Muffiny na słodko i słono

W większości przepisów na muffiny trzeba stosować poniższe zasady: składniki suche mieszasz razem w jednej misce, składniki mokre - w drugiej. Następnie przelewasz mokre do suchych i mieszasz. Ale uwaga: niezbyt dokładnie, powinny zostać grudki. Jeśli ciasto na muffiny wymieszasz za dokładnie, ciasto nie wyrośnie i będzie twarde.

Muffiny marchewkowo-kardamonowe

5 łupinek z nasionkami kardamonu
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan (włoskich lub laskowych)
2 jajka
150 ml oleju słonecznikowego
2 marchewki starte na drobnej tarce

dekoracja:
150 ml śmietankowego serka mascarpone
skórka starta z 1 pomarańczy
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki cukru pudru


Wyjmij nasionka kardamonu z osłonek i rozbij w moździerzu.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, startą skórkę z pomarańczy, orzechy, imbir i kardamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem, przelej do miski z mąką i jednocześnie dodaj startą marchewkę. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Przygotuj dekorację: serek mascarpone, skórkę pomarańczową, sok z cytryny i cukier utrzyj mikserem na puszystą masę. Krem nałóż na wystudzone muffiny, udekoruj skórką z pomarańczy.

Rada: włoski śmietankowy serek mascarpone możesz zastąpić innym kremowym, tłustym serkiem śmietankowym.

(12 sztuk)

Zdjęcie Lurch FlexiLight 12 muffinów 00016103 Zdjęcie Ib Laursen Ceramiczna foremka do muffinów Strawberry 3971 Zdjęcie OXO Wykrawacz do muffinów Good Grips 11113700MLNYK
Lurch FlexiLight 12 muffinó... Ib Laursen Ceramiczna forem... OXO Wykrawacz do muffinów G...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Muffiny z czerwoną papryką i fetą Muffiny z czerwoną papryką i fetą fot. Marcin Urban

Muffiny z czerwoną papryką i fetą

1 duża czerwona papryka
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g sera feta
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła


Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i białe części, pokrój na spore kawałki i opiecz chwilę w piekarniku, aż skórka ściemnieje. Obierz paprykę ze skóry i pokrój na małe kawałki.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, kawałki papryki i pokruszony ser feta. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 20 minut.

(12 sztuk)

Zdjęcie BOSCH MUM57830 Zdjęcie Kenwood KMX50 Zdjęcie MPM MRK05
BOSCH MUM57830 Kenwood KMX50 MPM MRK05
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

Muffiny z oliwkami, rozmarynem i parmezanem

375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g czarnych oliwek
35 g sera parmezan
1 łyżka świeżego rozmarynu
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła


Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, posiekane oliwki, drobno starty parmezan i posiekane igiełki rozmarynu. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 20 minut.

(12 sztuk)

Zdjęcie Tala Wałek do wycinania wstążek z lukru/fondantu 10A00975 Zdjęcie Kuchenprofi 0805800000 Zdjęcie Tala Narzędzia do modelowania lukru 10A09732
Tala Wałek do wycinania wst... Kuchenprofi 0805800000 Tala Narzędzia do modelowan...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Muffiny z boczkiem i natką pietruszki Muffiny z boczkiem i natką pietruszki fot. Marcin Urban

Muffiny z boczkiem i natką pietruszki

2 łyżeczki oleju
6 plasterków chudego boczku lub bekonu
1 duża cebula
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła


Pokrój boczek w kosteczkę i przesmaż na patelni na oleju, aż boczek będzie chrupki. Przełóż na papierowe ręczniki i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i się lekko zrumieni. Odstaw do wystygnięcia.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło, wystudzoną cebulkę i boczek. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 20 minut.

(12 sztuk)

Zdjęcie ITATI Fartuch kuchenny SUPER BABCIA 04704 Zdjęcie Kela Tabea 11742 Zdjęcie Niecenzuralne Czapka Szefa Kuchni Hot Chef
ITATI Fartuch kuchenny SUPE... Kela Tabea 11742 Niecenzuralne Czapka Szefa ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Muffiny z suszonymi śliwkami i brandy

60 g suszonych śliwek
3 łyżki gorącej wody
1 łyżka brandy
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g masła
50 g brązowego cukru
1 jajko

lukier:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
śliwki do dekoracji


Śliwki zmiksuj z gorącą wodą, dodaj brandy. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, a następnie mąkę i zmiksowane śliwki. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i ostrożnie podgrzej, aż cukier się rozpuści. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj całą śliwką.

(6 sztuk)

Zdjęcie Ewax Patera 3902 Zdjęcie Iittala Patera Ultima Thule Zdjęcie Patera szklana trzypoziomowa 69897
Ewax Patera 3902 Iittala Patera Ultima Thule Patera szklana trzypoziomow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Muffiny lawendowe

150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
115 g masła
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki suszonych kwiatków lawendy
2 jajka
2 łyżki mleka

lukier:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka soku z czarnej porzeczki
6 gałązek lawendy do dekoracji


Lawendę rozgnieć w moździerzu.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i lawendą na puszystą masę, dodaj jajka, mąkę i na koniec mleko. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj wodę i sok porzeczkowy (lukier nabierze ładnego koloru), wymieszaj i ostrożnie podgrzej. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj gałązkami lawendy.

(6 sztuk)

Zdjęcie Komplet: Porcelanowe Talerze Deserowe - Lady Liz Zdjęcie Nuova R2S Komplet: 4 Talerzyki Deserowe - Motyle (Papi) - Nostalgie Zdjęcie NUOVA R2S Zestaw 4 talerzy deserowych z porcelany 976 GLUR
Komplet: Porcelanowe Talerz... Nuova R2S Komplet: 4 Talerz... NUOVA R2S Zestaw 4 talerzy ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Muffiny motylkowe z kremem z marakui

150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
115 g masła
pół szklanki cukru pudru
2 jajka
3 owoce marakui

krem:
3 owoce marakui
200 g serka mascarpone (włoski tłusty ser śmietankowy)
4 łyżki cukru pudru


Owoce marakui przetnij, wydrąż miąższ i przetrzyj go na sicie, by usunąć pestki. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajka, a następnie mąkę i sok z owoców marakui. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Odkrój wierzch z muffinów, przekrój go na pół, zachowaj.

Przygotuj krem: Za pomocą miksera ubij ser z cukrem i dodaj miąższ z pozostałych 3 owoców, tym razem nie usuwaj pestek.

Łyżeczką nakładaj krem na babeczkę, z dwóch połówek odkrojonych wierzchów ciasteczka uformuj skrzydełka.

(6 sztuk)

Zdjęcie BranQ MISKI DO MIESZANIA KPL.3 SZT ŚLIWKA 1060 Zdjęcie Kare Design Miski Network 39021 Zdjęcie Silit Miski kuchenne ze stali 0022.7399.11
BranQ MISKI DO MIESZANIA KP... Kare Design Miski Network 3... Silit Miski kuchenne ze sta...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Muffiny z serem ricotta i dynią

150 g dyni konserwowej krojonej
150 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki serka ricotta
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki oleju słonecznikowego


Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier i odsączoną z zalewy dynię. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.

W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem, serkiem i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej olej. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Udekoruj serkiem ricotta i skórką z pomarańczy.

Rada: włoski śmietankowy serek ricotta możesz zastąpić tłustym białym serem - ważne, żeby nie był kremowy, lecz granulkowaty.

(6 sztuk)

Muffiny czekoladowo-wiśniowe

85 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
115 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki mączki migdałowej
2 łyżki wiśniówki
1/2 szklanki wiśni kandyzowanych

dekoracja:
100 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
1/2 szklanki bitej śmietany
1 łyżka wiśniówki
12 wiśni kandyzowanych


Czekoladę i łyżeczkę masła rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mączką migdałową. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj jajka, rozpuszczoną czekoladę, a następnie połączone suche składniki i na koniec wiśniówkę i wisienki. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Przygotuj dekorację: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj wiśniówkę, ostudź. Na wystudzone muffiny nałóż polewę z rozpuszczonej czekolady, po łyżce bitej śmietany, dołóż wisienki i płatki tartej czekolady.

(10-12 sztuk)

Muffiny z białą czekoladą Muffiny z białą czekoladą fot. Marcin Urban

Muffiny z białą czekoladą

375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
200 g białej czekolady
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
375 ml mleka
2 jajka
160 g masła
45 g płatków migdałowych


Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny i posiekaną czekoladę. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 25 minut.

(12 sztuk)

Muffiny bananowe z kremem karmelowym

4 kruche cukierki krówki
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g masła
60 g brązowego cukru
1 jajko
1 dojrzały banan

do dekoracji:
1 dojrzały banan
2/3 szklanki bitej śmietany
3-4 łyżki gotowego kremu karmelowego


Krówki pokrusz. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, rozgniecionego banana, a następnie mąkę i na koniec pokruszone krówki. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Na wystudzone muffiny nałóż kleks bitej śmietany, łyżeczkę karmelu i po dwa plasterki banana.

(6 sztuk)

Muffiny angielskie

400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży piwnych lub 2 łyżeczki suszonych
1 łyżeczka cukru pudru
225 ml wody
1 łyżeczka miękkiego masła


W małym rondelku podgrzej wodę (ale uważaj - nie może być gorąca). Zdejmij z ognia i rozpuść w wodzie drożdże.

Mąkę, sól i cukier puder przesiej do miski, uformuj dołek w kopczyku i wlej do niego rozpuszczone drożdże oraz rozpuszczone masło. Stopniowo zagarniaj do środka mąkę i dalej wyrabiaj ciasto. Kiedy już będzie odchodzić od ręki, przełóż na stolnicę lub blat podsypane mąką i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie bardzo gładkie i elastyczne. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. W ciągu godziny powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto przełóż z powrotem na blat i ponownie wyrób. Rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i szklanką lub miseczką o średnicy 7 cm wycinaj krążki. Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia - pamiętaj o zachowaniu odległości, bo muffiny będą rosły także podczas pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 min.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz 15 minut, w połowie pieczenia przekręcając muffiny na drugą stronę.

(12 sztuk)

Muffiny cytrynowe Muffiny cytrynowe fot. Marcin Urban

Muffiny cytrynowe

300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki startej skórki z cytryny
185 ml maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
110 g masła

krem:
2 białka
3/4 szklanki cukru pudru
ew. skórka otarta z 1 cytryny


Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z maślanką i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 12-15 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Przygotuj krem: ubij na sztywno pianę z białek z cukrem pudrem, dodaj skórkę z cytryny i udekoruj nią muffiny.

Rada: ekstrakt waniliowy kupisz w dobrych supermarketach lub sklepach z egzotyczną żywnością. Możesz go zastąpić opakowaniem cukru wanilinowego - wówczas odpowiednio zmniejsz ilość cukru, a sam cukier wymieszaj z mąką (nie dodawaj do "mokrych" składników).

(8-12 sztuk)

Muffiny wiśniowe

200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g płatków owsianych
150 g cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
torebka cukru wanilinowego
220 g wiśni ze słoika (zachowaj kilka do dekoracji)
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
150 g masła

polewa:
100 g białej czekolady
1 łyżka masła


Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier puder, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek. Wiśnie odsącz z zalewy.

W drugiej misce wymieszaj jajka z jogurtem, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło oraz dorzuć połowę wiśni. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Na wierzch ułóż pozostałe wiśnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Przygotuj polewę: rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, dodaj masło, wymieszaj i polej nią muffiny. Udekoruj odłożonymi wiśniami.

Rada: zamiast wiśni w zalewie możesz użyć też wiśni mrożonych, kandyzowanych, a w sezonie - świeżych. Pamiętaj jednak, żeby były wydrylowane.

(12 sztuk)

Więcej o:
Copyright © Agora SA