Kruche babeczki

Robiły je nasze babcie, robią mamy, a teraz my. Są proste do zrobienia i pyszne w smaku. Gotowe możesz napełnić i udekorować, czym chcesz - bitą śmietaną, budyniem, galaretką. My zdecydowaliśmy się na bitą śmietanę, truskawki i borówki.

Składniki:

1/2 kg (ok. 2,5 szklanki) mąki pszennej

250 g miękkiego masła

150 g (1 szklanka) cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowy

3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo przetarte przez sito

1 żółtko surowe (dodatkowo)

bita śmietana do dekoracji

truskawki, maliny lub inne owoce sezonowe do dekoracji

Krok 1

Mąkę i cukier puder przesiej przez sitko do miski. Dodaj cukier wanilinowy, miękkie masło.

Krok 2

Przetrzyj do miski przez sitko żółtka ugotowane na twardo.

Krok 3

Zagnieć w misce ciasto. Jeżeli jest bardzo twarde, możesz dodać 1 surowe żółtko.

Krok 4

Z ciasta formować małe placuszki grubości ok. 1/2 cm i wylepiać nimi metalowe foremki do babeczek. Foremek nie trzeba dodatkowo natłuszczać, bo ciasto jest tłuste. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec do zrumienienia na złoty kolor, przez około 10 - 15 minut.

Krok 5

Gorące babeczki przełóż na deskę do góry dnem i lekko popukaj w foremkę, żeby wyjąć z niej babeczkę.

Krok 6

Po wystygnięciu napełnij i udekoruj tym, na co masz ochotę. Np. bitą śmietaną i owocami, kremem, owocami i galaretką, masą krówkową itp. Z podanych proporcji upieczesz ok. 30 babeczek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.