Kurczak z nadzieniem

Natarty tylko solą i pieprzem, podczas pieczenia chłonie smak wypełniającego go farszu. W tradycji kuchni polskiej podawany na rodzinny obiad.

Składniki:

1 kurczak (ok. 1,7 kg)

1/2 kostki (100 g) masła

sól

pieprz

 

Nadzienie:

1 szklanka tartej bułki

2 wątróbki drobiowe

2 jajka

2 łyżki masła

1 pęczek natki

mleko do ew. rozrzedzenia nadzienia

cukier

sól

pieprz

Krok 1

Przygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, jajka i masło. Dokładnie wyrób ręką. Jeśli masa będzie bardzo ścisła, po trochu dodawaj mleka. Na koniec dodaj posiekane listki natki.

Rada: nadzienie będzie delikatniejsze, jeśli białka jajek ubijesz na sztywną pianę. Wówczas dodajesz je na końcu i delikatnie wyrabiasz masę.

Krok 2

Przygotuj kurczaka: dokładnie wymyj i oczyść go w środku i na zewnątrz. Wytnij szyjkę i skrzydełka (nie wyrzucaj, upieczesz je razem z kurczakiem), usuń kuper. Dopraw solą i pieprzem od wewnątrz i na zewnątrz.

Krok 3

Porcjami dokładnie nafaszeruj kurczaka, zszyj nitką lub zepnij fałdy, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Nitką zwiąż nogi kurczaka.

Krok 4

Do brytfanki z rusztem nalej wody na wysokość ok. 1 cm. Na ruszcie ułóż kurczaka grzbietem do dołu oraz skrzydełka i szyjkę. Obłóż kawałkami masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i na 10 min włącz termoobieg. Po tym czasie przełącz na zwykły piec.

Krok 5

Smaruj pędzelkiem lub polewaj kurczaka wodą z brytfanki co 20-25 min. Po godzinie pieczenia bardzo ostrożnie przełóż kurczaka grzbietem do góry i kontynuuj pieczenie przez kolejne pół godziny. Po tym czasie znów włącz termoobieg i piecz 15 min, po czym przekręć kurczaka z powrotem na grzbiet i piecz ponownie 15 min (obserwuj skórkę, ma się zrumienić). Pamiętaj, żeby obracać też skrzydełka i szyjkę. Całkowity czas pieczenia to jakieś 2 godziny.

Ważne: skrzydełka i szyjka będą gotowe wcześniej.

Krok 6

Wyjmij kurczaka z piekarnika, ułóż na desce i najpierw usuń nitki, potem rozetnij wzdłuż pierś, rozchyl mostek i ostrożnie wyjmij gorące nadzienie. Następnie wykrój kręgosłup z obu stron. Podziel kurczaka na ćwiartki lub mniejsze kawałki, według gustu. Przelej sos z brytfanki do sosjerki.

Więcej o:
Komentarze (4)
Kurczak z nadzieniem
Zaloguj się
  • rowno

    Oceniono 4 razy 2

    A jak ktoś nie ma termoobiegu?...

  • mal49

    Oceniono 4 razy 2

    Wszystko fajnie, ale dlaczego wciąż wpiera nam się, że nadziewany kurczak należy przyrządzać z kośćmi?
    Boneless Chicken lepiej smakuje i można go zjeść na zimno i gorąco do ostatniej okruszyny.

  • psotnik.kolatek

    Oceniono 11 razy 1

    Kurczak nadziewany bułką tartą - to chyba jakieś danie na kryzys? Szklanka bułki tartej i 2 wątróbki? I podczas pieczenia chłonie smak wypełniającego go farszu?

    Jakaś marna parodia kurczaka po polsku, który powinien być faszerowany mięsem z dodatkiem bułki moczonej w mleku (broń boże tartej!), wątróbki, pietruszki zielonej (całe mnóstwo) i przypraw. I żadnych jajek, bo farsz będzie twardy. Takie kurczaki, kupione od kobiety ze wsi podaje się u mnie w domu na początek ciepłych dni.

  • kawiarniany.filozof

    Oceniono 10 razy -2

    tjaa, kurczak nadziewany... hormonami wzrostu i antybiotykami. Smacznego. Niech żyje przemysłowy tucz zwierząt.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX