 g bia³ej czekolady
2 ³y¿eczki startej skórki cytrynowej
375 ml mleka
2 jajka
160 g mas³a
45 g p³atków migda³owych
Do du¿ej miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptê soli, skórkê z cytryny i posiekan± czekoladê. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej roztopione mas³o. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Posyp p³atkami migda³owymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko³o 25 minut.
(12 sztuk)
4 kruche cukierki krówki
150 g m±ki pszennej
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
60 g mas³a
60 g br±zowego cukru
1 jajko
1 dojrza³y banan
do dekoracji:
1 dojrza³y banan
2/3 szklanki bitej ¶mietany
3-4 ³y¿ki gotowego kremu karmelowego
Krówki pokrusz. Wymieszaj m±kê z proszkiem do pieczenia. Mas³o utrzyj z cukrem na puszyst± masê, dodaj jajko, rozgniecionego banana, a nastêpnie m±kê i na koniec pokruszone krówki. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na sze¶æ muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.
Na wystudzone muffiny na³ó¿ kleks bitej ¶mietany, ³y¿eczkê karmelu i po dwa plasterki banana.
(6 sztuk)
400 g m±ki pszennej
1,5 ³y¿eczki soli
10 g ¶wie¿ych dro¿d¿y piwnych lub 2 ³y¿eczki suszonych
1 ³y¿eczka cukru pudru
225 ml wody
1 ³y¿eczka miêkkiego mas³a
W ma³ym rondelku podgrzej wodê (ale uwa¿aj - nie mo¿e byæ gor±ca). Zdejmij z ognia i rozpu¶æ w wodzie dro¿d¿e.
M±kê, sól i cukier puder przesiej do miski, uformuj do³ek w kopczyku i wlej do niego rozpuszczone dro¿d¿e oraz rozpuszczone mas³o. Stopniowo zagarniaj do ¶rodka m±kê i dalej wyrabiaj ciasto. Kiedy ju¿ bêdzie odchodziæ od rêki, prze³ó¿ na stolnicê lub blat podsypane m±k± i dalej wyrabiaj, a¿ ciasto bêdzie bardzo g³adkie i elastyczne. Prze³ó¿ ciasto do miski, przykryj ¶ciereczk± i odstaw w ciep³e i nieprzewiewne miejsce do wyro¶niêcia. W ci±gu godziny powinno podwoiæ swoj± objêto¶æ.
Po wyro¶niêciu ciasto prze³ó¿ z powrotem na blat i ponownie wyrób. Rozwa³kuj na grubo¶æ ok. 1 cm i szklank± lub miseczk± o ¶rednicy 7 cm wycinaj kr±¿ki. Uk³adaj je na blasze wy³o¿onej pergaminem do pieczenia - pamiêtaj o zachowaniu odleg³o¶ci, bo muffiny bêd± ros³y tak¿e podczas pieczenia. Przykryj ¶ciereczk± i odstaw do wyro¶niêcia na 15-20 min.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz 15 minut, w po³owie pieczenia przekrêcaj±c muffiny na drug± stronê.
(12 sztuk)
300 g m±ki pszennej
1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
2 ³y¿ki startej skórki z cytryny
185 ml ma¶lanki
1 ³y¿eczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
110 g mas³a
krem:
2 bia³ka
3/4 szklanki cukru pudru
ew. skórka otarta z 1 cytryny
Do du¿ej miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptê soli i start± skórkê z cytryny. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z ma¶lank± i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej roztopione mas³o. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 12-15 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.
Przygotuj krem: ubij na sztywno pianê z bia³ek z cukrem pudrem, dodaj skórkê z cytryny i udekoruj ni± muffiny.
Rada: ekstrakt waniliowy kupisz w dobrych supermarketach lub sklepach z egzotyczn± ¿ywno¶ci±. Mo¿esz go zast±piæ opakowaniem cukru wanilinowego - wówczas odpowiednio zmniejsz ilo¶æ cukru, a sam cukier wymieszaj z m±k± (nie dodawaj do "mokrych" sk³adników).
(8-12 sztuk)
200 g m±ki pszennej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
60 g p³atków owsianych
150 g cukru pudru
1 ³y¿eczka mielonego cynamonu
torebka cukru wanilinowego
220 g wi¶ni ze s³oika (zachowaj kilka do dekoracji)
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
150 g mas³a
polewa:
100 g bia³ej czekolady
1 ³y¿ka mas³a
Do du¿ej miski przesiej m±kê, dodaj proszek do pieczenia, p³atki owsiane, cukier puder, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku do³ek. Wi¶nie ods±cz z zalewy.
W drugiej misce wymieszaj jajka z jogurtem, przelej do miski z m±k± i jednocze¶nie dolej roztopione mas³o oraz dorzuæ po³owê wi¶ni. Szybko wymieszaj, ale tak, ¿eby tylko po³±czyæ sk³adniki - grudki maj± zostaæ.
Formê na 12 muffinek posmaruj mas³em lub wy³ó¿ kolorowymi papierowymi kokilkami. £y¿k± nak³adaj ciasto do foremek, wype³niaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Na wierzch u³ó¿ pozosta³e wi¶nie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostud¼.
Przygotuj polewê: rozpu¶æ w k±pieli wodnej czekoladê, dodaj mas³o, wymieszaj i polej ni± muffiny. Udekoruj od³o¿onymi wi¶niami.
Rada: zamiast wi¶ni w zalewie mo¿esz u¿yæ te¿ wi¶ni mro¿onych, kandyzowanych, a w sezonie - ¶wie¿ych. Pamiêtaj jednak, ¿eby by³y wydrylowane.
(12 sztuk)