Młoda marchewka

Jest tak delikatna, że nie trzeba jej skrobać, wystarczy tylko umyć. I tak pełna słodyczy, że w przyrządzanych z nią surówkach i zupach wspaniale współgra z kwaskowatymi jabłkami i aromatycznymi ziołami.
1 surówka z marchwi i jabłka surówka z marchwi i jabłka fot. Marcin Urban

Surówka z marchewki, jabłka i ananasa

3-4 marchewki

2 jabłka

4 plastry ananasów z puszki

4 połówki brzoskwiń z puszki

2 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżki oliwy

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

listki mięty do dekoracji

Umyte marchewki i obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, od razu skrop sokiem z cytryny. Dodaj pokrojone w kostkę ananasy i brzoskwinie. Wlej oliwę, wsyp orzechy i wymieszaj (możesz wlać trochę syropu z ananasów i brzoskwiń). Wstaw na 10-15 minut do lodówki. Podawaj surówkę udekorowaną listkami mięty.

Zdjęcie Kenwood KAH647PL Zdjęcie KitchenAid 5KFP1335E Zdjęcie KITCHEN AID 5KFP1644E ER
Kenwood KAH647PL KitchenAid 5KFP1335E KITCHEN AID 5KFP1644E ER
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 Młoda marchewka glazurowana
Młoda marchewka glazurowana fot. Marcin Urban

Młoda marchewka glazurowana

6-8 młodych marchewek

3 łyżki masła

1-2 łyżeczki cukru

sól, pieprz

szczypiorek lub koperek do posypania

Marchewki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. W rondelku roztop masło na małym ogniu. Włóż marchewki i przesmaż je mieszając, by całe pokryły się masłem. Wlej gorącą wodę (tylko tyle, żeby marchewki były przykryte), wsyp szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia około 20 minut (płyn powinien wyparować, jeśli tak nie jest zwiększ temperaturę, jeśli marchewki nie są jeszcze miękkie dolej wody i chwilę je pogotuj). Miękkie marchewki posyp cukrem i bardzo delikatnie mieszając przesmaż, aby pokryły się glazurą. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem.

Zdjęcie Le Creuset Patelnia Żeliwna Głęboka Marseille 28cm Zdjęcie Promis Patelnia Głęboka Granite Gr/G Zdjęcie Valdinox Patelnia Głęboka z Pokrywą Szklaną 28cm
Le Creuset Patelnia Żeliwna... Promis Patelnia Głęboka Gra... Valdinox Patelnia Głęboka z...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 Marchewkowa zupa-krem Marchewkowa zupa-krem fot. Marcin Urban

Marchewkowa zupa-krem

1 pęczek młodej marchewki

2 dojrzałe pomidory

1 i 1/2 bulionu warzywnego

3 łyżki masła

3 łyżki śmietany 18 proc.

sól, pieprz, cukier

po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i gałki muszkatołowej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Marchewkę dokładnie wyszoruj szczoteczką, osusz, pokrój w grube plasterki. Pomidory bez skórki pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej masło, przesmaż marchewki. Gdy będą miękkie dodaj pomidory, wlej bulion warzywny (tyle, by przykrył warzywa), dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Lekko przestudź zupę i zmiksuj. Ponownie postaw garnek na małym ogniu, jeśli trzeba dolej jeszcze bulionu i dopraw do smaku. Doprowadź zupę do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Podawaj posypaną natką (ewentualnie kolendrą, bazylią lub koperkiem).

Zdjęcie Blender BOSCH MSM67140 Zdjęcie Blender Bosch MSM88190 Zdjęcie Blender BRAUN MQ 325
Blender BOSCH MSM67140 Blender Bosch MSM88190 Blender BRAUN MQ 325
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4

Pikantna surówka marchewkowa

4 marchewki

1 jabłko

1 mały por

1 łyżeczka chrzanu

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki majonezu

sól, pieprz kajeński

Umyte marchewki i obrane ze skórki jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Dokładnie umyty i osuszony por pokrój w cienkie talarki. Połącz w misce marchewkę, jabłko i por. Dodaj majonez i chrzan, dopraw solą i pieprzem kajeńskim, wymieszaj.

Wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Komplet 5 noży w czerwonym bloku GKB-52CR Global Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Gerpol Komplet noży SAKO Komplet 5 noży w czerwonym ... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Komentarze (1)
Młoda marchewka
Zaloguj się
  • zewszad_i_znikad

    0

    Prośba o radę: przestał mi działać eliminator slajdów, co może być przyczyną i co robić?

    Co do młodej marchewki - mam dwa ulubione dania marchewkowe, choć robię je także z marchwi niekoniecznie młodej. Danie 1 (całoroczne, choć przede wszystkim na chłodniejszą część roku): zupa-krem z marchewki z imbirem i natką. Danie 2 (mniej więcej od maja-czerwca do października, czyli w sezonie występowania pomarańczowych pomidorów), całkiem własnego pomysłu: risotto z marchewką i pomarańczowymi pomidorami.
    Gdyby niepomarańczowa marchew (a ja ogólnie mam zacięcie do "kolorowego żarcia", lubię leczo sojowe z kolorową cukinią, fasolką i pomidorami, łączenie makaronu pszennego, kukurydzianego i pełnoziarnistego itp.) była dostępna, chętnie spróbowałabym też żółtej i czerwonej wersji tego dania. Wersja z czerwoną marchwią i czerwonymi pomidorami byłaby dłużej do przyrządzenia, ale też nie cały rok - nie jadam zimowych pomidorów z powodu ich ceny, kiepskiego smaku i trudności z obraniem.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX